Annonce
Ugeavisen Varde

Fem overraskende lækkerier du kan sanke i efteråret

Bare fordi det bliver efterår betyder det ikke, at alle timer skal tilbringes indendørs. Tværtimod er der flere spiselige planter, som med fordel kan sankes nu. Genrefoto Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sommeren er højsæson for mange af de ting, du kan sanke i den vilde natur. Men faktisk er der også meget, som kan sankes i efteråret.
Annonce

Danmark: Mange danskere tilbringer efteråret under varmere himmelstrøg - men sådan bliver det ikke i år.

Alene i august er der booket 80 procent færre flybilletter og pakkerejser til efterårsferien, viser tal fra Mobilepay og Danske Bank.


Brombær er i sæson i sensommeren, men der sker det mystiske, at der altid er nogle grønne bær, som forsøger at nå med. Så afhængig af efterårsvejret kan du faktisk plukke et lille hold to af modne bær i efteråret.

Trine Sørensen, naturvejleder


Derfor kan I oplagt bruge efteråret på at tage på sanketur efter oversete lækkerier.

Annonce

Masser af mad

- Selv om det er efterår, er der stadigvæk masser af lækre ting, man kan spise fra naturen, siger Mikkel-Lau Nielsen, der er professionel sanker og programchef i Vild Mad-samarbejdet.

Mange kender almindelig kantarel, som lyser op med sine gule farver i sensommeren.

Mindre kendt er tragtkantarel, som er i sæson senere på året. Den er gråbrun og, som navnet antyder, tragtformet.

- Det er en rigtig efterårssvamp, men meget overset og relativt ukendt hos danskerne på trods af, at den er utroligt velsmagende og har en kraftig umami, siger han.

Brug den i kogeretter, risotto eller til at lave en svampesmør.

Annonce

Smag i naturen

Du kan også gå på jagt efter gråbynke. I dag ses det som en ukrudtsplante, fordi den vokser så mange steder.

I gamle dage blev den kaldt "fattigmandspeber", fordi dens skarpe smag gjorde det til en fin pebererstatning.

- Den smager lidt henad en fin krydsning mellem sort peber, rosmarin, timian og spidskommen. Og det kommer bag på folk, at den er så lækker. Den er fuld af aromastoffer, siger Mikkel-Lau Nielsen.

Smid en kvist ned i kogevandet til kartoflerne, eller lad den simre med en braiseret svinenakke eller en gryderet.

- Brug den, som du ville bruge timian eller rosmarin. Men den skal koges, før du spiser den. Og lad være med at spise den, hvis du er bynkeallergiker, siger Mikkel-Lau Nielsen.

Annonce

Sæson for bær

Du kan også gå på jagt efter brombær. Det er ikke i sig selv nogen overraskelse, at de buttede bær kan findes herhjemme.

Men mange ved ikke, at de også kan plukkes i efteråret, fortæller Trine Sørensen, der er mangeårig sanker og naturvejleder tilknyttet Naturstyrelsen.

- Brombær er i sæson i sensommeren, men der sker det mystiske, at der altid er nogle grønne bær, som forsøger at nå med. Så afhængig af efterårsvejret kan du faktisk plukke et lille hold to af modne bær i efteråret, siger hun.

Det samme gælder grønne planter såsom skovsyre og vejbred. De første skyder i foråret - og de nye skud smager bedst.

Men man kan også plukke dem i efteråret, for de bliver ved med at sætte nye skud henover sæsonen.

- Skovsyre er god i desserter, fiskeretter og søde sukkerting, som har godt af noget syre. Og vejbred kan bruges i alt fra urtebøller og urtesmør til tærter, suppe eller stuvning - ligesom spinat, siger Trine Sørensen.

/ritzau fokus/

Vær helt sikker på, hvad du sanker, inden du spiser det

  • Friluftsrådet, Naturvejlederforeningen og Vild Mad-samarbejdet har udgivet en app og en hjemmeside, hvor du kan læse om planterne og deres forvekslingsmuligheder.
  • Lad det blive på stedet, hvis du ikke er helt sikker på, hvad det er, du har fundet.
  • Hvert år bliver flere danskere indlagt efter forgiftninger fra eksempelvis svampe. Og oplevelsen ved at spise noget, du selv har fundet, opvejer ikke risikoen ved at spise noget, som medfører forgiftning.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce