Annonce
Ugeavisen Varde

Energivejleder Torben Krog Outrup: Nu er det tid til at få tjekket boligen

Sådan ser et termografisk billede ud. Den røde farve angiver varme, der trænger ud gennem husets vægge, så det her hus trænger virkelig til efterisolering. PR-foto: Torben Krog
I 2017 valgte Torben Krog fra Outrup at etablere selvstændig virksomhed. Dengang var de to mand i firmaet, nu er de tre. Interessen for blandt andet efterisolering er steget markant.
Annonce

Outrup: Miljø, energi og bæredygtighed er nøgleord der i særdeleshed også præger byggebranchen, og det har Torben Krog fra Outrup tilrettet sin virksomhed efter.

- Jeg er uddannet murer, men i dag bruger vi 30 procent af vores tid på isoleringsopgaver, og der er stigende interesse for netop denne niche, fortæller 33-årige Torben Krog, der af samme grund har ansat en mand, der ikke har bestilt andet end at arbejde med isolering de seneste 12 år.

Selv har Torben Krogh netop uddannet sig til energivejleder hos Teknologisk Institut.

- De forskellige isoleringsselskaber har masser af tal og værdier, som de gerne ser, at vi håndværkere gør brug af, men jeg har behov for en neutral kilde, når jeg skal rådgive kunderne i forbindelse med både investering og besparelse af energirigtige tiltag, fortæller han.

Der findes mange forskellige former for papirisolering. Torben Krog bruger en miljøvenlig papirisolering fra Sverige. Papiret har den egenskab, at det lægger sig i alle revner og sprækker. Med en slange kan Stefan Handberg blæse 45 kubikmeter isolering rundt på loftsetagen. PR-foto: René Deleuran
Annonce

Rådgivning

Hvis man synes, at man betaler for mange penge til opvarmning, eller man fornemmer, at huset er svær at holde varm, så kan det være en god idé, at få en energivejleder til at gennemgå boligen.

- Når jeg er ude hos kunden, laver jeg ofte et termografisk foto udvalgte steder i boligen. Billedet angiver med farver varme- og kuldeforskelle, og det kan være ret så afslørende, fortæller Torben og tilføjer:

- Når jeg har gennemgået huset, laver jeg forskellige beregninger på, hvor det kan betale sig at efterisolere og hvordan. Kunderne bliver især overraskede over, hvor hurtigt en udgift har tjent sig hjem igen, fortæller murermesteren fra Outrup.

Annonce

Håndværkerfradrag

Når investeringen er udregnet, går næste spørgsmål ofte på håndværkerfradrag, og det er Torben Krogs kæphest, for han synes, at beregningerne for håndværkerfradrag er uretfærdige.

- Håndværkerfradrag beregnes efter antal voksne personer i boligen. Hvis jeg er ude hos fru Sørensen, der er enke, kan hun kun få ét fradrag. Hvis jeg laver nøjagtig det samme arbejde for hr. og fru Hansen får de dobbelt fradrag. Jeg har aldrig forstået, hvorfor der ikke er ét fast håndværkerfradrag per hus, siger Torben Krog og henviser til skats hjemmeside, hvor alle reglerne står.

Og som en lille bemærkning tilføjer han, at der dog er noget, der er endnu vigtigere end isolering.

- Nye huse er på alle fronter højisolerede, men man kan også ødelægge et nyt hus og få skimmelsvamp, hvis man ikke sørger for den korrekte ventilering af boligen. Det gamle råd om at lufte ud mindst én gang om dagen holder stadig, hvis du bor i et hus uden ventilationssystem. I gamle boliger hjælper det eksempelvis ikke at lægge dobbeltisolering på loftet, for hvis der ikke er den rigtige ventilation, så kan man faktisk ende med at ødelægge sit hus, lyder et af flere gode råd fra den nyuddannede energivejleder fra Outrup.

Iso Pearl er små sorte isoleringskugler, der blæses ind i hulmuren. Man behøver blot at lave et hul på 22 millimeter i en fuge. - Denne type isolering er åndbar og især velegnet til huse med fugtskader. Kuglerne isolerer ikke alene væggen, men de sørger også for at eventuelle fugtskader ikke kan brede sig. PR-foto Stefan Hanberg
33-årige Torben Krog har været i byggebranchen, siden han var 16 år gammel. Først som murerlærling og siden som svend. Fra 2017 som mester i eget firma. PR-foto: René Deleuran.
Der kan være mange penge at spare, hvis man efterisolerer sit hus. Her er Stefan Handberg fra Kroto Byg i fuld gang med at montere windplader på et loft, der også skal isoleres med miljøvenligt papirisolering. PR-foto: René Deleuan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce