Annonce
Ugeavisen Varde

De kritiske tidspunkter

Giv ikke op, selvom det kan være hårde tider, man skal igennem som par. Det vil gå op og ned i livet - også i sexlivet, men man skal ikke fortvivle, understreger sexolog og parterapeut Jytte Agnete Iversen. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Der er særligt to tidspunkter i et parforhold, man skal være forberedt på, at sexlivet forandrer sig.
Annonce

Varde: Der er to klassikere, der kan føre til kriser i sex- og samlivet. Den ene er, ifølge sexolog og parterapeut Jytte Agnete Iversen, når der kommer små børn.

- Det er faktisk ikke unormalt, at det tager ti år at finde tilbage til sig selv igen som voksen, når der er kommet børn til. For det første er der de fysiske forandringer, der følger med. For det andet kræver det et til tider umenneskeligt overskud at navigere i. Så vær tålmodig, men lad ikke stå til og opgiv ikke, opfordrer sexolog og parterapeut Jytte Agnete Iversen.

Hun understreger også, at det er helt normalt, at både kvinders og mænds lyst påvirkes i børne-årene.

Annonce

Når børnene flytter

Det andet tidspunkt, der typisk er en stor forandring i sex- og samliv, er ofte, når børnene flyver fra reden. Tit falder det også sammen med, at kvinden er omkring de 40-50 år, hvor hendes sexlyst faktisk topper.


Kærtegn hinanden uden at forvente, det skal føre til samleje. Sex er også andet end det.

Jytte Agnete Iversen


- Her viser der sig ofte et nyt liv, hvor man pludselig står som voksen i en anden rolle, end man har været vant til med små børn. Der er pludselig mere tid, og det fører ofte til mere lyst – især hos kvinden. Igen er det vigtigt, man taler sammen, så forandringerne bringer jer tættere på hinanden igen og ikke driver jer fra hinanden. Det er også vigtigt, man får talt om, at det, man har lyst til, måske ikke er det samme, som dengang man mødte hinanden. Både kroppen og fantasierne forandrer sig, og det skal I huske at tale med hinanden om, siger Jytte Agnete Iversen.

- Men grib mulighederne og åben op til et nyt spændende kapitel, lyder hendes opfordring.

Sex gode råd

  • Afsæt tid til hinanden. Få gerne en fast barnepige, som kender huset og børnene, og som let kan gå ind og være der nogle timer.
  • Vær interesseret i hinandens liv. Spørg ind, også selvom du tror, du allerede kender svaret.
  • Vær nærværende. Læg telefonen helt væk.
  • Vær lyttende. Også selvom I har travlt.
  • Lav noget sjovt sammen. Skab grin, humor og leg ind i hverdagen.
  • Og måske vigtigst af alt: Skab et fællesskab, noget I løfter sammen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce