Annonce
Ugeavisen Varde

Den store hegnsopstandelse…

Mennesket har altid elsket hegn, helt fra vi begyndte at lave hegn til at holde vores husdyr inde eller for at holde andre dyr væk fra marker og afgrøder. Hegnene er rykket med os mennesker ind i parcelhushaverne, hvor vi sætter hegn mellem hinanden.

I dag er vores kulturlandskab hegnet på kryds og tværs; til at holde husdyr inde, for at holde dyr væk langs motorvejene, der hegnes ind om de bynære dyrehaver, og når der laves naturpleje ude i landskabet. En ny tendens er også at hegne dyrkede arealer ind, så hjortevildt ikke har adgang til arealerne. Hegnene kan være høje eller lave, et-trådet eller som tæt vildthegn. Alt sammen hegn, som vi lever med, og som har forskellige praktiske funktioner, og som vi ikke har synderligt stærke holdninger til.

Hele Skallingen er hegnet med græssende kreaturer og heste. Det hindrer ikke titusindvis af gæster i at besøge Skallingen hvert år.

Merete VIgen

Men da der så blev foreslået at hegne store naturarealer på statens arealer for at få flere græssende dyr ud for at gavne biodiversiteten, så var hegn lige pludselig noget, Fanden havde skabt. Jeg har med stor undren iagttaget den store hegnsopstandelse, som rullede over landet. Som om hegn var noget nyt, som om vi pludselig alle skulle spærres ude eller inde.

Annonce

I vores område er store arealer allerede hegnet ind, og ingen har haft synderligt stærke holdninger til det. Hele Skallingen er hegnet med græssende kreaturer og heste. Det hindrer ikke titusindvis af gæster i at besøge Skallingen hvert år. I Ål Plantage, ved Oksbøl er flere hundrede hektar hegnet med helårsgræssende stude, og byens borgere kan fint bruge skoven endda. Omkring Nymindegab er der store indhegninger med heste og får, der laver vigtig naturpleje. Der er for alle arealer lavet færiste eller stenter og klaplåger, så gæster kan færdes på tværs af arealerne. Hegnene er alle mulige at passere for hjortevildt og andre pattedyr, så det er ikke en hindring for det vilde dyreliv. Ja, vi skal måske nogle gange gå lidt længere, eller en omvej, men er det ikke OK, når nu der er et mål med naturpleje og afgræsning. Faktisk vil større indhegninger betyde, at flere mindre indhegninger kan nedlægges.

Hegnene er allerede derude i dag, nogle af dem er mere hindrende for færdsel i landskabet end nye hegn omkring vores naturområder vil være, da der her vil være tænkt færdsel på tværs ind. Vi har en biodiversitetskrise. Det er en bunden opgave for os alle at få den stoppet. En af metoderne er at få flere dyr ud at græsse i landskabet. Så lad os gå fra hegnsopstandelse til hegnsoplyst debat.


Annonce
Ugeavisen Varde

Arne-pensionen skal rulles tilbage

Annonce
Ugeavisen Varde

35 års jubilæum: Jan Pedersen, Primo

Annonce
Ugeavisen Varde

Undgå bøde: Kend faldgruberne omkring cykellygter

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Mads fra Næsbjerg er på sit livs iværksætter-eventyr:  Satser alt på bæredygtige børnesko

Ugeavisen Varde

Svensk fastelavnsbolle megahitter: Sådan bager du semlor selv

Ugeavisen Varde

Folk & Kultur er klar igen til sommer

Ugeavisen Varde

Lone er lige fyldt 60, har taget ny uddannelse og skifter nu branche: - Jeg kiggede mig selv i spejlet og tænkte, "hvad laver jeg her?"

Ugeavisen Varde

Hør om ytringsfrihed i den digitale tidsalder

Ugeavisen Varde

Tigermand vender tilbage til Varde med eventfirma

Ugeavisen Varde

Kammerkor gæster Varde med nordisk musik

Ugeavisen Varde

Esbjergenser udstiller på kunstmuseet i Tistrup

Ugeavisen Varde

Forfattere fortæller om de danske, som flygter

Ugeavisen Varde

Cykel for Sagen prøver ny rute - nu bliver start og slut i Varde

Ugeavisen Varde

Eventyrets og barndommens land

Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Annonce