Annonce
Ugeavisen Varde

Efter 149 dages total corona lukning: Det er som at åbne en ny forretning

Indehaverne af Restaurant Gl. Daws i Varde var grædefærdige, da de måtte aflyse et tocifret antal større fester. Nu var de lige kommet så godt i gang efter udvidelsen med nye selskabslokaler, og så kom nedlukningen. Nu har de glædestårer i øjenkrogen over genåbningen på torsdag.

Varde: De lukkede ned i vintermørket med flæskesteg, and og rødkål. Den 13. maj klokken 16, præcis 149 dage senere, åbner de op med blå himmel, nye kartofler og friske rødspætter.

Især gårdhaven har kunderne været glade for. Og Malene Fjord, der delvis også bor i Spanien, i Cómpeta øst for Malaga, har taget sydlandsk inspiration med til Varde. Restaurant Gl. Daws har plads til 70 udendørs spisende gæster. Foto: Malene Wonsbek
Selv om de var grædefærdig da nedlukningen var en realitet, så er der glædestårer over den forestående åbning torsdag den 13. maj. Indehaverne af Restaurant Gl. Daws, Didde Christiansen og Malene Fjord, har fået opgraderet køkkenet og er nu 100 procent klar til at modtage gæster: Foto Malene Wonsbek

Usikkerheden sidder i maven på de to indehavere af Restaurant Gl. Daws i Varde Malene Fjord (54) og Didde Christiansen (27). Efter så mange dage med tvungen nedlukning er de spændte på torsdagens åbningen – hvor mange mon der kommer?


Annonce

Folks vaner har ændret sig under corona pandemien. Vi håber dog, at de fortsat vil bruge penge på at gå ud og spise. Desuden tror vi på et festboom særligt i 2022 og vi er mere end klar.

Malene Fjord, indehaver af Restaurant Gl. Daws


- Helt ærlig, jeg har det præcis som den novemberdag for fem år siden, hvor jeg åbnede restauranten. Jeg er vildt spændt. Det har været ganske forfærdeligt at være lukket ned i så længe. Det har kostet os vildt mange penge og aflyste selskaber, men nu har vi ja-hatten på og ser lyst på fremtiden, siger Didde Christiansen.

Efter en større ombygning er kok Didde Christiansen i fuld gang med at købe ind og fylde på hylderne. På torsdag åbner køkkenet efter 149 dages nedlukning. Foto: Malene Wonsbek

Hjælp i køkkenet

Didde er kok. Både i egen Restaurant Gl. Daws, hvor der uden restriktioner er plads til 110 indendørs gæster og cirka 70 ved de udendørs borde. Didde laver ikke kun mad til sin egen restaurant, hun laver også mad efter et helt andet menukort til gæsterne på den engelske pub Big Ben.

Reduceret åbning

Restaurant Gl. Daws åbner torsdag den 13. maj klokken 16, dog med reducerede åbningstider, fordi der indtil videre kun er Didde til at lave maden. Hvordan åbningstiderne fremover vil blive er ved afslutningen af denne artikel ikke helt på plads.

Restaurant Gl. Daws har 22 personer på lønningslisten, nogen i fast stilling andre løst tilknyttet. I forventning om at der bliver voldsom travlt når hele Danmark for alvor genåbner, søger Malene og Didde i særdeleshed efter erfaren og faglig arbejdskraft. Kokke står øverst på ønskelisten

- Jeg tror, at folk vil glæde sig over at komme ud og spise på restaurant igen. Derfor leder vi efter en-to kokke, der vil være en del af køkkenteamet. Vi har ledt i et par måneder, men der er stort set ingen ledige kokke. I 2016, da jeg var 22 år, åbnede jeg Restaurant Gl. Daws. Dengang kunne jeg uden at blinke arbejde 17 timer i døgnet, syv dage om ugen. Det kunne jeg sagtens gøre igen, men nu er jeg single mor og har købt hus. Jeg vil også prioritere min søn og mit familieliv, derfor har vi behov for flere kokke, siger Didde, der suser rundt. Hun rydder op, vasker af, stiller på plads og forbereder den snarlige åbning. I køkkenet, der ligger i kælderniveau under Big Ben, er det hende, der træffer de fleste beslutninger. I gårdhaven og restauranten er det medindehaver Malene Fjord, der har overblikket.

I køkkenet har Didde travlt med at gøre rent for fjerde eller femte gang. Støvet lægger sig på alt, når håndværkerne har været i gang. Her er det de nye kølediske der får en tur. – Dem har vi først lige fået, for de stod i en container i det skib, der blokerede Suez kanalen, siger Didde, der glæder sig over køkkenets nye opgradering. Foto: Malene Wonsbek


Mit højeste ønske er at finde endnu en kok eller to, der vil indgå i mit køkkenteam. Først når vi er fuld bemandet, kan vi udvide åbningstiderne.

Didde Christiansen, kok og indehaver af Restaurant Gl. Daws


Annonce

Opgradering

- Efter den første nedlukning i marts/april sidste år, var vi lige så usikre, som vi er i dag. Men fra maj og indtil slutningen af oktober, havde vi den vildeste fest og en omsætning, vi slet ikke havde turdet drømme om. Den modtagelse vi fik af gæsterne og følelsen af, at det vi leverede, også var det kunderne ville have var helt vild. Hold nu op. Det håber vi på også at komme til at genopleve denne gang, siger Malene Fjord, der som uddannet revisor også har overblik over økonomi og alle de administrative opgaver.

Malene Fjord og Didde Christiansen glæder sig til at åbne efter 149 dages total corona lukning. Foto: Malene Wonsbek

Egentlig kunne Malene og Didde have valgt at åbne restauranten den 21. april, men de valgte med vilje at trække åbningsfesten til den 13. maj, for så er de sikre på, at de er 100 procent klar. Nedlukningsperioden er nemlig blevet brugt til at opgradere hele køkkenet. Et gravearbejde, der blev langt større end forventet trak ud, men nu er fedtudskilleren skiftet. En gammel elevatorskakt er blevet fjernet, der er kommet nyt gulv, nye kølediske og andre tiltrængte udskiftninger.

Solskin, forårsblomster og stearinlys – gårdhaven kalder på gæster og fra på torsdag bliver der forhåbentlig fyldt helt op. Foto: Malene Wonsbek

Ding-dong. Ding-dong. Når Didde trykker på knappen i kælderen, så ved Malene og personalet i restauranten, at der er mad i køkkenelevatoren. Og ding-dong kan de ikke få nok af fra på torsdag.

Smedejernspanderne skal smøres ind i olie og brændes af, så de er klar. Det er et stort arbejde at genopbygge et køkken der har været lukket i så lang tid, men Didde glæder sig. – Jeg har længtes til denne dag. Hvis folk tror det har været fedt at gå derhjemme, kan de godt tro om igen. Det har kostet os mange penge i aflyste selskaber og jeg har savnet min arbejdsplads, siger Didde Christiansen. Foto: Malene Wonsbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Maren sagde sit faste lærerjob op for at blive kunstner på fuld tid: - Jeg kniber mig selv i armen – er det virkelig sandt?

Ugeavisen Varde

Ro på

Annonce