Annonce
Ugeavisen Varde

Efterskoleelever har taget naturens sprog til sig

Naturen kan være en grådig størrelse. Her står lærer og forfatter Anna Klahn med den enlige støvle, der overlevede en tur ned i mudderet … den anden støvle gik tabt, så en af de unge måtte gå barfodet tilbage til bussen. Det gjorde ret så stort indtryk på de unge, lyder meldingen. På billedet fra venstre: Naturvejleder Kirstine Høegh Christiansen, lærervikar på VGE Anna Klahn, naturvejleder Peter Skødt Knudsen og forfatter Peder Frederik Jensen. Begge naturvejledere er ansat ved Vardemuseerne. Privatfoto
Eleverne på Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskoles forfatterlinje har været i nærkontakt med Vadehavet og dets rå omgivelser.

Varde: Litteraturlig Viis hedder et projekt, som 29 elever på Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskoles forfatterlinje har arbejdet med de seneste par måneder.

Det handler om at bruge naturen som inspiration til historiefortælling, og det er der kommet nogle meget forskellige ting ud af. Lige fra lyriske digte til fortællinger om mord og ungdomsliv.

Man tager kort fortalt en flok unge og sender dem på opdagelse i Vadehavet sammen med folk med forstand på natur og litteratur, og så sætter man dem til at skrive bagefter.

Annonce

- Projektet handler om at lære at bruge naturen og kulturarven i de tekster, man skriver. Hvad vil det sige at gengive et sted i en tekst? Hvordan skal man bruge sine sanser? Hvad er forskellen på at skrive ordet ”blomst” og så gøre det helt konkret ved at skrive ”strandasters”, forklarer forfatter og lærer på Vardeegnens Efterskoles forfatterlinje Anna Klahn, som har været med eleverne hele vejen gennem projektet, der startede i februar.

- Når man skriver om et bestemt sted, kommer sanserne mere på spil og teksten kommer tættere på virkeligheden. Og så bliver teksten mere præcis og klog af at man ved noget og kender de ord, der knytter sig til stedet, fortæller Lea Lei Gormsen, der er forfatterlinjeelev på Vardeegnens Gymnasieforberedende Efterskole.Privatfoto

Eleverne har blandt andet nørdet meget i sprog og lært, at der til steder og emner hører et særligt sprog, som er vigtigt at have et kendskab til, når man skal skrive.

- Der knytter sig nogle særlige ord til et sted og en situation, og når man lærer at de ord eller det sprog, så bidrager det til den måde, man oplever stedet på. For eksempel er der mange forskellige ord for ”sne” på islandsk, og når man ved det, begynder man at opleve sne forskelligt, og man kan pludselig udtrykke sig meget mere klart og levende, forklarer Anna Klahn.

I forhold til Vadehavet, så har eleverne for eksempel nørdet med saltvandsplanter, og det har sat sit aftryk på detaljerne i teksterne, forklarer Anna Klahn.

- Det er nemmere at skrive om noget, man er i. Jeg er blevet bedre til at føle landskabet, siger Ronja Ramskov Galamba om forløbet. Privatfoto

Følg med på livestream

Hvad der er kommet ud af forfatterelevernes nørden med Vadehavet kan man opleve via livestream den 25. maj klokken 19.00.

Her læser eleverne nemlig deres tekster op direkte fra Varde Bibliotek. Man kan deltage via et link på Varde Biblioteks hjemmeside.

Projektet Litteraturlig Viis er et samarbejde mellem efterskolen, Varde Bibliotek, Varde Museerne, forfatter Peter Frederik Jensen og Nationalpark Vadehavet, og det er støttet af Kulturstyrelsen. Foruden at køre i Varde Kommune, kører det også i Esbjerg og Tønder kommuner.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Malene Wonsbek bliver ny handelschef i Varde Handel

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Malersvend fra Varde blev færdiguddannet med bronze

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Vinder af Ugeavisens Sommerspilskonkurrence: - Mor, du vinder helt vildt for tiden

Ugeavisen Varde

De har bestået del af kloakmesteruddannelsen

Ugeavisen Varde

Kæmpe nerver til sidste eksamen: Nu vil Miriam være sygeplejerske eller jordemoder

Ugeavisen Varde

Derfor lukker Claus Sandholt Nielsen Havecentret på Ndr. Boulevard i Varde

Ugeavisen Varde

Gæster i Tambours Have kan lave blomster-versioner af mandala-tegninger

Ugeavisen Varde

Prinsessen fra Holstebro kom med på et afbud

Ugeavisen Varde

Højsæson for hugorme: Det her må du aldrig gøre

Ugeavisen Varde

Udstillingen er gul og lyserød - og lige til at tage en bid af

Ugeavisen Varde

Ingrid og Ove Arnbjerg hædret som årets ildsjæle 2021 i DGI Sydvest

Ugeavisen Varde

John slog sit sjette hole in one i Varde

Ugeavisen Varde

Livreddertårnet i Vejers fejrer 20 års fødselsdag - tårnet åbner med kage på fredag

Ugeavisen Varde

Poul Erik og Ketty Bech-fond betaler for planen: Vardes sydlige indfaldsveje skal være grønnere og skønnere

Ugeavisen Varde

Kommunen forbereder at skære ned på testkapaciteten

Ugeavisen Varde

Nysø er næsten blevet for populær – bøder skal dæmpe gemytterne

Ugeavisen Varde

Sådan får du dine børn til at synes, det er fedt at være på deres værelser

Ugeavisen Varde

Klumme af Torben Lehmann: Jeg er glad for at være dansker

Ugeavisen Varde

Maja fik en helt speciel hue på

Ugeavisen Varde

KONKURRENCE: Gæt antallet af genbrugstræer

Ugeavisen Varde

Derfor har Varde Faldskærmsklub fået Årets Idrætspris

Ugeavisen Varde

Nu har de valgt en ny formand: Han skal stå i spidsen for Varde Handel

Ugeavisen Varde

Maren sagde sit faste lærerjob op for at blive kunstner på fuld tid: - Jeg kniber mig selv i armen – er det virkelig sandt?

Annonce