Annonce
Ugeavisen Varde

For Kristian er honning kun en bi-ting

Kristian Friis har 12 bistader. Hvor meget honning, han høster, afhænger af vejr og blomstring. Hver bifamilie giver cirka 30-50 kilo honning om året. En del af honningen sælger han til en restaurant i København, andet sælger han privat. Foto: Malene Wonsbek
Det er ikke honningen, men derimod bierne, der som art og husdyr interesserer Kristian Friis, der siden 2009 har været biavler.

Varde: Hvis bierne ikke var her, så ville der være to tredjedele mindre frugt og grønt i verden.

Vildt at tænke på.

Snakken om miljø, klima og bæredygtighed har betydet tilgang af biavlere i Danmark, og det glæder Kristian Friis, der er formand for Varde og Omegns Biavlerforening. Foto: Malene Wonsbek

Bier er livsvigtige. Både i Danmark og globalt set er det en truet dyreart. Honning er kun et biprodukt, for det er biernes fænomenale evne til at bestøve planter, der gør dem helt uundværlige.

Annonce
Det er ikke alle tavler, der indeholder lige meget honning. Denne er tung og godt fyldt. Foto: Malene Wonsbek

Bier er en truet dyreart

I Danmark har vi 291 registrerede vilde bier.

Cirka halvdelen af dem er truede.

Haveejere kan gøre haven mere insektvenlig og dermed forbedre biernes levevilkår. Lad udhulede træstammer eller mursten med huller stå forskellige steder i haven. Plant frugttræer og bærbuske, forårsløg og stauder, så bierne får føde nok.

På planteskoler kan de rådgive med særlige gode bi-buske,og man kan købe særlige frøblandinger med blomster, som bier er rigtig glade for.

Bierne lukker deres honningdepoter med bivoks, som Kristian Friis her skræller af. Foto: Malene Wonsbek
Bitavlerne skal sættes i slyngen, og så må der drejes. Honningen slynges i et rum, der er 25-28 grader varmt, ved den temperatur flyder honningen lettest. Foto: Malene Wonsbek
Kristian har en maskine, der slynger honningen ud af tavlerne. Andre slynger med håndkraft. Honningen ses på siden af karret, langsomt glider det ned i bunden, hvorfra det senere tappes. Foto: Malene Wonsbek
En bistade giver imellem 30 og 50 kilo honning. Honningen hældes først igennem en grov si, dernæst en finere si, og herefter skal det køles ned. Honningen begynder først at krystallisere og indtage en fast form ved 14-16 grader. Foto: Malene Wonsbek
Honningen hældes på dåser, der hver indeholder 450 gram. Alle må sælge honning ved havelågen indtil fire tons, før man skal registreres ved fødevarestyrelsen. Kristian Friis er flyttet og har endnu ikke fået lavet nye etiketter. Foto: Malene Wonsbek

- Min far havde bier. Også som ung syntes jeg, biavl var spændende, men dengang var der jo så meget, der var spændende, indrømmer Kristian Friis, der i 2009 meldte sig til et opstartskursus i den biavlerforening, hvori han nu selv igennem seks år har været formand.

Majbrits honning müsli

Tilberedningstid: 10 min.

1 spsk honning

50 gram groft hakkede mandler

50 gram havregryn

20 gram kokosmel

Lad honningen smelte på en varm pande. Tilsæt først mandler, og vend dem nogle gange i den smeltede honning. Hæld derefter de andre ingredienser i. Rør i panden, så også kokosmel og havregryn bliver vendt i honning. Lad eventuelt lidt ekstra honning smelte med. Rør i müslien, til den er gyldenbrun. Hæld müslien over på et stykke bagepapir, og lad den køle helt af.

- Biernes liv, deres hierarki, deres vigtighed for naturen og deres helt særlige fællesskab er noget, man let kommer til at nørde i. Alene avlen af dronninger er et helt kapitel for sig, advarer Kristian med et smil.

Cirka 15.000 bier overvintrer sammen med dronningen. I løbet af sommeren har dronningen lagt så mange æg, at  en familie let når op på 60.000-80.000 bier. Foto: Malene Wonsbek

Arbejdsbier

Biavleren skal regne med tre til fem timers arbejde om ugen i sæsonen fra marts til august. Biavlerens vigtigste opgave er at sørge for biernes trivsel og sikre, at de har nok af mad og drikke.

Denne bisværm med dronning hentede Kristian i juni i den Kampmannske gård, hvor den havde slået sig ned. Dronningen med sit følge havde af en eller anden årsag forladt sin bistade. Nu er bistaden hos Kristian, og pladsen er blevet for trang,  men det gør han noget ved. Foto: Malene Wonsbek

Sådan bliver du biavler

I marts inviterer Varde og Omegns Biavlerforening til opstartskursus for nye biavlere.

- Man må gerne have bistader i sin have. Det er også blevet trendy at have bistader på taget af højhuse i storbyerne. På kurset gennemgår vi alt, hvad der teoretisk er værd at vide om bier. Desuden mødes vi i løbet af sæsonen. Vi har allerede nu flere skrevet op til næste års kurser, siger Kristian Friis.

Hos Varde og Omegns Biavlerforening kan man låne og leje udstyr. Man kan også købe en startpakke med dragt, bistade og værktøj.

- Ofte kan bifamilier og udstyr også købes brugt til en meget billig penge, så det behøver ikke være en dyr fornøjelse at blive fritidsbiavler.

Alle, der har lyst til at komme på en lyngtur for at se og høre mere om bierne i lyngen, er velkomne den 20. august. Tilmelding til Kristian på friis48@gmail.comDet er tankevækkende, at bierne har været her i 150 millioner år. Flere vilde bier er på listen over truede dyrearter. Honningbien er ikke truet.

Kristian Friis Nielsen, formand for Varde og Omegns Biavlerforening- Det bedste syn er en solskinsdag i februar, hvor temperaturen er over otte grader, og hvor bierne flyver ud på deres allerførste tur efter en lang vinter i dvale. Godt 15. 000 bier overvintrer i en bifamilie. I slutningen af juli har dronningen lagt så mange æg, at familien typisk er oppe på 60.000-80.000 bier, fortæller Kristian og tilføjer:

Vidste du at…

  1. Bierne bruger otte kilo honning for at lave 1 kilo honning til os.
  2. En bi kan flyve 12 km på en enkelt tur.
  3. Den danske honningproduktion dækker halvdelen af det danske forbrug af honning.
  4. Der er omkring 100.000 bifamilier i Danmark.
  5. Biernes bestøvning af blomster er så vigtig, at hvis bierne ikke var her, så ville der være en tredjedel mindre mad i verden.
  6. I 2006 var 11,5 procent af medlemmerne i Danmarks Biavlerforening kvinder. I 2016 var tallet steget til 18 procent.

- I biernes honningmave kan der være 0,04 gram. Når lyngen blomstrer, skal en bi besøge 1200 små lyngblomster for at få fyldt sin honningmave. Ud af al den honning, bien bringer hjem til bistaden, er det kun 1/8, der går til honningproduktion. Ordet arbejdsbi er alt andet end overdrevet…

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Pas på skjulte fejl i tilstandsrapporten

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Rekordmange nye hundeejere: Forbered hunden på nytårsaften

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Undgå at julemiddagen giver gæsterne racermave

Ugeavisen Varde

Nu det jul: Familie i Alslev blænder op til et endnu større lysshow

Ugeavisen Varde

Farvel til Varde: Heidi flytter sin kjolebutik til Esbjerg, så snart lokalerne er klar

Ugeavisen Varde

Brugerne på nettet kalder det fedt og for vildt: Open Air sælger mange billetter efter program blev offentliggjort

Ugeavisen Varde

Sølv- og guldmedalje til vardensere i ungdoms-DM i cykelcross

Ugeavisen Varde

Tysk ingeniør åbner pølsevognen på Torvet: Han satser på gode råvarer og originale opskrifter fra hjemlandet

Ugeavisen Varde

Sådan fremstiller du en ekstraordinært god gløgg til alle

Ugeavisen Varde

Millioner til nyt flygtningemuseum: Stor donation giver innovativ og nytænkende udstilling

Ugeavisen Varde

Fredslyset fra Betlehem kommer til Varde

Ugeavisen Varde

Advokat vil mane myte i jorden: Vi hjælper fra årsskiftet almindelige borgere uden at opkræve salær

Ugeavisen Varde

19-årig Varde-pige blev dansk mester i boksning

Ugeavisen Varde

Jul på Barbados, en brugt rød pigecykel og Mette Frederiksen til bords: Helge Engelbrecht svarer på julespørgsmål

Ugeavisen Varde

Tre tips og én myte: Sådan forlænger du vaskemaskinens levetid

Ugeavisen Varde

Din drikkedunk er en bakteriebombe: Sådan skal du behandle den

Ugeavisen Varde

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Ugeavisen Varde

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Varde

Mod er en muskel, der skal trænes…

Ugeavisen Varde

Dansk Slager Parade vender tilbage til Varde

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Varde

Nye gourmetslagtere fra Syddansk Erhvervsskole Vejle

Ugeavisen Varde

Samstyrkens centerleder stopper efter 17 år: Vil huskes for sin robusthed og evne til at skubbe til rammerne

Annonce