Annonce
Ugeavisen Varde

Flere vil dyrke sport sammen med familien

En blæsende og kølig dag på Vejers Strand. Alene fra 2019 og til nu har 40 procent flere kastet sig over udemotion, som derfor allerede nu tegner sig som en megatrend. Foto: John Randeris/Ritzau Scanpix
Coronakrisen har påvirket danskernes motionsvaner. Fremover vil natur, familietid og fællesskaber være nogle af de fremtrædende tendenser i motionsverdenen.

Coronakrisen har sat fysisk og mental sundhed på dagsordenen.

Smittetryk og flokimmunitet er blevet en del af hverdagssproget, fitnesscentre og holdmotion har været lukket - og både senfølger og mental sundhed er pludselig blevet noget, vi snakker om.


Der er en helt klar tendens til, at folk vil træne med familien eller samtidig med familien,

Morten Kofoed Grubbe


- Overordnet betyder corona, at folk nu går til deres sundhed på helt andre måder, end vi tidligere har set, siger Morten Kofoed Grubbe fra Bevæg dig for Livet, som er et fælles samarbejde mellem DGI og DIF.

De har undersøgt danskernes motionsvaner under pandemien i 2020. Her er der også forvarsler om, hvilke tendenser der bliver store næste år.

Ny megatrend

Alene fra 2019 og til nu har 40 procent flere kastet sig over udemotion, som derfor allerede nu tegner sig som en megatrend.

- Meget foreningsliv har været helt eller delvist lukket. Derfor er folk i stedet blevet aktive udendørs - alene eller selvorganiseret sammen med andre - i en grad, vi aldrig før har set, siger Morten Kofoed Grubbe.

Der sker også noget på den sociale front.

De seneste årtier har der været en faldende tilslutning til idrætsfællesskaberne, mens flere har søgt den individuelle, fleksible motion.

Men under pandemien er vi igen begyndt at opsøge fællesskabet.

- Vi ser både et boost i antallet af folk, som selv organiserer cykling, løbeklubber eller udendørs styrketræning. Men vi ser også en stigning i antallet af folk, som motionerer med familien, siger Morten Kofoed Grubbe.

Inden for den organiserede idræt efterspørger flere voksne motionshold, som foregår parallelt og samtidig med ungernes sportsgren.

I den selvorganiserede idræt kan det være gåture med familien - eller løbeture for de voksne, hvor ungerne cykler ved siden af.

- Der er en helt klar tendens til, at folk vil træne med familien eller samtidig med familien, siger Morten Kofoed Grubbe.

Annonce

Ny vinkel på sundhed

I det større billede har pandemien også skubbet til hele vores forståelse af egen krop og sundhed, tilføjer Jens Troelsen, der er professor ved Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

En tendens, som også vil præge 2021.

- Der er helt sikkert flere danskere, som er blevet bevidste om deres egen sundhedsadfærd, og at kroppen ikke bare kan tages for givet, siger han.

Flere butikker har allerede nu meldt totalt udsolgt af håndvægte, kettlebells og træningsudstyr til hjemmet.

Men på et højere samfundsplan er konsekvenserne ved eksempelvis nedlukning af fitnesscentre og idrætsliv også blevet en del af debatten.

- Både politisk og privat er der kommet et øget fokus på - og forståelse for - at krop, sundhed og humør hænger sammen, konstaterer Jens Troelsen.

Denne debat vil fortsætte her i 2021.

For coronakrisen betyder også, at der fremadrettet kan komme en sundhedsmæssig polarisering i samfundet.

Eller sagt på en anden måde:

- En ting er at træffe de sunde valg, når man er ressourcestærk. Noget andet er at finde overskuddet, hvis man er blevet fyret, kæmper med økonomien og ikke kan få hverdagen til at hænge sammen, siger Jens Troelsen.

/ritzau fokus/

Sådan vurderer danskerne deres egen sundhed

  • I 2019 var 42 procent af danskerne aktive med gåture. Under coronakrisen er det steget til 54 procent.
  • 15 procent er startet på en ny idrætsaktivitet inden for det seneste år.
  • Det sociale spiller en rolle. 15 procent af dem, der er startet, har været inviteret af en ven. 15 procent af dem, som ikke er aktive, angiver, at det er, fordi de mangler én at følges med.
  • 73 procent af de inaktive vil gerne være mere aktive.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce