Annonce
Ugeavisen Varde

For mig åbner bøgerne døren til en helt ny verden

- Heldigvis har jeg et arbejde, hvor jeg er nødt til at læse meget. Jeg har også selv, via mit arbejde, fået udgivet bøger. Senest ”Tyskere på flugt”, der handler de 200.000 tyske flygtninge i Danmark, fortæller John Jensen, der arbejdsmæssigt særligt beskæftiger sig med Anden Verdenskrig. Foto: Malene Wonsbek
John Jensen fra Varde kunne aldrig bo i en by, hvor der ikke var et ordentligt bibliotek. Han læser mindst én time om dagen. Han er nysgerrig og videbegærlig, hvilket gør ham til en ualmindeligt stor bogelsker.
Annonce

Varde: John Jensen forsøgte engang at tælle alle sine bøger, der i det lille klyngehus i Sønder Varde, har fået sit eget værelse. Naturligt nok kalder han og familien værelset, hvor bøgerne står stablet fra gulv til loft i to rækker for "biblioteket".


De ting der står mit hjerte nær – min familie - ejer jeg jo ikke. Derfor kan de ikke være mit kæreste eje i sådan en serie her, men det er de selvfølgelig.

John Jensen, museumsinspektør


- Jeg kørte sur i at tælle dem, men der er i hvert fald 2-3.000 bøger. De afspejler de forskellige faser i mit liv. Jeg har perioder, hvor jeg nørder omkring en bestemt forfatter, en bestemt tidsperiode eller begivenhed. Jeg husker, at jeg engang ville rydde op i bøgerne, og forærede en del til genbrug. Det gør jeg ikke lige igen. Bøgene er en del at mit liv, siger John Jensen, der gerne indrømmer, at da han skulle finde sit "kæreste eje" var meget tæt på at vælge sin mobiltelefon.

Annonce

Ekstra hukommelse

John Jensens IPhone 6S+ indeholder flere end 23.000 fotos. Han tager billeder af alt. Landskaber, huskesedler, museumsgenstande, en smuk himmel, et kirkespir under ombygning, dokumenter – der er lidt længere imellem billederne af kone og børn. Hans familie synes, at han burde tage nogle flere fotos af dem.

- Jeg deponerer store dele af min hukommelse i min telefon. Man kan jo gå ind på en bestemt dag, og finde billeder fra en særlig lejlighed, begivenhed eller arbejdssituation. Det er vildt godt, forklarer han med et smil.

Annonce

En historisk tidslomme

Med en blanding af nysgerrighed og trang til fordybelse indgik John Jensen allerede som 15-årig i en læsegruppe, der nørdede i biografier af kendte personligheder.

John Jensens bogsamlingen er på cirka 3.000 bøger. Det er ikke en kostbar samling, men en samling bøger med stor affektionsværdi for John Jensen. Grimms eventyr fra 1973 vækker minder fra dengang hans farmor læste højt for ham. Han kender alle historierne. ”Høduft og havluft” er skrevet af Aage Marcus, og ham har John Jensen en del bøger af. Bogen ”Danmark en god mand?” har han selv skrevet. Det er en vild historie om en tysk oberst, der har en fortid som både Hitler-officer, menneskesmugler og Kold-kriger. Foto: Malene Wonsbek

- Det var helt fantastisk. Senere i livet ønskede jeg at vide, hvad de personligheder egentlig var blevet så kendte for, og sådan er det typisk med mig. Lige nu er jeg i en periode, hvor jeg læser Åge Marcus. For fire år siden var det forfatteren Albert Dam, jeg var helt optaget af. Jeg læser omkring én time hver eneste dag. Og når vejret tillader det, sidder jeg gerne udenfor og læser, fortæller John Jensen og tilføjer:

I biblioteket derhjemme har John Jensen hele sin bogsamling. Den sat op efter, hvor der er plads, og det minder ofte om et Tetrisspil. Privatfoto

- Ord, der formidles via skrift, er fantastiske. Man kan læse en bog, der er skrevet for 2500 år siden. Man sluses ind i en tidslomme og bliver beriget med et menneskes tanker og beretninger. Når bogen er slut, kender man forfatteren bedre end sin nabo. Det er da vildt.

Annonce

Bibliotek er vigtig

I 2005, da John Jensen blev ansat ved Vardemuseerne, kom han direkte fra Aarhus til Vestkysten. Noget af det allerførste, han gjorde, var at besøge biblioteket.

- Jeg ville have svært ved at bo i en by, der ikke har et ordentligt bibliotek. Selvom jeg både køber bøger, ønsker mig bøger og får bøger, så låner jeg også rigtig mange bøger på biblioteket. På Varde Bibliotek får man en rigtig god service. Her kommer jeg tit, siger bognørden, som venner drillende kalder "bibliopat", men som han selv siger:

Jeg er jo bare en bogelsker.

John Jensen

Museumsinspektør ved Varde Museerne

47 år, gift, far til tre

Uddannelse: Har læst Nordisk sprog og litteratur, historie og filosofi ved Aarhus Universitet

Forfatter til flere bøger senest ”Tyskere på flugt” (2020)

Fritidsbeskæftigelse: At læse og køre rundt i Danmark for at se på landskaber og historiske steder.

Mit kæreste eje

Min bogsamling

Bogsamlingen er på cirka 3.000 bøger. Det er ikke en kostbar samling, men en samling bøger med stor affektionsværdi for John Jensen. Grimms eventyr fra 1973 vækker minder fra dengang hans farmor læste højt for ham. Han kender alle historierne. ”Høduft og havluft” er skrevet af Aage Marcus, og ham har John Jensen en del bøger af. Bogen ”Danmark en god mand?” har han selv skrevet. Det er en vild historie om en tysk oberst, der har en fortid som både Hitler-officer, menneskesmugler og Kold-kriger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

25 års jubilæum

Annonce