Annonce
Ugeavisen Varde

Fokus på børn og hundeliv: Bertels første ord var "vov"

Bertel er det naturlige midtpunkt hos familien Vestergaard. Ham har de først fokus på, men det betyder ikke, at Jakob og Carola ikke bruger tid på deres hunde. Som man kan se af billederne på væggen, har de også en høj prioritet. Foto: Malene Wonsbek

Først får man hund, så børn, og så må man af med hunden. Det sker i mange familier, men sådan behøver det ikke at være, siger Jakob og Carola Vestergaard fra Varde.

Annonce

Horne: Bertels første ord var hverken "mor" eller "far" men derimod "vov". Når en hund gør, reagerer han ved at grine. Til sommer skal knap to-årige Bertel være storebror, og med to små børn og tre hunde er der fuld fart på familien Vestergaard, der bor i et hus på 90 kvadratmeter i Stundsig ved Horne.

- Vores hunde og hundetræningen er blevet en livsstil. Den interesse dropper vi ikke, bare fordi vi får børn. Hunde og børn kan sagtens forenes, understreger 32-årige Jakob Vestergaard, der ud over at være hundeejer og far, også er formand i DcH i Varde (red. Danmarks civile Hundeførerforening).

Invitation DcH Varde

DcH i Varde blev etableret i 1960 og har cirka 200 medlemmer. Der er ni forskellige hold og 19 frivillige, der driver foreningen. Alle hunde er velkommen til hundetræning uanset hunderace, størrelse, med/uden stamtavle. Læs mere på dette link: dch-varde.dk eller på Facebook.Med 300 frivillige timer og økonomiske midler fra LAG fonden i Varde, SE vækstpulje, DcHs initiativ fond og et anonymt sponsorat er DcH i Varde nu klar til at indvie det nye lysanlæg på træningsarealerne. Alle er velkommen tirsdag den 5. februar klokken 17.30 på Skadehøjvej 2C i Varde.

Bertel som helt lille omgivet af familiens belgiske hyrdehynde fra venstre Topgun, Blade og Jawah. Privatfoto
Annonce

Først hund - så barn

Jakob og Carola Vestergaard bruger mindst ti timer om ugen i DcH, hvor de både går på hold og selv er trænere. Dertil kommer træningstimerne som hundeførerer i Beredskabsstyrelsen Midtjylland, hvor de begge har skrevet kontrakt og kan kaldes ud til naturkatastrofer eller terrorhandlinger i Danmark eller udlandet.

- Jakob og jeg havde hund, før vi fik børn. Vi boede i Roust, og jeg manglede noget at komme hjem til - en form for tryghed. Vi kendte nogen, der fik labrador-hvalpe, og sådan blev vi hundeejere for første gang, fortæller Carola.

Parret begyndte at gå til hvalpetræning men blev grebet af det gode fællesskab i DcH, og derfor er de blevet hængende. I dag har parret tre belgiske hyrdehunde Topgun (8 år), Blade (7), og Jawah (4).

De tre belgiske hyrdehunde trænes hver eneste dag. Både derhjemme i haven, på gåture med Bertel, hos DcH i Varde eller når familien er på ferie. - Hundene er en vigtig del af vores familieliv, siger Jakob Vestergaard. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Skarp prioritering

- Hverdagen handler om skarp prioritering. Selvom vi har fået Bertel og har nummer to på vej, så betyder det ikke, at hundene er skubbet i baggrunden. Vi kan sagtens gå tur med Bertel og træne hundene samtidig. Når vi tager på ferier, så er det kør-selv rundt i Europa med hunde, trailer og tagbox, så vi har plads til det hele, siger Jakob, der arbejder som mekaniker hos Varde Have- og Skovmaskiner.

"Hvornår skal i så af med hundene?" Det spørgsmål blev Carola mødt med, da hun glædestrålende fortalte, at hun var gravid med Bertel.

- Mange forstår ikke, at et familieliv med hunde og børn sagtens kan forenes. Problemer opstår typisk, når barnet får fuld fokus, og hundene bliver et irriterende tidskrævende element. For man skal virkelig prioritere for at få tid til begge dele, og partnerne skal være enige om det, siger Carola (31).

Blade (7) er min hund. Han bliver brugt til lydighed, eftersøgning og sportræning, fortæller gravide Carola Vestergaard (31), der er uddannet landmand, men lige nu arbejder i bogholderiet hos et landbrugscenter i Billund. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Opdragelse af børn og hunde

Da nyfødte Bertel kom hjem fra sygehuset, stillede Carola og Jakob ham på gulvet i autostolen. Hundene snusede til ham og slikkede ham, og så var den velkomst overstået.

- En god ven fortalte, at hvis man opdrager sine børn, som man opdrager sine hunde - med kærlighed og konsekvens - så kan det ikke gå helt galt. Det er blevet vores rettesnor, og det går ret godt, tilføjer Jakob med et smil og tilføjer:

- Børn og hunde skal respektere hinanden og må aldrig være alene i de første mange år. Når en hundeejer fortæller, at deres hund finder sig i alt, så ringer mine alarmklokker. Børn skal ikke rideranke på hunden, tage mad fra dens madskål eller hive den i halen. Nok opdrager vi vores børn og hunde efter de samme principper, men det er skarp adskilt, siger Jakob Vestergaard, der slet ikke kunne forestille sig et liv uden hunde - eller børn.

Topgun på otte år nyder seniortilværelsen. Han er Jakobs pensionerede lydigheds- og eftersøgningshund, nu bliver han kun brugt til agility, fordi det er sjovt. Foto: Malene Wonsbek
Hundetræning er til stor fornøjelse for både hund og ejer. Privatfoto
Hundetræning er lærerig kvalitetstid sammen med hunden. Privatfoto
Jawah er trænet som en redningshund, der kan finde levende mennesker. Jakob og Jawah har tegnet kontrakt med Beredskabsstyrelsen Midtjylland og står til rådighed, hvis der er behov for dem ved naturkatastrofer eller terrorhandlinger i både ind- og udland. Foto: Malene Wonsbek
Børn og hunde bør aldrig være alene. Bertel er vokset op med hunde som en naturlig del af sit familieliv. Når hunde gør, griner han. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce