Annonce
Ugeavisen Varde

Flugt er temaet i musicaltalentskolens store satsning: - Pludselig blev forestillingen skræmmende aktuel

Cecilia Wessel Rasmussen skal sammen med de andre unge fra Musicaltalentskolen Varde forsøge at tolke og forstå begrebet flugt. I en tid hvor mange er på flugt, kan alle forstå flugt som at være på vej væk fra noget og hen imod noget andet. På den måde kan det være konkret som at flygte fra krig, men eleverne arbejder også med det abstrakte i ordets betydning, så musicalen er derfor ikke en krigsscene, men en formidling af ordet flugt. Foto: Line Guldager Hansen
Manuskriptet var klar, netop som krigen brød ud i Ukraine. Nu opfører Musicaltalentskolen Varde et abstrakt værk med fortolkninger af ordet flugt.

Varde: Flugt fra relationer, flugt fra situationer, flugt fra sig selv og flugt fra livet. Når elever fra Musicaltalentskolen i Varde går på scenen med deres originale værk Flugt, skal titlen ikke kun forstås i sammenhæng med krig, men i ordets mange betydninger.

Forestillingen er blevet voldsomt relevant. Selvom det er et opdigtet univers, kommer det pludseligt skræmmende tæt på, når vi hver dag under øvningerne også kunne følge med i nyhederne, hvor mennesker er på flugt i virkelighedens verden.

Liv Stevns, kunstnerisk leder på Musicaltalentskolen Varde

Dog er det næsten umuligt ikke også at tænke på flugt fra krig, mener producent og kunstnerisk leder på Musicaltalentskolen Varde, Liv Stevns. Både af den årsag at de havde deadline på manuskriptet, lige da krigen i Ukraine brød ud, og med skolens rammer i det tidligere artillerimuseum.

Cecilia Wessel Rasmussen glæder sig til at vise, hvad hun og de andre unge talenter har øvet. Hun synes, at musicalen bliver ekstra special, da sangene og dialogen er skrevet specielt til dem. Foto: Line Guldager Hansen

- Forestillingen er blevet voldsomt relevant. Selvom det er et opdigtet univers, kommer det pludseligt skræmmende tæt på, når vi hver dag under øvningerne også kunne følge med i nyhederne, hvor mennesker er på flugt i virkelighedens verden, siger hun og fortsætter:

Annonce

- For de mennesker er deres verden brudt sammen, så det har været en meget rørende proces.

Et originalt værk

Ideen til musicalen opstod efter en samtale med direktør af Vardemuseerne, Claus Kjeld Jensen. Han fortalte Liv Stevns om det nye museum Flugt i Oksbøl, og efter en rundvisning på byggepladsen en kold efterårsdag følte hun sig inspireret.

Flugt - Danmarks flygtningemuseum

Danmark husede 250.000 flygtninge fra 1945 til 1950, og den største flygtningelejr lå i Oksbøl og var oprindeligt bygget af tyskerne selv, som led i bestræbelserne på at forsvare Atlantvolden, til indkvarteringen af 10.000 mand og næsten 4000 heste.

Netop fortællingen om danmarkshistoriens største flygtningelejr i tiden efter Anden Verdenskrig skal det nye museum i Oksbøl, med det formelle navn FLUGT – Refugee Museum of Denmark, formidle.

Derudover skal museet rumme aktuelle internationale flygtningehistorier.

Selve byggeriet stod færdigt ved årsskiftet, og nu er arbejdet med indretning af udstillingen i gang. Museet er planlagt til at åbne i sommeren 2022.

I spidsen for museet står Claus Kjeld Jensen, der i 2007 blev ansat som direktør for Varde Museum. De godt 100 millioner kroner, som Flugt løber op i, har han skaffet som donationer via mange mindre bidrag, og som noget ganske sensationelt kommer de 11 millioner kroner fra Tyskland. Det er første gang nogensinde, Tyskland investerer i et museum uden for landets grænser.

- Der var virkelig en vild energi, og jeg kunne bare mærke, at det museum ville blive megafedt. Det inspirerede mig helt vildt meget til, at vi skulle lave en fortælling med flugt som tema. Det virkede oplagt, så gik jeg i tænkeboks, fortæller hun.

Fra museet fik hun historiske informationer og dokumenter, så hun kunne præsentere sin ide for fem studerende fra Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg. De fik hver til opgave at skrive en sang ud fra specifikke benspænd såsom aldersgrupper og køn.

Liv Stevns, kunstnerisk leder på Musicaltalentskolen Varde, blev inspireret til musicalen Flugt efter en rundvisning på byggepladsen ved det nye museum af samme navn i Oksbøl. Foto: André Thorup

De gik straks i gang, og da sangene var færdige, overleverede komponisterne dem til de unge skuespiltalenter fra Varde.

- Mine talenter var helt oppe at køre over, at sangene var skrevet specielt til dem, men vi skulle også have en historie, siger Liv Stevns, der overvejede, om sangene skulle kædes sammen af poetiske oplæsninger, eller om de skulle indgå i en historie.

Selvom sangene var komponeret individuelt af fem forskellige personer, så viste de sig at passe godt sammen. De er ikke samme stil, men i samme musikunivers, beskriver Liv Stevns, som derfor besluttede at kæde dem sammen til en handling.

Koreografien er lavet af Caroline Sander Jepsen fra Dance Company Twenty. I ugerne op til premieren har de unge mennesker mødtes og øvet dansene hos danseskolen. Foto: Line Guldager Hansen

Med ønsket om at give sine elever en unik forestilling, kontaktede hun en kandidatstuderende i skrivekunst fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus og bad hende skrive handlingen og dialogen.

Annonce

Sørgelig, ond eller tragisk?

Flugt er blevet et originalt værk med karakterer skrevet specifikt til de ti elever, og netop dét tiltaler instruktør og sanglærer Maria Skuladottir:

– Det er ikke et afprøvet stykke eller en velkendt basker. I stedet er Flugt en smule undergrund, og det er fedt, at vi også har det i Varde.

Blandt de medvirkende er Aliyah Rise, Bjørk Marie Møller Mikkelsen, Cecilia Wessel Rasmussen, Christian Bossen, Othilia Flyvbjerg Seerup, Victoria Lalicata. Siden midten af marts har de øvet både skuespil, sang og dans. Foto: Line Guldager Hansen

Hun har siden midten af marts øvet med de unge skuespillere og sammen forsøgt at tolke og forstå begrebet flugt.

- Det kræver noget af vores fantasi, og vi talt meget om, at eleverne selv kommer på banen i forhold til at skulle fornemme sig selv og deres egen forståelse af flugt, siger hun og forklarer videre:

- I en tid hvor mange er på flugt, kan vi alle forstå flugt som at være på vej væk fra noget og hen imod noget andet. På den måde kan det være konkret som at flygte fra krig, men vi arbejder også med det abstrakte i ordets betydning, så musicalen er ikke en krigsscene, men en formidling af ordet flugt.

Flugt-musicalen

Musicaltalentskolen Varde årgang 21/22 præsenterer musicalen Flugt – et samarbejde mellem Musicaltalentskolen Varde, Syddansk Musikkonservatorium i Esbjerg, Vardemuseerne, 7-kanten og Varde Kommune.

Musicalen har premiere mandag 9. maj klokken 19.30 i Varde Teater- og Musikhus, Kulturspinderiet, Vestervold 11C, 6800 Varde.

Komponister er Helle Hansen, Frederik Kjeldsen Hertz, Jesper Møgelvang Rasmussen, Morten Freund Julius og Sasha Louise Adrian.

Dialog og dramatisering af Tami Vibberstoft, instruktion af Maria Skuladottir samt vokal coach af Maria Skuladottir og Anne Fuglsig samt koreografi af Caroline Sander Jepsen.

Medvirkende er Aliyah Rise, Anna Sofie Munk, Bjørk Marie Møller Mikkelsen, Cecilia Wessel Rasmussen, Christian Bossen, Clara Andrea Høxbro, Jens Ærbo Nørgaard, Lea Moshav, Othilia Flyvbjerg Seerup, Victoria Lalicata.

Producent og kreativ leder er Liv Stevns.

Med spørgsmål om, hvor vi flygter hen, og hvad vi flygter fra, er musicalen abstrakt både scenisk og i fortælling. Det betyder også, at der ikke er en entydig måde at forstå historien på, og Maria Skuladottir glæder sig til at se, om de kan lykkes med at holde et så åbent udtryk som muligt, så publikum kan sidde med forskellige oplevelser og fornemmelser bagefter.

- Jeg glæder mig til at se, hvordan det abstrakte virker på publikum. Kommer fornemmelserne frem? Usikkerheden, tvivlen, frygten. Og hvad går de derfra og føler? For eksempel havde vi forskellige indtryk af slutningen under første læseprøve. Nogle opfattede den som sørgelig, mens den for andre var ond eller tragisk.

Aliyah Rise og Victoria Lalicata er elever på Musicaltalentskolen Varde og med i et abstrakt værk med fortolkninger af ordet flugt. Manuskriptet var klar, netop som krigen brød ud i Ukraine. Foto: Line Guldager Hansen
Annonce
Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny privatrådgiver i Ringkjøbing Landbobanks afdeling i Tarm

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Ugeavisen Varde

Den elektrikeruddannede musicalskuespiller Christoffer Sonnich Møller afløser Liv Stevns som leder af talentskole

Ugeavisen Varde

Mere kunst i Vardes Midtby

Ugeavisen Varde

Træn kroppen og hjertet med hjertevandring

Ugeavisen Varde

Varde Bibliotek kan fejre tredobbelt jubilæum i 2022

Ugeavisen Varde

Anette var 48 da hun fik en hjerneblødning: Mediyoga har hjulpet hende tilbage til det gode liv

Ugeavisen Varde

Naturvejleder fortæller om naturens afslappende påvirkning

Annonce