Annonce
Ugeavisen Varde

Ejeren af Hotel Outrup: Jeg har knoklet for at få min drømmebolig

Marianne Staal har sammen med sin hollandske mand skabt en helt unik bolig i Ådalen ved omfartsvejen vest for Varde. Foto: Malene Wonsbek

Ejeren af Hotel Outrup, Marianne Staal, har en arbejdsuge på 70-100 timer og én ugentlig fridag. Det samme gælder for hendes mand Louis Aarnink. Med inspiration, overblik og overskud har parret brugt fritiden på at istandsætte deres drømmegård.

Annonce

Varde: Lad det være sagt med det samme, Mariannes hollandske mand Louis Aarnink burde være med på billederne, men det lod sig desværre ikke gøre. Han var på arbejde i København. Og netop arbejde har været omdrejningsmomentet i parrets liv, siden de i 2009 mødte hinanden. Han som gæst på hotellet, hun som ejer. De elsker at arbejde og kan ikke sidde stille.

- Vi er fælles om husdrømmen, om idéerne, og vi har begge puklet efter arbejdstid og på fridage. Men selvom vi arbejder flere timer om ugen end de fleste, så har vi nydt processen og ikke ladet os stresse af, at vi i perioder ikke havde ret meget tid til istandsættelse af vores drømmehus. I det her hus vil vi blive gamle, derfor er det ok, at det ikke er bygget færdigt på en formiddag. Vi har tænkt mange forskellige værdier ind i byggeriet, fortæller Marianne.

Sidst i 2014 satte parret deres underskrifter på slutsedlen, og i november 2016 flyttede de ind, og de var langt, men langt fra færdige med deres husprojekt. Det er de heller ikke endnu.

Ta' en fagmand med på råd fordi ...


  • han kan bringe nye idéer til indretningen af boligen.
  • han kan komme med gode, praktiske og moderne løsninger, og det behøver ikke at betyde større udgifter, når blot man har tænkt det ind fra starten.
  • han kan vurdere boligen og mulighederne i forhold til udearealer, tilkørselsforhold og verdenshjørner.
  • han kender myndighederne - må man det, man gerne vil? Afstand til skel, bebyggelsesprocent, hvad siger lokalplanen, skal man have en landzonetilladelse.
  • han hjælper dig med at være på forkant, så man undgår, at noget skal laves om, flyttes eller fjernes, fordi det efterfølgende ikke kan godkendes af kommunen.
  • han kan rådgive om husets statiske opbygning. Kan man "bare" fjerne en væg eller save spær over, uden at huset vælter.
  • han har kendskab til det nye bygningsreglement BR18, hvori der er mange krav om isolering og energi. Kravene til en ombygning/renovering er med små afvigelser de samme som ved nybyg.
  • han kan rådgive om, hvorvidt det i det hele taget kan betale sig at ombygge og renovere.
  • han kan vurdere, om man skaber merværdi for boligen.
  • han kan rådgive i forhold til meldinger fra kreditforening/banker, der måske er mere positive overfor at bygge nyt.

Disse råd er givet af René Jørgensen, der er uddannet tømrer og bygningskonstruktør. Han ejer firmaet Byggeleddet i Varde.

Tag eventuelt fat i en bygningskonstruktør, en arkitekt eller ingeniør for at få gode råd.

- Jeg er kørt forbi min drømmebolig i mange år. Nu behøver jeg ikke drømme mere, nu er det min bolig, siger ejeren af Hotel Outrup, Marianne Staal. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Nu er drømmen min

- Jeg er tit kørt forbi ejendommen, der i længere perioder har stået til salg. Ofte har jeg tænkt, "wauw det er mit drømmehus". Og nu er det en realitet, siger den 54-årige hotelejer, der med et smil gerne indrømmer, at parret heller ikke er kommet sovende til drømmehuset.

- Vi har kun ladet ydervæggene stå, ellers har vi pillet ved resten. Louis og jeg har nogenlunde samme boligsmag, så vi har været meget enige, og det er en fordel, når man bygger om. Vi har været total egoister og indrettet gården præcist, som vi har lyst til, siger Marianne og hentyder blandt andet til første salen, som parret har sløjfet.

