Annonce
Ugeavisen Varde

Eda: Jeg var et ødelagt menneske, nu er jeg gusmester med egen saunavogn

Der har virkelig været store bølger i Edas liv, men hun har kæmpet. Og i dag er den 53-årige gusmester et lysende eksempel på, at med stædighed kan man udrette mirakler. Foto: Malene Wonsbek
Ægtefællens selvmord blev i 2011 noget af en øjenåbner for 53-årige Eda Frost. Hun var dengang mor til fire, førtidspensionist og stærkt medicineret på grund af en invaliderende rygskade. I dag er hun gusmester på vestkysten og har fået et drømmeliv.
Annonce

Varde: - Jeg forguder mine olier, siger hun med et stort smil.

Og hun mener det. Man er slet ikke i tvivl om, at Eda Frost trækker de æteriske dufte med helt ind i sin sjæl. Olierne gør noget godt for hende. Og med dem gør hun nu også noget godt for andre. Kampen for at nå hertil i livet har både været lang, mørk og benhård, men nu står hun midt i lykken. Det er overvældende, og Eda er meget ydmyg overfor de mennesker, der har været med til at puffe hende i den rigtige retning.

Eda Frost er gusmester i den mobile sauna, der ejes af Peter Nielsen og Outdoor360.dk i Oksbøl. Hun arbejder kun det, hun kan holde til. Her er et arkivfoto fra før coronatiden. Privatfoto

En egentlig uddannelse fik Eda Frost aldrig papir på, til gengæld har hun arbejdet flere steder og mest som ufaglært tjener. Og da hun pludselig blev mor, var der ikke tid til at tænke i uddannelse.


Jeg var lullet ind i et voldsomt medicinforbrug og dårlige undskyldninger for ikke at lykkes. I dag har jeg fået et drømmeliv, men jeg har også kæmpet for det.

Eda Frost, gusmester


- Jeg har altid fået at vide, at jeg ikke kunne få børn, og det var vildt, da jeg mod alle odds som 27-årig alligevel blev mor. Herefter fik jeg et par tvillinger. Jeg var 29 år og mor til tre små, da ryggen på grund af et trafikuheld pludselig kollapsede, fortæller Eda om den mørkeste periode i sit liv.

Over en årrække var hun igennem 16 operationer i ryggen, og det endte med, at hun fik tilkendt førtidspension og carte-blanche-recepter på smertestillende morfinmedicin. Undervejs i sygdomsforløbet fik hun endnu et barn – i dag har hun fire børn, den yngste er 19 og den ældste 25 år.

- Jeg forguder mine æteriske olier. Min favorit hedder ”Vetiver” – det er stilhedens olie. Jeg har fået fat i de mest fantastiske, italienske olier, som jeg på sigt håber på at kunne blive importør af, fortæller Eda, der i kassen her kun har medbragt et lille udvalg. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Smed 30 kilo

- Jeg var på en måde et ødelagt menneske. Mine børn kendte mig kun som en syg mor, der ikke magtede ret meget. Nogen dage var jeg sengeliggende, andre dage oppegående med rollator eller siddende i kørestol. I 2011 blev alt vendt på hovedet, fortæller en tydelig rørt Eda Frost.

I 2011 begik hendes mand selvmord.

Ægtefællens død blev startsignalet for Edas kamp tilbage til livet. Hun fandt en kampgejst og en stædighed, hun fuldkommen havde glemt, at hun havde i sig. Hun brugte det første halvandet år på at trappe sig ud af medicinen. På et tidspunkt opsøgte hun et fitnesscenter. Og med fysioterapeut Mona Damgaard Bæk som personlig coach og helt utrolig store støtte, begyndte Eda på et seriøst træningsforløb.

Saunagus

På outdoor360.dk kan man booke den mobile sauna med eller uden gusmester. Eda har lige taget kørekort, så hun selv kan transportere sin mobile arbejdsplads.

For øjeblikket er der ingen offentlige sauna-events. Saunaen kan stadig bookes til private arrangementer under 10 personer.

- Jeg begyndte med 20 minutters træning om dagen og var til sidst oppe på 22 timers træning om ugen, men så havde jeg også smidt lidt over 30 kilo, fortæller hun glad.

Trin for trin vendte Eda tilbage til en mere normal hverdag. Men ikke uden omkostninger.

Eda Frost overvejer at lave små guskurser, så alle, der har sauna derhjemme eller i sommerhuset, kan få et minikursus i de sanselige dufte. Privatfoto
Annonce

Børnene kom i pleje

For at kunne have fuldt fokus på sin egen kamp var Eda Frost, der dengang boede i Struer, nødt til at sætte sine børn på ”stand by”. To af dem flyttede ind på et opholdssted, det tredje fik tilknyttet en aflastningsmor, og det yngste barn boede derhjemme.

- Otte ud af 10 dage i de første to år var jeg helt nede og bide i græsset. Det var de små fremskridt, de små smil, der holdt mig oppe, fortæller Eda, der for knap tre år siden følte sig så meget ovenpå, at hun kontaktede Limfjord Kurbad for at høre, om de manglede en rengøringsdame et par timer om ugen.

Daglig leder Finn Lund tog imod, og han blev den næste person, der med opmuntring puffede Eda videre i livet.

- Med alt det jeg har været igennem, går jeg jo ikke ligefrem rundt og vifter med selvtillid, så da Finn en dag spurgte, om jeg ikke ville være gusmester, var min første tanke, ”det kan jeg da ikke”, husker Eda.

Men jo det kunne hun. I dag har hun en enorm viden om æteriske olier, deres dufte, noter og virkning. Hun har vel cirka 70 forskellige olier, som hun kombinerer i diverse opskrifter, som hun selv sammensætter.

Annonce

Gammel kærlighed

På Facebook har Eda Frost i de seneste par år fået genskabt kontakten til en ven fra 1981, hvor hun gik på Lumborg Efterskole ved Lemvig. En dag ringede hendes ven Hans Erik Skov Christensen fra Outrup og inviterede Eda til Henne Strand. Der var noget, hun bare SKULLE se.

Hans Christensen arbejder hos Købmand Hansens Feriehusudlejning i Henne, og de har et samarbejde med Peter Nielsen og Outdoor360. Peter Nielsen ejer en mobil saunavogn, som han bruger til diverse events. Peter havde ingen gusmester. Men det har han nu…

- Jeg tror, de kan huske mig endnu, for jeg drønede rundt i hele Henne i februar måned for at købe en bikini, så jeg kunne komme i sauna og havbad. Jeg forelskede mig både i Hans og saunavognen, fortæller Eda med et stort grin.

Venskab udviklede sig til kærlighed, og Eda er flyttet sammen med Hans Erik. Hun arbejder, i det omfang hun kan holde til, som gusmester i den mobile sauna.

- Da jeg for alvor skulle til at i gang kom corona. Men pyt, jeg har tålmodighed til at vente, og så snart vi må for sundhedsmyndighederne, er jeg klar til at guse. Jeg har på alle mulige måder fået det liv, jeg drømmer om. Jeg ved, det lyder banalt, men det er sådan, det er. Og det er helt fantastisk, lyder meldingen fra den lykkelige gusmester.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce