Annonce
Ugeavisen Varde

Emma fra Sig drømmer om at komme til at spille for Chelsea eller Manchester United

Emma Thastrup Kamp spiller fodbold på U16 Varde IF og DBU's talentcenter Syd. Foto: Michael Svenningsen
14-årige Emma Thastrup Kamp fra Sig spiller på Varde IF's U16 pigehold og er udtaget til DBU's talentcenter.

Sig/Varde: Luk øjnene. Forestil dig, hvordan det er at løbe ind på et fyldt Blue Water Arena til en topkamp i superligaen. Publikum synger, og man er klar til mødet med den hektiske og toptunede stemning.

Det var sådan en oplevelse, som for år tilbage gjorde, at 14-årige Emma Thastrup Kamp fra Sig i dag er vild med at spille fodbold. Og hun er god til det. Hun spiller på U16 pigeholdet i Varde IF og er udtaget til DBU's talentcenter Syd. Det er forberedelse til landsholdet i den aldersgruppe.

Når man møder Emma, kan man tydeligt mærke hendes engagement og passion for fodbold. Det lyser ud af hende. Og den store plakat af idolet Pernille Harder, som hænger på Emmas værelse, bekræfter, at der er en drøm, som hun vil forfølge. En drøm om at have et sjovt liv fuldt af gode oplevelser og eventyr. Her er ikke tid til at stene foran Netflix hver dag eller dovne løs med Tik-Tok.

Annonce

- Jeg elsker helt vildt at spille fodbold. Jeg kan ikke forestille mig, hvad jeg ellers skal lave, hvis ikke jeg har mit fodbold. Det fylder det meste af mit liv, og jeg er så glad for det, fortæller Emma, som går i 8. klasse på Vita Skolen i Esbjerg. Det er en klasse for unge mennesker, som dyrker sport på højt niveau.

Emmas forældre bakker op om hendes fodboldkarriere. Kristian Kamp er holdleder for U16 pigerne i Varde IF og har været mental træner i forskellige fodboldklubber. Blandt andet i EFB. Emmas mor, Louise, har i sin tid været blandt de ti bedste kvindelige badmintonspillere i landet. Foto: Michael Svenningsen

Karrieren begyndte i HTS

Emmas karriere begyndte i HTS i Sig. I sommeren 2019 var hun forbi Tarp, hvor hun spillede to sæsoner, inden hun i sommeren 2021 skiftede til Varde IF. I Varde IF blev Emma indstillet til DBU's talentcenter Syd. Her spiller hun back på banen. Egentlig har hun altid spillet kant eller angriber. Men DBU's talentspejdere opfordrede hende til at prøve at spille back. Hendes spillestil minder meget om en klassisk backtype.

- Åh nej, tænkte jeg. Det var lidt underligt at skulle skifte fra angriber til forsvar. Det var svært i begyndelsen, men mine trænere i DBU syntes, jeg var rigtig god til det. Og pludseligt blev det helt naturligt for mig. Det gav mig meget selvtillid, og jeg voksede med opgaven, forklarer Emma.

Idolet Pernille Harder hænger på væggen, sammen med nogle af de mange pokaler på Emmas værelse. Foto: Michael Svenningsen

Den anerkendelse, Emma fik fra DBU og Varde IF, gjorde hende rigtig glad, og hun blev hurtigt kåret, som den spiller i DBU-regi med størst fremgang.

- Det var meget overvældende og svært at tage ind, at alle omkring mig roste mig så meget for det, jeg gjorde. Jeg følte ikke selv, at det gik super godt. Specielt ikke på min nye backposition. Men jeg fik så meget ros, og det gjorde mig godt tilpas, siger Emma Thastrup Kamp.

Jeg elsker helt vildt at spille fodbold. Jeg kan ikke forestille mig, hvad jeg ellers skal lave, hvis ikke jeg har mit fodbold. Det fylder det meste af mit liv.

Emma Thastrup Kamp
Annonce

Mor og far bakker op

Emmas forældre følger meget med i hendes fodbold og bakker hende op i det hele vejen. Emmas mor, Louise Thastrup, har spillet badminton på højt niveau og været blandt de ti bedste i landet. Emmas far, Kristian Kamp, er holdleder for U16 pigerne i Varde IF og har været mentaltræner i forskellige fodboldklubber, blandt andet i EFB.

- Louise og jeg vil gøre alt for Emmas fodboldkarriere. Så længe hun brænder for det, og når hun har ambitionerne, så bakker vi hende op, siger Kristian Kamp.

- Det er vigtigt, at man som sportsudøver er mental klar. Der er meget fokus på det for tiden. Vi så ved sommerens OL, at der var nogle af sportsfolkene, som var ustabile på grund af mental ubalance. Og omvendt, da de var mental klar, ydede en fantastisk god præstation. Det er vigtigt at bearbejde skuffelser og succes, hvis det fylder i ens sind, siger Kristian Kamp.

- Der er selvfølgelig en del konkurrence, når vi mødes på DBU holdet. Men det er kun når vi spiller kampe. Når kampen er slut og vi er sammen udenfor banen, er vi alle sammen veninder, fortæller Emma. Foto: Michael Svenningsen

Emma har altid været omgivet af veninder, som har dyrket sport. I folkeskolen i Sig spillede de fleste af pigerne i klassen fodbold. Nu, hvor hun går i en sportsklasse i Esbjerg, er det selvfølgelig også klassekammerater, som dyrker sport. Men Emma har også veninder som slet ikke dyrker sport.

- Det er ret fedt, at man ikke behøver snakke sport og fodbold hele tiden. Jeg har en god veninde, som ikke dyrker sport. Vi cykler nogle lange ture og hænger bare ud sammen. Engang imellem hiver jeg hende med ned i fitnesscentret, fortæller Emma.

Når man er teenager, skal der også være tid til Snapchat og Instagram. Foto: Michael Svenningsen
Annonce

Konkurrence

- Der er selvfølgelig en del konkurrence, når vi mødes på DBU-holdet. Men det er kun, når vi spiller kampe. Når kampen er slut, og vi er sammen udenfor banen, er vi alle sammen veninder. Vi konkurrerer på banen, men socialt fungerer vi super fint, siger Emma.

Emma har sit navn på sine Nike-støvler. Foto: Michael Svenningsen

Plakaten af fodboldstjernen Pernille Harder hænger på væggen inde på Emmas værelse. Det er som om, at Emma og idolet kigger hinanden dybt i øjnene og forstår hinanden. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at Emma er på en fodboldrejse, som måske kan tage hende med på eventyr til ikoniske fodboldstadions rundt om i Europa.

- Nogle gange kan det godt være overvældende at få rigtig meget ros. Men det gør bare, at man tror endnu mere på sig selv. Og det er rart, fortæller Emma Thastrup Kamp. Foto: Michael Svenningsen
Annonce
Ugeavisen Varde

Eventyrets og barndommens land

Annonce
Ugeavisen Varde

Mangel på medarbejdere: Pædagogernes formand fortæller om underbemandet personale, som skriger på hjælp i svær coronatid

Annonce
Ugeavisen Varde

DNA-tests’ fremgang i slægtsforskning

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Nytårsforsætter eller ej - jeg er fan

Ugeavisen Varde

Festival vender tilbage: Så mange skattekroner vil politikerne bruge på det

Ugeavisen Varde

For Mie og Betina er hjemmearbejdspladsen kommet for at blive - også efter corona

Ugeavisen Varde

Eksperter: Sådan skal du køre i glat føre

Ugeavisen Varde

Landstrygerne inviterer til vintertræningstur

Ugeavisen Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Ugeavisen Varde

Det er en kold tid …

Annonce