Ho: Klaus Lund, 47 år, er iværksætter. Han er sammen med sin kompagnon Mikael Hansen, 50 år, gået i gang med et projekt, som kræver iværksætterevner, selv om makkerparret har overtaget en for længst etableret restaurant.
Der er tale om restauranten på golfbanen i Ho ved Blåvand, som har eksisteret i årevis. Men på det seneste har den haft det svært, og det er ikke kun på grund af corona.
Tre restauratører på stribe har opgivet, i de senere år har skiftende forpagtere kun holdt cirka en sæson.
- Der er sidste chance nu, siger Klaus Lund, der ikke umiddelbart havde planer om at skulle stå i spidsen for restauranten.
Han har sommerhus i Blåvand og spillede golf med Mikael Hansen. Da den seneste forpagter opgav i efteråret, bad direktør for Blåvandshuk Golfcenter, Peter Nielsen, Klaus og Mikael om at udarbejde et projekt: Hvordan får man varigt liv i restauranten igen?
To selvstændige
Mikael Hansen driver restauranten Wine & Delights i Blåvand, mens Klaus Lund ejer webshoppen billigbilpleje.dk og firmaet Koi Import. Mikael er fra Kolding, Klaus er fra Brørup.
Da Klaus og Mikael begyndte at arbejde med planerne, så de mulighederne, og nu skal projektet føres ud i livet i praksis.
- Det var ikke meningen, det skulle være os, siger Klaus.
Men Klaus og Mikael har oprettet et anpartsselskab, Blåvand Gastro Service ApS, og ansat personale. De endte altså selv som restauratører.
- Vi har lejet lokalerne, siger Klaus Lund, der er ikke tale om en forpagtning som tidligere.
I samarbejde med ejeren, Blåvandshuk Golfcenter, er der i vinterens løb sket en gennemgribende renovering af restauranten, som nu har haft sæsonåbnet i en måneds tid.
Par er ansat
Der er også ansat personale. I spidsen for restauranten står Kevin Pedersen, 27 år, og Sandra Schultz, 25 år. Kevin er oprindelig fra Varde, og arbejdede som kok i København, da han mødte Sandra fra Maribo.
Kevin og Sandra fungerer som et slags værtspar. De bor privat i Varde og gør også en indsats for folketallet i Varde Kommune. De venter barn i september.
Kevin og Sandra var i forvejen ansat på Wine & Delights i Blåvand.
Klaus Lund lægger ikke skjul på, at strategien for restauranten er at stå på to ben.
- Vi kan ikke leve uden golfspillerne. Men vi kan heller ikke leve alene af golfspillerne, siger Klaus Lund.
Derfor er strategien at få ikke golfspillende gæster til banen.
- Vi tilbyder for eksempel buffet på mors dag på bestilling, siger Klaus Lund.
Han oplyser, at webshoppen billigbilpleje.dk omsætter for cirka 30 millioner kroner om året.
- Jeg ved, hvordan man når ud på nettet, siger Klaus Lund.
Den viden skal bruges i markedsføringen af restauranten.
Spillerne skal føle sig hjemme
Men det skal være sådan, at de 550 medlemmer af golfklubben og de mange gæstespillere føler, at det er "deres" restaurant. Derfor er navnet Café 19, som skal lede tankerne hen på det 19. hul, når de 18 på banen er spillet.
- Men vi har fået fat i busselskaber, siger Klaus Lund.
Han fremhæver, at restauranten ligger godt - for eksempel i forhold til udflugter til museet Tirpitz eller andre attraktioner i Blåvand-området
Spisekortet er indtil nu et frokostkort med klassikere som stjerneskud og burgere. Priserne er moderate.
- Men vi gør, hvad vi kan, for at lave gode retter, siger Klaus Lund.
Han lægger ikke skjul på, at restauranten vil gøre sig fortjent til et godt ry ved at gøre sig umage.
Det er da også planen, at Kevin Pedersen og Sandra Schultz på sigt skal ind i ejerkredsen ifølge den plan, der skal få restauranten på Blåvandshuk Golfcenter til at genopstå.
Klaus Lund, der sammen med en kompagnon er gået ind i restaurationsdrift.Det var ikke meningen, det skulle være os.