Annonce
Ugeavisen Varde

Gør din mad ekstra lækker og indbydende med blomster

Køkkenchef Kristian K. Corell, Høfde 4, bruger ofte friske blomster i retterne. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Du kan plante mere end blot krydderurter og frugttræer, som kan gøre noget spændende for din madlavning. Blomster kan så meget mere end at plukkes til buketter. Nogle af dem kan nemlig spises.

Hvidbjerg: Går du og er ved at planlægge, hvad du skal have af blomster i haven til sommer, så tænk eventuelt din madlavning ind i projektet. Adskillige blomster er nemlig spiselige, og så er de sindssygt flotte at pynte maden med.

Køkkenchef på Høfde 4 i Hvidbjerg, Kristian K. Corell, bruger ofte friske blomster, når han anretter maden, og han plukker dem både i haven og ude i naturen.

- Jeg bruger rigtig tit blomster i madlavningen. For eksempel kan en sommersalat jo blive vanvittig smuk og indbydende, hvis man putter friske hybenrosenblade, kornblomstblade eller morgenfrueblade i. Blomsternes farver tilføjer noget æstetisk til retten, og det er en stor del af oplevelsen, når man nyder et måltid, at tingene ser flotte ud - foruden naturligvis at smage godt, siger Kristian K. Corell og kommer med et par forslag til, hvad man kan så i haven af blomster, der kan bruges i madlavningen.

Annonce

- Stedmoderblomster, tallerkensmækkerblomster, morgenfruer og tagetes er alle spiselige og dekorative. Så er der selvfølgelig også skovsyren, som, mange måske mere vil mene, er en urt. Den er stærkere i sin smag end de andre haveblomster, og dens citronagtige smag er ideel til både forretter og desserter, samtidig med at den er smuk i farven, forklarer Kristian K. Corell, som selv planlægger at udvide krydderurtehaven ved Høfde 4 med et blomsterafsnit i år.

Kristian K. Corells udgave af trefarvet is fra Restaurant Høfde 4. (Du kan få opskriften inde på Ugeavisen Vardes hjemmeside, den smager himmelsk!) Her pyntet med ristede kokosflager, daimkugler, karamelsauce samt skovsyre og tagetes. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Ud og pluk i naturen

Det er ikke kun i haven, man kan finde blomster, der egner sig til madlavningen. Naturen byder også på mange gode emner. For eksempel ramsløgsblomster, hyldeblomster og hybenrosenblade.

- Ramsløgsblomsterne kan man både bruge rå som pynt, når de er sprunget ud, og man kan sylte dem, inden de springer ud. Man kan finde dem i naturen i april og maj. De er syrlige i smagen med et anstrøg af hvidløg, så de er gode i forretter, forklarer Kristian K. Corell.

I juni er der hyldeblomsterne, som vælter frem ude i naturen. Her er det oplagt både at lave saft og at sylte dem, men også at bruge de små blomster fra skærmene som pynt i både salater og på andre retter.


Blomsternes farver tilføjer noget æstetisk til retten, og det er en stor del af oplevelsen, når man nyder et måltid, at tingene ser flotte ud.

Kristian K. Corell


Hybenrosenbladene melder sig i naturen fra juni til august i både pink og hvide farver. De er oplagte til pynt både på desserter og i sommersalater, og deres parfumerede smag gør dem også velegnede til at lave sirup, syltetøj eller putte i sommerdrinks.

Majstærte pyntet med blade fra morgenfruer og tagetes. Majsene er i øvrigt syltet i hyldeblomsteddike, fortæller Kristian K. Corell. Privatfoto
Annonce

Kokkens tip

Den blå kornblomst har en vanvittig smuk farve, og den kan man finde i naturen mellem juli og september. Den kan man også med fordel tørre og så bruge bladene til pynt på retter senere på året, forklarer Kristian K. Corell, som runder af med et kokkens staldtip:

- Hvis du vil plukke til flere dage, kan det sagtens lade sig gøre. Tag en beholder, put et stykke vædet køkkenrulle i bunden, læg blomsterhovederne ned på papiret og luk beholderen. Så kan de godt holde sig nogle dage i køleskabet. Men lad være med at plukke selve bladene af blomsterne, før du skal servere retten. Det er ligesom med en ribbenssteg. Den holder bedre på saften, hvis den får lov til blive på benet, til den skal spises, siger Kristian K. Corell.

Blomsterblade i maden er ikke alene med til at pynte. De kan også give en ny smagsoplevelse for både store og små. Som fx her med skovsyre sat sammen med en isdessert. Og det behøver jo ikke være en hjemmelavet is. Prøv blot at købe en god is ved købmanden og se, hvad det giver af sanseoplevelser, både hvad angår smag og æstetik. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Tre tips og én myte: Sådan forlænger du vaskemaskinens levetid

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Din drikkedunk er en bakteriebombe: Sådan skal du behandle den

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Ugeavisen Varde

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Varde

Mod er en muskel, der skal trænes…

Ugeavisen Varde

Dansk Slager Parade vender tilbage til Varde

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Varde

Nye gourmetslagtere fra Syddansk Erhvervsskole Vejle

Ugeavisen Varde

Samstyrkens centerleder stopper efter 17 år: Vil huskes for sin robusthed og evne til at skubbe til rammerne

Ugeavisen Varde

Tove fra Varde vil holde jul for alle: Nu har de fundet nye lokaler, så de bedre kan ramme målgruppen

Ugeavisen Varde

Dykkerklubben i fantastiske nye lokaler

Ugeavisen Varde

Mød politihjemmeværnet ved Kvickly

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Ugeavisen Varde

Corona har smittet positivt af på boligmarkedet i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Mange kender ikke ny regel: Din juleshopping på nettet kan koste dyrt

Ugeavisen Varde

Outrup-kører på 15 år kan blive Danmarks nye speedwaystjerne: Klub kalder ham kæmpetalent med enorme muligheder og belønner ham nu med flerårig kontrakt

Ugeavisen Varde

Få nemt mere bevægelse ind i hverdagen

Ugeavisen Varde

Stort interview med 7-kantens formand: Nordsjællænderen, der vil arbejde for Vardes nye kulturfyrtårn og vende et faldende medlemstal

Ugeavisen Varde

Få kokkenes hemmeligheder til den perfekte brune sovs

Ugeavisen Varde

Valgplakaten i lygtepælen

Ugeavisen Varde

Lidt er ALTID godt nok…

Ugeavisen Varde

Gør som de professionelle: Her er decembers vigtige haveopgaver

Ugeavisen Varde

Juletræet kom op på Torvet i Varde

Annonce