Annonce
Ugeavisen Varde

Et helt personligt naturparadis få kilometer fra Varde kan nu blive dit

Ellen Platz er meget kreativ, og det bærer den store naturgrund også præg af. Her er masser af små overraskelser i form af kunsthåndværk og finurligheder, og så ved hun en masse om alle planterne og dyrene. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Lige i udkanten af Næsbjerg, når man kommer fra Varde, ligger der et ganske specielt fritidshus. Det er ægteparret Ellen Platz’ og Olav Frederiksens oase gennem de seneste godt og vel 20 år. Nu har de sat den til salg. Ikke fordi glæden ved at komme der er aftaget. Men helbredet har sat en anden dagsorden.

Næsbjerg: - Det kommer jo til os alle. At vi må erkende, at en tid er forbi. Men det er helt sikkert, at vi kommer til at savne det, og jeg håber, at dem, der køber det, får lige så mange skønne oplevelser herude, som vi har haft, fortæller 74-årige Ellen Platz, mens hun viser rundt på den store skrånende naturgrund med egen sø, skov og masser af minder.

Ellen og Olav har boet på Hjertingvej i Varde i mange år. Ellens mor var indehaver af blomsterforretningen Andreanum på den adresse, og her har de boet i godt 25 år. Ellen startede da også med at være i forretningen, men blev siden lærer på Sct. Jacobi Skole. Her kørte hun de senere år naturskole for eleverne, og netop det at bruge naturen til at proppe læring ind i hovedet på de små, er også en strategi, hendes fire børnebørn har været udsat for, når de har besøgt hende og Olav i fritidshuset i Næsbjerg.

- Hvad vi ikke har bygget af huler og talt om dyrene og planterne herude, siger Ellen og viser et fotoalbum frem fyldt med dejlige billeder.

Annonce
Huset og det store drivhus ligger tæt på hinanden godt tilbage på grunden. Et absolut privat lille hus. PR foto Nybolig

- Vi er så heldige, at der både bor skovtrolde og en enkelt nisse herude. Mit yngste barnebarn sagde, sidst han var her, ”farmor, flytter nissen med,” og selvfølgelig svarede jeg, ”ja, du kan tro, nissen flytter med, siger Ellen Platz.

Børnebørnene synes ikke, det er en super ide med hussalget, men sådan er det, og der er heldigvis også plads til at skabe gode stunder i huset på Hjertingvej.

I bunden af grunden ligger søen, som man kan gå rundt om. Der er rig mulighed for at husdyrhold på den store grund, og Ellen og Olav har både haft strudse, emuer og får gennem årene. PR foto Nybolig

Fakta om huset

Adressen er Skonagervej 2. Boligen er på 73 kvadratmeter plus 71 kvadratmeter kælder og har stået i sin nuværende form siden år 2000. Grunden er på 18.800 kvadratmeter.
Huset er til salg ved Nybolig i Varde.

Ellen viser vej ad Kavalergangen - stien fra huset og ned til søen i bunden af den store naturhave. Hun har selv ryddet stien i skoven. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Muligheder for vinbonden

Fritidshuset på Skonagervej er bygget præcis efter Ellen og Olavs anvisninger. Det betyder, at der er hvælvet loft med markstensbeklædning i kælderen, for det havde Olav forelsket sig i i det sydfranske.

Det skulle have været vinmark, men det blev ved at sætte nogle enkelte vinstokke. Her er både Rondo og Solaris, og planterne er efterhånden robuste, hvis man har en vinbonde i maven. Til højre ses indkørslen nede fra Skonagervej. PR foto Nybolig

- Her er også vinkælder, men jeg bruger den til opbevaring af alle mine kreative ting, siger Ellen og viser ind i et lille rum bag den hvælvede spisestue.

Udenfor er der da også vinstokke, men ægteparret nåede ikke til vinproduktion, før helbredet satte en kæp i hjulet. Men her er basis for at komme i gang som vinbonde og altså også mulighed for reglementeret opbevaring af flaskerne, hvis man har den interesse.

Der er solceller på taget af garagen, så udgifterne til opvarmning af huset er absolut til at arbejde med. PR foto Nybolig

Ellen er meget kreativ, hvilket det bærer præg af både ude og inde med diverse opstalter og værker, der indbyder til forundring og tanker. Udenfor er der ligeledes fyldt med små afkroge, man kan indtage. For eksempel stien fra huset ned mod søen, Kavalergangen, som Ellen har kaldt den. Eller de mange ret specielle planter, der er, fordi husets oprindelige ejer var gartner. Så her er både akacie, valnød og lindetræer, hvilket ikke er helt normalt på disse kanter, for ikke at tale om vilde orkideer, der er fredede.

Man træder direkte ind i opholdsrummet, når man går ind via stueplan. Der er også mulighed for at gå ind via en bagdør og komme ind via kælderen. Brændeovnen giver både varme og hygge i ydersæsonen og om vinteren. PR foto Nybolig
Annonce

Blev overtalt

Det var Olav, der i sin tid forelskede sig i stedet. Der stod et afsindig faldefærdigt træhus på grunden, og Ellen var egentlig ikke vild med ideen, da Olav kom og foreslog, de skulle købe det i begyndelsen af 1990’erne.

- Jeg tænkte, nej, det får vi aldrig bund i! Jeg plejer at sige, at han ville have det, fordi han er fynbo, og der stod tre bøgetræer på grunden, griner Ellen, som endte med at give sig.

- Jeg sagde OK, hvis jeg får en påfugl og en liggestol. Påfuglen blev spist af ræven samme vinter, som vi købte det, og liggestolen fik jeg aldrig brugt, tilføjer hun.

Spisestue og opholdsstue bliver lyst op af de store vinduer i gavlen på huset. PR foto Nybolig
Ellen elsker at rime. Og mange steder står der et lille bonmot og giver en stof til eftertanke. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Derpå gik der nogle år, før de fik bygget huset, som de selv har designet. Siden er der kommet en garage til med solceller på taget, og et stort drivhus, der forlænger sæsonen betydeligt, for det skal ikke være ret varmt udenfor, før drivhuset bliver lunt nok til, at man kan sidde og nyde tilværelsen i det. Her er holdt mange gode middage, ligesom det er tilfældet inden for i den hvælvede spisestue.

Der er kontakt til køkkenet fra spisestuen, så man kan følge med, selvom man laver mad. PR foto Nybolig

Og her er masser af middage, der skal holdes. Bare ikke af Ellen og Olav, som nu sælger deres perle midt i naturen videre.

Blå bog

Ellen Platz (74) og Olav Frederiksen (75) har boet i Varde i 30 år og ejet fritidshuset i Næsbjerg siden begyndelsen af 1990’erne. De har tre børn og fire børnebørn.

Det store rum i kælderen med marksten på loftet bliver lyst op af de store vinduer i gavlen. Trappen går direkte op i stuen. Her er holdt mange middage, og så er det - tydeligvis - også her, Ellen skaber en masse af sine kreative værker. PR foto Nybolig
Køkkenet er hyggeligt og direkte forbundet til hele huset. PR foto Nybolig
Huset set fra den ankomstsiden. Man kan ane det store drivhus, som forlænger sæsonen, til højre for huset. PR foto Nybolig
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Tillykke til Oksbøl - tillykke til oplandet

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Se de vilde billeder: Lene og Peter sælger deres liebhavervilla med udsigt over Varde Ådal

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Jens og Flemming afprøver i praksis at få flere turister til deres købstad: Autocamperfolk begejstrede for eksperiment

Ugeavisen Varde

Hvorfor er Varde Gymnasiums første studenter fotograferet ved tidligere teknisk skole? Få forklaringen her

Ugeavisen Varde

Mød masser af raventusiaster: Klar til den sjette ravfestival i Vejers

Ugeavisen Varde

Lokale kokkestjerner i køkkenet i den gode sags tjeneste: Samlede penge ind til unge i uddannelse

Ugeavisen Varde

Se de flotte billeder fra kokketræf i Varde: Lokal gourmetmad på højt niveau

Ugeavisen Varde

Lokale kokkestjerner i køkkenet i den gode sags tjeneste: Samlede penge ind til unge i uddannelse

Ugeavisen Varde

Angela taler syv sprog og har egen virksomhed med adresse i Skovlund: - Vi skal være blandt verdens førende inden for vores felt

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - i lokalsamfundene

Ugeavisen Varde

Negativitet er ikke kun usundt for dit mentale helbred

Ugeavisen Varde

Brug havens sure æbler til en skøn cider

Ugeavisen Varde

Christian Bøving har kastet sig ud et nyt forretningseventyr: - Jeg er et gladere menneske, når jeg får lov til at lave flere ting

Ugeavisen Varde

Tid er (meget mere end) penge

Ugeavisen Varde

Flere kvinder i kommunalpolitik

Ugeavisen Varde

Genstart fællesskabet - sæt foreningsliv på skoleskemaet

Ugeavisen Varde

Efterårets store naturoplevelse: Sæson for krondyr i brunst

Ugeavisen Varde

Den er go´ nok – altså det der med grøntsagerne

Ugeavisen Varde

18.9: Tambours Have holder lysfest

Ugeavisen Varde

Så er det besluttet: Sådan skal du sortere dit affald i fremtiden

Ugeavisen Varde

Trods færre hænder klappede Karlsgårde Dag som altid

Ugeavisen Varde

Reception for en succes: Aldrig før har så mange brugt fritidscentret

Ugeavisen Varde

Boligmangel til de unge under 30 år - Varde Kommune vågn op

Annonce