Annonce
Ugeavisen Varde

Forælder i en coronatid: Tag din egen iltmaske på først

Det vigtigste, man kan gøre som forælder, er at tage sin egen iltmaske på først. Også i overført betydning i denne tid, hvor egenomsorg i virkeligheden kan lære børnene, at det er vigtigt at prioritere sig selv, samtidig med at det skaber overskud til at være der for de små. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Coronatiden er en prøvelse for mange familier. Ikke alene fordi det er stærkt begrænset, hvad man kan foretage sig. Men også fordi vi simpelthen er mere fysisk sammen, end vi er vant til.

Varde: Selvom de mindste skolebørn er kommet af sted igen, er der stadig mange børn, der er hjemme og modtager onlineundervisning, samtidig med at mor og far måske også sidder i møder på Teams og skal arbejde hjemmefra. Det kræver ekstra tålmodighed og overskud fra alle parter, men hvor graver man lige det frem henne?


Når man er irriteret eller presset som voksen, er det nemt at komme til at fokusere på de ting, barnet gør forkert. Men det er utrolig vigtigt for stemningen i hjemmet og barnets udvikling at anerkende det i stedet for at kritisere.

Marianne Sigersted


- Det vigtigste, man kan gøre som forælder i denne tid, er at prioritere at komme i balance med sig selv. At tage sin egen iltmaske på først. Vi er alle sammen lidt ude af trit for tiden, og der skal ikke så meget til, før man bliver irritabel og kommer til at slå med sine ord, forklarer sundhedsplejerske Marianne Sigersted og uddyber:

Blå bog

Marianne Sigersted er sundhedsplejerske, familievejleder og Marte Meo-terapeut. Hun har sin egen virksomhed, www.Rotilatgro.nu, hvor hun hjælper forældre ud af frustrationer/ konflikter og ind i trivsel med god stemning. Desuden tilbyder hun samtaler/terapi med børn og unge.

Hun bor i Orten og er mor til tre børn på 28, 20 og 18 år. I fritiden er hun yogainstruktør, vinterbader og kunstner.

- 93 procent af det, vi fortæller vores børn, gør vi med vores kropssprog og tonefald. Så hvis vi virker irriterede, er det nok til, at børn kan opleve det som om, man skælder ud, og de bliver forvirrede, hvis man svarer "nej" på spørgsmålet, "er du sur, mor", for hvis man virker irriteret, stemmer ens svar og kropssprog jo ikke overens, forklarer hun.

Annonce

Sæt ord på dig selv

Mirakelopskriften på at komme i zen som forælder er vist endnu ikke skrevet. I hvert fald kender Marianne Sigersted ikke til den. Derfor er det bedste, man kan gøre, når man er presset som forælder, at sætte ord på det.

- Sig for eksempel, "lige i dag har jeg ikke så megen energi" og forklar, at det ikke har noget med børnene at gøre. Sæt ord på dig selv. Det kan børn meget bedre forholde sig til, og på den måde viser du også dem, at de kan sætte ord på, hvordan de har det. Børn må gerne vide, når vi som voksne er pressede, og når vi sætter ord på os selv, kan vi være med til at sikre, at børnene forstår, at det ikke er deres ansvar, fortæller Marianne Sigersted.

En anden ting, Marianne Sigersted råder forældre til i denne tid, er at sænke barren.

Lær at rumme og styrk dit barns selvværd

Har du lyst til at blive inspireret omkring, hvordan det at rumme kan have en effekt på barnets selvværd, kan man deltage i et ganske gratis webinar med Marianne Sigersted på rotilatgro.nu's facebookside. Det er 15. marts klokken 10.00.

-  Når man er irriteret eller presset som voksen, er det nemt at komme til at fokusere på de ting, barnet gør forkert. Men det er utrolig vigtigt for stemningen i hjemmet og barnets udvikling at anerkende det i stedet for at kritisere. Accepter, at det er en mærkelig tid, vi lever i for tiden. Der er måske brug for flere pauser. Tag dem. Sig pyt til nogle af de ting, der irriterer dig, og fokuser på de ting, der fungerer. Ros børnene for alt det, de gør godt og bekræft dem. Vi har brug for at blive bekræftet som mennesker, men for udviklingen af et barn er det af væsentlig betydning, understreger Marianne Sigersted og kommer med et godt råd til, hvad man kan gøre både alene og som familie for at skabe en god stemning:

- Forskning viser, at vores ur-hjerne stresser af, når vi færdes i naturen. Naturen stimulerer hjernen til at lede efter noget positivt/ smukt, så tag børnene med ud i skoven, til vandet, på legepladsen, i parken osv. Tag kaffen/ fastelavnsboller/ frugt med, så I sammen skaber en hyggelig stund. Alle i familien har godt af det, og det er en gratis fornøjelse, der stadig er mulig på trods af corona, siger Marianne Sigersted.

Her kan du få inspiration

Marianne Sigersted har et par bud på, hvor der er inspiration til familieliv og fælles aktiviteter at hente:

www.rotilatgro.nu (ideer til at håndtere familielivet)

www.norbirk.dk (tegneworkshop)

www.laesevejen.dk (spil og leg til at styrke læsevejen)

www.fri_fantasi.dk (leg til små børn)

Instagram: Fantasioglegdk, ladfantasienblomstre, legeakademietr.dk,

Annonce

Forbered børnene

Selvom der stadig er et godt stykke vej endnu, så er samfundet netop begyndt at lukke op igen. Det bliver endnu en forandring, omend i retning af noget velkendt, men det kan være en god ide at benytte lejligheden til at blive opmærksom på, hvad man faktisk gerne vil bevare fra nedlukningsperioden.

- Her tænker jeg for eksempel på at have tid sammen, som ikke er under tidspres på grund af alle mulige aktiviteter udenfor huset. Tid uden pres er en fordel, når vi er sammen i familien og sammen med børn, og det var faktisk en mangelvare før corona, siger Marianne Sigersted, som i det hele taget opfordrer forældre til at tale med børnene om det, når det bliver tid til at tage af sted igen.

- Når vi som forældre forbereder os selv og børnene på en genstart, er det fint at være interesseret i, hvad mit barn går og tænker om det at komme i gang igen. Bare spørge interesseret ind til barnet, og lade det selv sætte nogle ord på. Nogen børn glæder sig bare, og det er fint. Andre børn er bekymrede og bange for, om de nu er udenfor fællesskabet, når de vender tilbage. Her kan det være fint spørge interesseret ind til, hvad de tænker og mærker og bare rumme sammen med barnet. Det kan også være at snakke om den kommende hverdag. Måske bare helt lavpraktisk, hvem gør hvad og hvornår til den tid. Det at have lidt rammer på dagen kan være med til at skabe tryghed. Det er jo klart en overgang at skulle tidligt op og af sted, og samtidig skal børnene måske starte lidt forfra med hinanden socialt. Børn udvikler sig meget på et år, som der næsten er gået med corona nu. Måske kommer det til at tage lidt tid at finde ind i trygge relationer igen, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Endelig kommer cykelstien

Annonce