Annonce
Ugeavisen Varde

Endelig ferie - eller?

Henriette Lundquist er selvstændig psykolog og direktør for Arbejdspsykologisk Klinik i Varde. Du kan finde hende på www.arbejdspsykologisk.dk.

Endelig er ferien her - eller ihvertfald på vej.

I klinikken møder vi efter ferien ofte et boom i parforholdskonflikter, skilsmisser og stress sygemeldinger - men hvorfor det? Vi har jo lige haft fri!

Vi har haft tid til at slappe af, dyrke interesser, familien, partneren og så videre. Men måske er det er her, problemet opstår.

Annonce

Vi har ofte urealistisk høje forventninger til ferien. Vi har forventninger om alt det, vi skal nå at opleve og udrette - alt det som vi enten ikke har haft tid eller overskud til i hverdagen. Mange af os har en travl hverdag og trøster os selv med, at når ferien kommer, så får vi tid til det, der er vigtigt. Vi tænker, at nu skal vi bare lige på den anden side af det her, så kommer ferien, og når ferien er slut, kan vi vende tilbage til hverdagen med fornyet energi.


Så sænk ferieambitionerne, vær tilstede og dyrk dem og det, der er vigtigt for dig. Få ro på - hav fokus på at “være” frem for at “gøre”.

Henriette Lundquist, psykolog


Men sådan går det ikke altid. Vi gentager ofte det travle mønster fra hverdagen. Vi tager præstationskulturen med ind i ferien, og hænger parforholdet lidt i koderne, så tænker vi, at tre uger sammen nok skal redde det.

Men når ferien så ENDELIG kommer, bruger vi den første uge på at være småsyge (fordi kroppen endelig har tid til at slappe af), og de to sidste uger stryger forbi med lynets hast - og hvad så..?

Når så man vender tilbage til hverdagen, opdager man, at man ikke har opnået det, man gerne ville i ferien. Man er stadig træt og uoplagt, forholdet hænger stadig i koderne, og der er uoverskueligt lang tid til den næste ferie - til at man kommer på den anden side af det igen.

Til sidst brænder man ud. Kroppen har længe råbt på hvile - udslet, smerter, småforkølelser, svimmelhed, hoved og mavepine og så videre. Til sidst mister kroppen tålmodigheden og lægger dig ned - lægen siger man har stress eller en belastningsreaktion. Du kan ikke mere bare tage dig sammen. Kroppen er pisseligeglad. Bliver du ikke liggende, så lægger den dig ned igen - og vejen tilbage er lang!

Så sænk ferieambitionerne, vær tilstede og dyrk dem og det, der er vigtigt for dig. Få ro på - hav fokus på at “være” frem for at “gøre”. Nyd ferien, den sparsomme danske sommer og dine nære.

God sommer og god ferie!

Annonce
Ugeavisen Varde

Mere liv i Borgen - nu med Hjerterum og fokus på ro og velvære

Annonce
Ugeavisen Varde

Snart får vi kongeligt besøg til indvielsen af internationalt museum

Annonce
Ugeavisen Varde

Varde IF er blandt Danmarks bedste talentudviklingsmiljøer i pigefodbold

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Maibritt vil kickstarte spritnyt projekt: Frivillige skal hjælpe ofre for seksuelle overgreb

Ugeavisen Varde

Makkerpar genåbner kendt restaurant efter tre års mørke: Nu er de oppe på to spisesteder sammen

Ugeavisen Varde

Veteranindsatsen haster – nu skal byrådet tage ansvar

Ugeavisen Varde

Pølsesnak...

Ugeavisen Varde

Danske Bank donerer 25.000 kroner til udvikling af Varde Sommerland

Ugeavisen Varde

Soroptimist International Varde støtter god sag med koncert

Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Ugeavisen Varde

Driller vægten dig?

Annonce