I stedet er der synlige hanebånd og et loft, der går til kip, samt en helt unik konstruktion med en otte meter lang gangbro, der leder hen til et plateau i gavlen, hvorfra der er en fabelagtig udsigt over får og enge.

Der hører syv hektar eng og jord med til gården. Selvfølgelig har Marianne en flok merinofår gående. ? De giver den blødeste uld. Jeg vasker, karter og spinder selv garn af ulden fra mine får. Det er noget helt særligt, siger Marianne Staal, der her hilser på flokken. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Mor og garnforretning

Louis, der er uddannet mekaniker, vil indrette en længe til garage. Det er hans hobby. Marianne er vild med garn og håndarbejde i det hele taget, så hun åbner en hobbyforretning i den midterste gårdlænge.

- Jeg strikkede min første trøje som otteårig. Det var i akrylgarn, grøn og orange. Den var afskyelig grim, men jeg elskede den og brugte den, til den var helt slidt op, fortæller Marianne Staal.

For år tilbage indrettede hun en garnbutik ovenpå hotellet i Outrup. Det er den butik, hun først i det nye år vil flytte til Varde.

- Altså når bygningen er færdig, tilføjer hun med et smil.

Mariannes 80-årige mor er også tænkt ind i boligen.

- Min mor bor i Bække og stortrives, men jeg har forsikret hende om, at hun aldrig kommer på plejehjem, og nu har vi plads nok, også til hende. Vi skal tage os godt af vore gamle. Det er der alt for mange, der ikke tænker på, siger Marianne Staal og bliver helt rørt ved tanken om de mange ældre, der bliver ensomme i alderdommen, fordi deres familier ikke har tid.

Det åbne køkken er indrettet med en tre meter lang glasplade. På køkkensiden er det Mariannes arbejdsbord, når hun bager og sylter. På den anden side skal der laves vinreol. - Den idé har vi stjålet fra en boligudsendelse i tv, indrømmer Marianne. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Livets prioriteter

Tidligere boede ægteparret i en stor lejlighed ovenpå hotellet. Nu hvor de er flyttet til Varde og har fået både får, køkkenhave og værksteder, har ordet hjem fået en anden klang.

- Jeg elsker mit arbejde på hotellet, tæller ikke timer og har gerne lange arbejdsdage. Når jeg kommer hjem til gården, skal jeg lige geare lidt ned, så kravler jeg i min pyjamas og et par hyggesokker, laver en kop kaffe og sidder og nørkler med noget håndarbejde i én af husets utallige kroge. Det er livet, understreger Marianne, der måske på sigt godt kunne ønske sig en enkelt ugentlig fridag mere.

- Jeg kan ikke sidde stille. Før havde jeg "kun" hotellet som mit projekt. Nu har jeg også mit hjem. Det er fantastisk, siger hun.

- Det her er én af mine mange hyggekroge. Her sidder Louis og jeg ofte, siger den 54-årige hotelejer med et stort smil. Foto: Malene Wonsbek
Førstesalen er væk og erstattet af en helt særlig konstruktion med en otte meter lang gangbro. Foto: Malene Wonsbek
Der er både rockwoll og hjemmefabrikeret garn af merinould. Marianne Staal glæder sig til, at hun først i det nye år kan flytte sin strikke- og garnforretning fra Outrup til Varde. Foto: Malene Wonsbek
Inspiration til en helt særlig konstruktion fik parret fra deres rådgivende ingeniør fra Fuldendt, som har hjulpet dem med at redesigne huset. For enden er der et plateau med en rok og en god strikkestol. Foto: Malene Wonsbek
Glæden ved at spinde med udsigt taler for sig selv. Foto: Malene Wonsbek
Fra alle værelser er der udsigt til natur. Gården ligger så tilbagetrukket fra vejen, at det ikke er nødvendigt med gardiner. Her et udsnit af det store badeværelse. Foto: Malene Wonsbek
Marianne har altid ønsket sig et italiensk inspireret køkken. Det har hun fået. Og mosaikstenene dem har hun selv sat op. Foto: Malene Wonsbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce