Annonce
Ugeavisen Varde

Far til 12-årige Katrine: Min datters nytårstale var som at få et slag i ansigtet

- Vi har kritisk syge i vores familie, derfor har vi valgt at isolere os, så vi ikke ses med nogen privat. Både min bedre halvdel og jeg går på arbejde. Katrine og hendes storebror, Victor, er derhjemme. Vores lille familie er blevet bundet endnu tættere sammen, men det er vist også det eneste positive, vi kan sige om den nuværende situation, siger Jesper, der er på en gåtur i parken med datteren Katrine. Foto: Malene Wonsbek
Da 48-årige Jesper Sørensen fra Oksbøl læste sin 12-årige datters nytårstale, en danskopgave, gik det for alvor op for ham, hvilken corona-isolation hun er udsat for. Det har medfødt ændringer i familiens dagligdag.
Annonce

Oksbøl: ”Jeg håber og ser frem til, at jeg kan komme i skole igen, være sammen med mine venner uden at bekymre mig om at holde afstand. Og bare at man kan komme på ture. Det er nok lidt for meget at forvente, men det er godt at have drømme… Skrevet af Katrine P.”

- Vi er gået glip af rigtig meget i 2020. Det er hårdt. Det er også træls, at vi ikke må ses, ikke gå til dans og alt det andet, vi heller ikke må. Jeg bliver ked, af det, når folk bare er ligeglade med corona og smittefare. Jeg håber, at alle vil gøre deres til, at smitten ikke breder sig, ellers skal vi jo holde lukket i endnu længere tid, siger 12-årige Katrine Madsen. Foto: Malene Wonsbek

Således slutter 12-årige Katrine den nytårstale, som hendes dansklærer bad eleverne i 6.c på Blåvandshuk Skole skrive. Talen er skrevet direkte fra hjertet. Den handler om corona-året 2020. Om alt det hun gik glip af. Om restriktioner, afstand, mundbind og en isoleret dagligdag foran skærmen på værelset. Om aflyste fødselsdage, ferier og udflugter. Om savnet af familie og især bedsteforældrene. Om savnet af venner, skolekammerater og idræt. Men det er ingen klagesang, for i Katrines familie er der kritisk syge familiemedlemmer, som de ser sporadisk. Katrine har selv valgt ikke at være fysisk sammen med sine jævnaldrende, for som hun siger, har hun har nogen, hun skal passe ekstra godt på.


I 2021 håber jeg på, at vi får styr på smittetallene, og folk bliver vaccineret, så jeg kan være sammen med mine venner og min familie især mine bedsteforældre, som jeg ikke har kunnet kramme i snart et år.

Katrine Præst Madsen, citat fra ”nytårstalen”


Annonce

Mest synd for de unge

- Først da jeg læste Katrines danskopgave, nytårstalen, gik det for alvor op for mig, hvor isoleret hun er. Hun er en stærk og glad pige, der hviler godt i sit eget selskab. Og tak for det. Men jeg ville ikke kunne holde hendes corona-hverdag ud. Hun er på sit værelse fra 8 til 14, hvor hun får undervisning. Hun ser ingen kammerater, har ingen idræt. Er bare her på matriklen sammen med sin storebror. Jeg tager på arbejde, ser kollegaer og får input i løbet af dagen, og veksler en hurtig bemærkning over hækken med naboerne. Der er så meget snak om, at det er synd for de ældre, at de ikke ser nogen, men for vores børn og unge er det da endnu værre. De er gået fra en aktiv og meget social hverdag til nærmest social distancering fra alt, siger Jesper Sørensen.

Aldrig er der blevet spillet så meget brætspil som i coronaåret. Familien fra Oksbøl spiller spil næsten hver eneste aften. Her her hele familien samlet omkring Settlers. Privatfoto

Hans appel til andre forældre er at lave legeaftaler for de mindste, og at de, der arbejder ude, skal huske at give børnene endnu mere nærvær og fokus, når man kommer hjem fra arbejde. Især piger som Katrine, der er i teenage-alderen, har behov for tøsefnidder, sjov, drillerier og sociale aktiviteter.

Annonce

Kritisk syge i familien

- Piger er mere følsomme. Drenge, som eksempelvis Katrines storebror Victor på 15 år der lever under samme vilkår, er lykkelige, hvis bare der er mad i køleskabet og internetforbindelse, tilføjer Jesper med et grin.

- Vi har valgt at isolere os, så vi faktisk ikke ser nogen, fordi vi har kritisk syge i familien. Vi har sagt til Katrine, at det er OK, hvis hun vil være sammen med eksempelvis to veninder, men hun har selv sagt fra. Det vi kan gøre som forældre, og det der for alvor ramte mig var, at jeg skal være mere nærværende, når jeg er hjemme. Vi skal spille endnu flere brætspil og gøre endnu flere sociale ting sammen. Være mere intens og i højere grad tænke i kvalitetstid. Før jeg læste Katrines nytårstale, gik jeg i min egen trummerum. Når jeg kom hjem fra arbejde, kunne jeg godt trænge til en time for mig selv. Efter aftensmaden kunne jeg let brug tid på mobilen. Det gør jeg stadig. Men jeg er blevet meget mere opmærksom på at være der for begge mine børn, især Katrine. Lytte til dem, tage dem med ud på en lille gåtur, eller udfordre dem i et spil, for de ser slet ingen. Det er jo et voldsomt afsavn især for Katrine, understreger Jesper.

- Katrines klasselærer opfordrede os forældre til at læse børnenes nytårstale. Jeg har været optaget af min egen trummerum, men i talen gik det for alvor op for mig, at mine børn ikke har set andre unge i foreløbig to måneder. Det er jo for vildt. Det skal vi forældre have et vågent øje på, siger 48-årige Jesper Sørensen. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Tag virus alvorligt – please!

Katrine lytter og smiler, når far fortæller. Hun er skarp. Hun glæder sig over, at nytårstalen har gjort så stort indtryk på ham. Men hun har det godt. Hun trives, hun er bestemt ikke trist. Hun længes vildt efter, at alt bliver normalt igen, men hun har tålmodighed til at vente.

- Jeg er ok med at være isoleret herhjemme, og det lyder måske lidt sært, men jeg kan godt lide mit eget selskab, og kan sagtens få tiden til at gå. Jeg er på YouTube, synger, danser, spiller spil eller skriver med mine veninder. Jeg tænker på dem, der ikke har så mange veninder, som jeg. De må godt nok føle sig ensomme, og det kan godt gøre mig ked af det, når jeg tænker på dem, siger Katrine og tilføjer:

- Jeg har sagt nej til at være sammen med mine kammerater, for jeg ved, hvor hurtigt man glemmer ikke at holde afstand, når man er sammen. Og jeg håber bare på, at vi kan komme af med corona, så vi kan ses igen. Og jeg ønsker, at alle vil blive ved med at overholde reglerne, så vi ikke smitter hinanden hele tiden. Det er faktisk mit højeste ønske, at alle vil tage smitten seriøst, så den kan forsvinde, og jeg kan komme i skole og til dans igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce