Annonce
Ugeavisen Varde

Den dyreste nogensinde: 25.000 så Fyrtøjet – en gnist i Andersens liv

25.000 så å Fyrtøjet - en gnist i Andersens liv med musik af Martin Brygmann, der også spillede hovedrollen som H.C. Andersen. Arkivfoto: Jacob Schultz
Årets Varde Sommerpil kostede 2,4 millioner kroner at opføre mod normalt 1,5 millioner kroner. Med 25.000 solgte billetter giver det overskud for selve sommerspillet. Syg gæst fløjet væk i helikopter.

Varde: Lige efter premieren på Fyrtøjet – en gnist i Andersens liv, så var forventningen fra Varde Sommerspil, at mellem 28-29.000 vil løse billet til den nye musical med tekst af Carsten Friis og tekst og musik af Martin Brygmann.

Vi skal også lige huske ikke at glemme H.C. Andersen, der i 1835 skrev Fyrtøjet, som danner selve rygraden i årets sommerspil.

Halv sal

Fredag aften var der røde lygter til den sidste af 18. opførelser på Friluftsscenen i Arnbjergparken. I alt 25.000 publikummer så forestillingen.

- I den første uge havde vi en dag med halv sal. Det kunne vi ikke hente, fortæller forestillingsleder Hans Gundesen fra Varde Sommerspil.

Forestillingsleder Hans Gundesen, her med borgmester Erik Buhl til venstre, gik efter hver forestilling frem på scenen og tog mikrofonen. På grund af conora skulle folk gå ud rækkevis. Det fik det til at glide langt bedre end normalt, hvorfor det vil blive gentaget i fremtiden. Helt sikkert også nogle af Hans Gundesens vitser.  Arkivfoto: Jacob Schultz

Halv sal er her kun 800 publikummer. Og flere dage var der ikke udsolgt. Men rygterne om en på mange måder forrygende, fornyende og humoristisk musical fik folk til billetlugen på internettet og satte kursen mod Varde.

- Så i uge to rykkede det helt vildt. Vi kunne ikke have gjort mere, siger Hans Gundesen.

Men er 25.000 publikummer nok til, at det løber rundt?

- Jeg er nødt til at sige, at det ved jeg ikke. Det er en meget dyr forestilling. Den dyreste nogensinde. Hele budgettet er i år 2,4 millioner kroner mod normalt 1,5 millioner kroner, siger Hans Gundesen.

Med 25.000 solgte billetter er det dog sikkert, at selve Varde Sommerspil kommer til at give overskud, som er med til at drive 7-kanten. Blandt andet på grund af  den øgede billetpris på 15 kroner til 295 kroner.

Annonce

Plejer-dræber

En ting er økonomi, noget andet er selve gennemførelsen og erfaringerne fra årets sommerspil, der blev holdt i coronaens tegn. De 2.100 siddepladser var skåret ned til 1.500. Og scenen og backstage var lukket land. Også for de frivillige foran scenen. Dem kommer vi tilbage til.


Det har faktisk været rart og befriende, at folk ikke kunne komme bag scenen. Alle har været begejstret for det og for at kunne være sig selv.

Forestillingsleder Hans Gundesen, Varde Sommerspil


Og det har været noget af en øjenåbner og en plejer-dræber. Især bag scenen, som de tidligere år har været åben for rundture for publikum og selskaber. Som aber i et bur har aktørerne de tidligere år været parat til at blive beskuet. Men i år har de ikke skulle tænke på at se godt ud hverken før eller efter tæppefald.

- Det har faktisk været rart og befriende, at folk ikke kunne komme bag scenen. Alle har været begejstret for det og for at kunne være sig selv, siger Hans Gundesen.

Det har helt klart øget det i forvejen galaktiske fællesskab.

Annonce

Mere ejerskab

De frivillige foran scenen mødte også en anden virkelighed. Tidligere skulle man arbejde fem forestillinger for at få to fribilletter. Og tidligere var arbejdsopgaverne skarpt opdelt i små grupper. Nogle solgte programmer, nogle scannede billetter, nogle viste vej og andre solgte pølser og kaffe og kage. De tre sidste ting var sløjfet i år på grund af corona.

Den første uge var der et par forestillinger med kun 800 publikummer. Men så rygtedes det, at sommerspillet i år var noget ganske særligt. Derefter var næsten alle forestillinger til Fyrtøjet - en gnist i Andersens liv udsolgt. Foto: Jacob Schultz

Men i år arbejdede alle i samme gruppe. Og de skulle være på vagt til næsten hver forestilling, hvorfor der var behov for væsentlig færre frivillige.

- Det har givet mere ejerskab. Det har været en fed oplevelse. Det havde vi aldrig fundet på, hvis det ikke havde været for corona, siger Hans Gundesen.

Annonce

Blodprop

Med 25.000 publikummer så rammes de også af akutte tilfælde. Allerede dagen efter premieren faldt en kvinde fra Lemvig om med en blodprop. Samaritterne fra Røde Kors Varde troede faktisk, hun var død.

Men hun blev genoplivet af samaritterne og efterfølgende fløjet med helikopter til Odense Universitetshospital. Hun overlevede og er i dag overført til Holstebro Sygehus.

- Hvis ikke samaritterne havde været det, så havde hun ikke overlevet, siger Hans Gundesen, der ikke kan rose Røde Kors Varde nok.

Seneste års antal publikummer

Varde Sommerspil har været opført siden 1978 og slog i 1992 rekord med 42.000 til The Sound of Music. Det var inden, der blev indført nummererede siddepladser.

De seneste fem sommerspil er set af:

2021: Fyrtøjet - en gnist i Andersens liv - 25.000

2019: Annie Get Your Gun – 20.124

2018: Chaplin til Musical – 20.103

2017: Midt om natten – 30.848

2016: Zorro the Musical – 20.192

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Farvel til Varde: Heidi flytter sin kjolebutik til Esbjerg, så snart lokalerne er klar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Sølv- og guldmedalje til vardensere i ungdoms-DM i cykelcross

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Tysk ingeniør åbner pølsevognen på Torvet: Han satser på gode råvarer og originale opskrifter fra hjemlandet

Ugeavisen Varde

Sådan fremstiller du en ekstraordinært god gløgg til alle

Ugeavisen Varde

Millioner til nyt flygtningemuseum: Stor donation giver innovativ og nytænkende udstilling

Ugeavisen Varde

Fredslyset fra Betlehem kommer til Varde

Ugeavisen Varde

19-årig Varde-pige blev dansk mester i boksning

Ugeavisen Varde

Advokat vil mane myte i jorden: Vi hjælper fra årsskiftet almindelige borgere uden at opkræve salær

Ugeavisen Varde

Tre tips og én myte: Sådan forlænger du vaskemaskinens levetid

Ugeavisen Varde

Din drikkedunk er en bakteriebombe: Sådan skal du behandle den

Ugeavisen Varde

Jul på Barbados, en brugt rød pigecykel og Mette Frederiksen til bords: Helge Engelbrecht svarer på julespørgsmål

Ugeavisen Varde

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Ugeavisen Varde

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Varde

Mod er en muskel, der skal trænes…

Ugeavisen Varde

Dansk Slager Parade vender tilbage til Varde

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Varde

Nye gourmetslagtere fra Syddansk Erhvervsskole Vejle

Ugeavisen Varde

Samstyrkens centerleder stopper efter 17 år: Vil huskes for sin robusthed og evne til at skubbe til rammerne

Ugeavisen Varde

Tove fra Varde vil holde jul for alle: Nu har de fundet nye lokaler, så de bedre kan ramme målgruppen

Ugeavisen Varde

Dykkerklubben i fantastiske nye lokaler

Ugeavisen Varde

Mød politihjemmeværnet ved Kvickly

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Ugeavisen Varde

Corona har smittet positivt af på boligmarkedet i Varde Kommune

Annonce