Annonce
Ugeavisen Varde

Ugens klumme: Det 'simple' liv – hvorfor er det så svært?

Annonce

Jeg bruger mine friaftener på at luge ukrudt og læse havebøger. Tilegner mig viden om gødning og grøntsagsfrø – og jeg spørger mig selv, hvor Søren denne impuls kommer fra? Jeg der elskede storbyen, de store rejseeventyr og har siddet bag en skærm, siden jeg fik den i hænderne første gang.

Nogle taler om en tendens i samfundet, hvor primært yngre mennesker søger ud af byen og lader sig inspirere at det liv, deres bedsteforældre levede. Et ønske om en mere simpel tilværelse med landsbyfællesskab, familietid og hjemmedyrket kruspersille. Det er noget, jeg i den grad kan afspejle mine værdier og drømme om fremtiden i.

Hvorfor? Fordi vi er en generation, der svømmer i muligheder. Det gælder både online og offline. Vi lever liv med meget tempo, teknologi og digital tilstedeværelse. Des længere vi kommer fra det jordnære, des mere har vi brug for det. For livet foran skærmen har brug for et modspil, og det er præcis dét, jeg finder, når jeg ligger på alle fire i køkkenhaven dybt fokuseret på at sprede gulerodsfrøene med 10 cm mellemrum. Dér, bliver mit behov for at skulle det hele, erstattet med følelsen af, at være præcis, hvor jeg skal være.

Men dette "simple" liv kommer med en pris. For det kræver tid at leve langsomt, det kræver tid at være nærværende, og det kræver tid at dyrke køkkenhaven. Der skal fravælges og prioriteres hårdt i en uendelig strøm af muligheder og oplevelser der trækker i mig. Der er dagligt forhindringer, der hiver mig væk fra meningsfuldheden, og dagligt falder jeg i fælden. Skulle jeg lige tjekke Facebook igen? Scrolle sanseløst i en strøm af ligegyldig information?

Reklamerne hiver i mig og frister med udsalg og ting i nye smarte farve. Nye møbler, nyt tøj, ny teknologi. Nogle gange har jeg i en zombielignende tilstand puttet ligegyldige ting i kurven på en webshop, før jeg stopper op. Bliver jeg lykkeligere af de nye bukser? Jeg har jo 10 par liggende i skabet. Hvor mange timer skal jeg skal arbejde for at betale dem? Timer jeg kunne have brugt på de ting i livet, der nærer mig. For da slet ikke at snakke om, hvordan vores Jord lider under vores hovedløse forbrug.

Så jeg forsøger at være standhaftig. For jeg vil leve her og nu. Og jeg vil leve forankret i forståelsen af, at det store er i det små. Lige der I de nyopgravede kartofler og i solen i mit ansigt. I lyden af min datters umiddelbare latter. Det er jo i grunden simple ting at stræbe efter i denne store digitale og komplekse verden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce