Annonce
Ugeavisen Varde

Det her skal du være opmærksom på, hvis du vil sælge fra stalddøren

Du må gerne sælge dine jordbær fra en bod ved vejen eller på torvet. Men der er naturligvis regler på området. Foto: Aigars Reinholds/Colorbox
Det er vigtigt at være opmærksom på de regler, der er for produktion og stalddørssalg. Carl-Aage Morgen fra Fødevarestyrelsen prøver at guide igennem.
Annonce

Fødevarer: Der er masser af regler at holde styr på, hvis man vil sælge fødevarer – og så er der samtidig også bagatelgrænser.

Det er det overordnede budskab fra Fødevarestyrelsens Carl-Aage Morgen.

- Har man over et par hektar med for eksempel jordbær, så er det formentlig over bagatelgrænsen for, hvornår man skal registreres som primærproducent af fødevarer og for at skulle have registreret sit stalddørssalg. Men har man nogle rækker med kartofler, nogle æbletræer, lidt ribs og så videre, som man sælger ved en bod ved vejen, så er det under bagatelgrænsen, siger han om frugt og grønt.

Gælder det æg, er det en helt anden sag. Der skal man altid registreres som både primærproducent af fødevarer og have registreret sit stalddørssalg. Det samme gælder, hvis man handler med slagtet fjerkræ eller kaniner.

- Til gengæld må man handle med op til 4 tons honning om året uden at være registreret overhovedet hos Fødevarestyrelsen, hvis man blot sælger via stalddør eller direkte til detailvirksomheder, fortæller Carl-Aage Morgen.

Annonce

Enkelte markeder er okay

Når de grundlæggende registreringer er på plads, kunne det jo hænde, man fik lyst til at sælge sine varer på et marked eller til en torvedag. Det må man også godt, men man skal sætte sig ind i reglerne.

- Hvis man tager sine grøntsager og bær med ind på torvet, så må man gerne det cirka ti gange om året og ikke mere end 30 dage ad gangen. Det vil sige, man må gerne deltage i et marked, der varer tre dage, men man må ikke deltage i for eksempel et julemarked, der varer fra midten af november og frem til jul. Så betragtes man som en detailvirksomhed, forklarer Carl-Aage Morgen.

- Og det gælder altid, at man ikke må sælge varer, der kan risikere at gøre folk syge, understreger han.

Her kan du finde hjælp

Man kan registrere sit stalddørssalg og sin produktion på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Her kan man også finde masser af vejledninger på hjemmesiden og ellers ringe til en ekspert. En ting er Fødevarestyrelsen. En anden ting er Skat, som man naturligvis skal huske at aflægge regnskab over for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce