Annonce
Ugeavisen Varde

Ergoterapeut giver gode råd om demens

Jette Reinewald deltager på Bibliotekets huskedag, hvor hun holder et oplæg klokken 11.30. PR-foto
Annonce

Varde: Jette Reinewald er uddannet ergoterapeut, men har suppleret uddannelsen med kurser i blandt andet sanseintegration. Hun har arbejdet inden for ældresektoren med genoptræning og sagsbehandling og har desuden været leder af en hjælpemiddelcentral. I dag er hun ansat ved Protac, der er Danmarks eneste producent af sansestimulerende hjælpemidler baseret på plastikkugler. De betjener privatkunder, kommuner, regioner og statslige instanser, hvor de tilbyder alt fra dyner til knætæpper og madrasser som til hjælpemiddel til mennesker med psykisk og motorisk uro.

Gode råd fra ergoterapeuten

Fakta om sansestimulation: Vi har syv sanser: muskel-ledsansen, følesansen, balancesansen, lugte-syn-høre- og smagssansen, som hjernen modtager og bearbejder stimuli fra. Hos mennesker med demens ændres hjernens evne til at sortere og bearbejde sansestimuli. Overstimulation sker, når hjernen ikke formår at bearbejde sansestimuli, eller mængden af stimuli bliver for stor. Overstimulation kommer ofte til udtryk i form af uro og rastløs adfærd.

Fakta om skærmning: Det er vigtigt at have fokus på sansepåvirkningen fra omgivelserne (lys, farver, lyd, berøring, dufte, bevægelse), så disse gør noget godt for den demente og ikke bliver et uhensigtsmæssigt sansebombardement. Man skal ikke fjerne alle sansestimuli, men tilbyde de rette sansepåvirkninger i den rette mængde.

Fakta om muskel-led sansen: Stimulation af muskel-ledsansen – altså bevægelse - øger kropsfornemmelsen og skaber ro til hjernen. Rastløs vandren er den dementes forsøg på at skabe ro for sig selv. Dybe tryk stimulerer også muskel-ledsansen, øger kropsfornemmelsen, så man føler sig mere samlet, og reducerer hjernens stressniveau.

Fakta om Protacs kugleprodukter: Alle produkter indeholder kugler. Kuglernes tyngde og dybe punktvise tryk stimulerer berøringssansen og muskel-led-sansen. De giver tydelig fornemmelse for kroppens position og afgrænsning. Kropsfornemmelsen skaber tryghed og giver ro til hjernen. Kugleprodukterne kan lånes i flere af Bibliotekets 21 aktivitetskufferter.

Jette Reinewald deltager på Bibliotekets huskedag, hvor hun holder et oplæg klokken 11.30.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce