Annonce
Ugeavisen Varde

Flemming Schantz: Nygift, nyslået helikopterpilot og i gang med at nyde livet

Flemming Schantz bor på landstedet Stenhøj på HJerting Landevej. Her er både skov, sø og masser af natur at færdes i lige udenfor døren. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Hans skoleinspektør havde ikke meget tiltro til hans evner og regnede åbenlyst med, at lille Flemming ikke ville blive til noget særligt. Men han tog fejl. For i dag - adskillige millioner, firmaer, år og menneskelige erfaringer senere - er Flemming Schantz et glimrende bevis på, at man godt kan komme længere i livet end de fleste, selvom man ikke er den bedste til alt det boglige i skolen.

Varde: - Det er vist bedst, hvis du bare tager ud og finder dig et arbejde.

Underforstået: Du bliver aldrig til noget.

Ordene kom fra skoleinspektøren på Tarm Skole, og modtageren var en dreng ved navn Flemming Schantz.

Annonce

Og som mange læsere allerede nu vil vide, så blev han i den grad til noget: storentreprenør, direktør og millionær. Men også far, velgører, gift, fraskilt og nu ægtemand til sin anden hustru, Anette, som han blev gift med i sommer. Og helikopterpilot for at det ikke skal være lyv.

Det med helikopterpiloten kom sig af, at han og Anette prøvede at flyve i helikopter over Grand Canyon på en ferie forrige år. Det var en helt fantastisk oplevelse, og Anette foreslog i spontan begejstring: ”Sådan en skal du da også have, Flemming!” Og når man siger noget til Flemming Schantz, så skal man være klar over, at man risikerer, han husker det og handler på det. Enten i trods – som da han satte alt ind på at gøre sin gamle skoleinspektør uret. Eller i begejstring - fordi det da kunne være superfedt at kunne flyve i sin egen helikopter.

- Så da vi kom hjem, ringede jeg til Vamdrup, hvor man kan blive uddannet og spurgte, om det var svært. Nej nej, sagde de, og så spurgte jeg, om man kunne gøre det på et halvt år, for jeg er jo ikke så tålmodig. Det, mente de nok, man kunne, selvom det måske ville blive lidt presset. Men den sidste del hæftede jeg mig ikke ved. Så jeg gik i gang og bestilte en helikopter i USA. Og jeg siger dig…. Det var godt, jeg gjorde det fra begyndelsen. Og betalte den. For ellers havde jeg aldrig bestået alle de skriftlige eksamener, jeg skulle til, erkender Flemming Schantz blankt.

Flemming Schantz startede sin karriere med at gå konkurs med en milliongæld. Han knoklede sig ud af den situation og er for længst blevet økonomisk uafhængig. Det har altid været et mål for ham, for penge er lig med frihed for Flemming Schantz, der kommer ud af små kår, og som har af sin selvstændige mor, at der skal arbejde for det, man vil have. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Men nu var helikopteren jo allerede bestilt… Og Flemming fandt det der gear, der blev installeret i ham, da han blev undervurderet som dreng. Jeg-skal-fandme-nok-vise-dem-gearet, og så satte han turboen til. Og bestod. 11 skriftlige eksamener i fag som meteorologi, flyveplanlægning, radio, ydeevne, jura og meget mere. Han mangler stadig nogle af flyvetimerne, men dem har han to år til at lægge, og de er meget sjovere end at sidde og læse teori.

De første år

Det første firma, Flemming Schantz stiftede, var et tømrerfirma. Han var 18 år gammel og boede i Holstebro. Og indenfor et år var han gået konkurs med et brag.

- Jeg havde slet ikke styr på økonomien. Så det gik helt galt, og jeg stod med en milliongæld. Jeg søgte gældssanering, men dommeren kiggede på mig og sagde, "Flemming, du er 18 år gammel, du har masser af år tilbage på arbejdsmarkedet. Så nej, du kan ikke få en gældssanering." Så jeg fik fat i en advokat og fik lavet en aftale. Og efter fem år var kreditorerne tilfredse, fortæller Flemming, som umiddelbart efter sin konkurs flyttede ind hos sin mor i Varde.

Han fik job hos en tømrer i Tistrup. Og tre måneder senere døde hans mester.

- En anden tømrer, der var ansat, og jeg blev enige om at prøve at overtage firmaet. Men jeg kunne jo ikke eje noget endnu, så jeg gik hjem til min mor og spurgte, om hun ikke ville stå som medejer for min del. Det ville hun godt, og det firma kørte vi med i tre år. Så gad jeg ikke rigtig mere, og min kompagnon købte min mors andel af firmaet. Jeg havde læst 10. klasse på aftenskole løbende, mens vi havde firmaet sammen, for jeg havde en ide om, at så skulle jeg ind og læse til teknikumingeniør. Mens jeg gik og ventede på at gå i gang med uddannelsen, kom min kammerat, Max Storgaard, og spurgte, om jeg ikke lige kunne nå at bygge et hus for ham. Det sagde jeg ja til. Og så kom jeg aldrig til at læse, for så er det gået slag i slag lige siden, fortæller Flemming Schantz.

Annonce

Første forsøg på at stoppe

Det var i 1991, og han oprettede et nyt tømrerfirma, der voksede stille og roligt. Men i 1996 blev Flemming Schantz spurgt, om han ikke ville købe en gård på Ortenvej. Gården lå rigtig godt, for det var lige der, hvor Vardes Sletten-kvarter var planlagt til at skulle ligge. Og så begyndte det at gå rigtig stærkt. 200 grunde blev udstykket, og sammen med sin kammerat, som i sin tid var årsagen til, at Flemming aldrig blev teknikumingeniør, Max Storgaard, etablerede han et entreprenørfirma. Så ikke alene rullede pengene ind for byggegrunde. Flemmings firmaer tjente også penge på at bygge på dem.

Men succesen kom med en pris. Og i 2004 måtte der ske noget.

- Jeg så jo aldrig min familie, siger Flemming.

- Kom her, skat. Billedet bliver meget bedre med dig på, siger Flemming Schantz til din Anette. De to blev gift i sommer og har planer om at sejle videre på de europæiske kanaler i det kommende år. Foto: Christine Aagaard-Kragh

- Det gik alt for stærkt. Der var alt for meget arbejde. Der var 65 ansatte, og det var helt vildt. Dengang var der kun fire firmaer i Varde, der havde en gravemaskine, og vi var det ene af dem. Til gengæld var der 37 tømrerfirmaer, så jeg solgte murerdelen og tømrerdelen fra og gik ned på kun at være entreprenør. Så kom vi ned på 20 mand. Jeg fik ikke mere tid, men det gav flere penge, siger Flemming, som lavede en pagt med sig selv og sin daværende hustru:

- Vi aftale, at i 2010 skulle alt sælges, og så skulle vi se, om vi skulle flytte i en lejlighed et sted eller flytte til udlandet. Jeg ville ikke bruge hele mit liv på at knokle, men jeg må også erkende, at jeg kan ikke lade være, hvis jeg er med i noget. Jeg skal væk fra det. Ellers arbejder jeg, fortæller Flemming, som begyndte med at sælge halvdelen af sit entreprenørfirma til en af sine medarbejdere i 2007 for at lave en gradvis retræte.

- Og så flyttede vi til Spanien. Købte et hus i Competa nordøst for Malaga, som vi renoverede og satte børnene i den lokale skole. Og det var en sej omgang. Vi var der i to et halvt år, og de var rigtig gode for mig, de år. Men jeg ved ikke, om alle i familien havde det sådan, siger Flemming uden at gå længere ind i det.

- Men så kom finanskrisen, og jeg tog et fly hjem for at tjekke op på firmaet. Jeg ejede jo stadig halvdelen. Jeg gik ind på kontoret og spurgte, hvordan det gik og bad om at blive sendt ud på en byggeplads, der kunne bruge en ekstra mand. Og efter at have talt med medarbejderne på pladsen i to timer gik jeg ind og ridsede op, at jeg så to muligheder: Enten skulle vi gå konkurs, eller også skulle jeg overtage det hele, siger Flemming.

Annonce

En høj pris

Det endte med, at han overtog firmaet selv igen og flyttede hjem til Varde. Selvom han havde tjent penge nok til sagtens at kunne blive i Spanien og lade firmaet herhjemme gå konkurs.

- Men det kunne jeg ikke. Det var min ære for nær. Og jeg så jo potentialet i firmaet. Og så hører det nok også med, at jeg efter to et halvt år ude af gamet begyndte at mangle min arbejdsidentitet. Ens netværk smuldrer, når man ikke længere er på arbejdsmarkedet, og det havde jeg det dårligt med, fortæller Flemming, som fik rettet skuden op igen på firmaet.

På en stol ved den åbne terrassedør med Bailey på skødet og med en Prince. Sådan finder man gerne Flemming Schantz derhjemme. Familien har også katten Balou, som på ægte katsk vis nægtede at være med på et billede. Flemming har også nogle køer på ejendommen, men dem er han holdt op med at give navne, for så kan Anette ikke nænne at slagte dem. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Til gengæld måtte ægteskabet betale prisen, og i 2010 blev Flemming skilt fra Malene. Hun og børnene blev i Spanien, og efter et par år flyttede sønnen Simon hjem til Flemming i Danmark. Cecilie blev i Spanien indtil for et par år siden.

- Jeg har ikke fortrudt, at jeg flyttede hjem til Danmark igen, blev skilt og drev firmaet videre. Men der er nogle detaljer, jeg gerne ville lave om. Det skal jeg indrømme. Vi så for lidt til hinanden, men det samler vi op på nu, siger Flemming, som er engageret i Cecilies hestestutteri, der ligger i Kravnsø.

- Hun er ligesom mig. Hun er kompromisløs og går ind i tingene med 110 procent, siger Flemming.

Annonce

Sådan er han også

I januar i år overlod Flemming Schantz sit firma til tre ansatte og tog ud at sejle med Anette på floder ned gennem Europa. I sommer blev de gift, og selvom Flemming stadig har både udlejningsejendomme og engagerer sig i at rådgive unge iværksættere, så er det altså alvor, det med at lade andre om at være i spidsen for firmaet, denne gang, siger han.

- Jeg er mæt. Jeg har nået det, jeg ville. Jeg har tjent nok. Nu er planen at tage ud og sejle, så længe, vi har lyst. Det gør vi til sommer. Og så har jeg jo nogle helikoptertimer, jeg skal i gang med, griner Flemming, inden han iler ud ad døren og beder Anette om lige at svare på et par detaljer, vi ikke lige har nået at være inde omkring.

Flemming Schantz med sin helikopter. At han havde købt og betalt den, inden han vidste, hvor mange skriftlige eksamener han skulle op til for at komme gennem uddannelsen, det var meget godt. Privatfoto

Og så kommer de frem. De ting, Flemming Schantz selv er for beskeden til at fortælle om.

For ingen tvivl om, at Flemming Schantz er forretningsmenneske og altid har haft en god næse for, hvad der kunne give penge. Og han har aldrig givet op, han har bare knoklet igennem og måske ikke altid set sig omkring i farten.

Men han er også manden, der for eksempel donerer maskiner til byggeprojekter i Afrika, hvor han også bygger huse til enlige, udstødte kvinder. Det gør han sammen med sin mor på 82, der som enlig mor med egen fysioterapiklinik lærte Flemming og hans søskende noget om ansvar og sammenhold. Flemming var den ældste, og i dag kalder hans bror og søster ham stadig for ”mester”.

Han er også gavmild både med sin tid, hvis unge mennesker, der har en god ide, har brug for sparring, og med sine penge, hvis han kan glæde sine nærmeste eller han kan se, andre har brug for noget elastik. Som for eksempel da coronaen resulterede i nedlukning af forretningerne. Da tog han rundt til samtlige af sine butikslejere og lavede individuelle aftaler med dem alt efter, hvad de kunne betale, for han vidste udmærket godt, hvad det var, de gik igennem.

- Og så betyder Varde meget for ham. Det har altid været vigtigt for ham, at han gjorde noget, der var til gavn for Varde, tilføjer Anette om forretningsmanden Flemming Schantz.

Anette og Flemming på den helikoptertur over Grand Canyon, der endte med, at Flemming gik i gang med at tage helikoptercertifikat. Privatfoto
Anette og Flemming blev gift i sommer ved et romantisk bryllup. Privatfoto

Blå bog

  • Flemming Schantz, 52 år. Født i Holstebro og opvokset i Sdr. Bork og Varde hos sin mor, Hanne, sammen med sine to søskende Lukas og Lone.
  • Far til Melanie, 29, Line, 28, Simon, 24 og Cecilie, 18. Bonusfar til Nanna på 19.
  • Gift med Anette Tingberg Schantz. Parret bor på Hjerting Landevej.
  • Flemming Schantz har stået i spidsen for en række entreprenør- og byggeselskaber gennem årene. I januar 2021 overdrog han sit entreprenørfirma til tre medarbejdere, og fremover fortsætter han i bestyrelsen og med at drive sin ejendomsforretning.
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

For Mie og Betina er hjemmearbejdspladsen kommet for at blive - også efter corona

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Eksperter: Sådan skal du køre i glat føre

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kom indenfor i Trine og Flemmings hyggelige hjem: Et hjem i konstant flow - og med plads til alle

Ugeavisen Varde

Landstrygerne inviterer til vintertræningstur

Ugeavisen Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Ugeavisen Varde

Det er en kold tid …

Ugeavisen Varde

På tur med detektorfolket - drømmen om Danefæ

Ugeavisen Varde

Per Ottosen udstiller malerier i Center for Sundhedsfremme

Ugeavisen Varde

Tandlægeklinik i Varde har travlt - for det er svært at lokke nye tandlæger til

Ugeavisen Varde

Ernæringseksperter: Disse tendenser vil præge kosten i 2022

Ugeavisen Varde

Sygeplejersken Nanna har taget springet fra akutafdelingen til skønhedsklinikken

Ugeavisen Varde

Invester i dit kærlighedsliv

Ugeavisen Varde

Hack dit nervesystem med din vejrtrækning

Ugeavisen Varde

Uventede problemer lurer på årets skiferie

Ugeavisen Varde

Ruth kom til Mejls som husbondafløser og blev der i 30 år

Ugeavisen Varde

Søg nu: Feriehusudlejer spreder sol og millioner til lokale projekter

Ugeavisen Varde

Standser dit hjerte er hjælpen nær: Boligselskabet Filsø investerer i hjertestartere

Ugeavisen Varde

Lokale kunstnere og musikere efterlyses til Tambours Have

Ugeavisen Varde

Danske Bank i Varde skrumper igen

Ugeavisen Varde

Skål for middelmådigheden

Ugeavisen Varde

Der er taget skridt mod nyt liv, efter forretningen pludselig lukkede: Ejer af tomt butikslokale har tidligere udviklet butikker

Ugeavisen Varde

Dette trick får tørt brød til at smage næsten nybagt

Ugeavisen Varde

Sådan går det forsamlingshusene i Varde Kommune: 150.000 kroner uddeles - men ikke alle får glæde af den økonomiske håndsrækning

Annonce