Annonce
Ugeavisen Varde

Gør noget unyttigt - det er meget nyttigt

Marianne Sigersted er uddannet sundhedsplejerske, Marte Meo terapeut samt børne- og familieterapeut. Hun har sin egen klinik, rotilatgro,dk, i Varde.

Menneskets hjerne er helt unik og fantastisk. Den har udviklet sig til at kunne føle empati og reflektere. Men den har den brug for vaner, som der ikke skal tænkes over hver gang. Vanerne skaber stier i hjernen, som kan følges og derved spare hjernen på "strømmen".

Det er jo virkelig godt, hvis vanerne ellers er gode. Faktisk er vores viden om hjernen ret ny; 90 procent af den viden, vi har nu, er fra de seneste 10 år. Vi er dog i en tid, hvor tempo i samfundet spiller en negativ rolle.

Evnen til empati er hårdt presset af tempo. Undersøgelser i USA viser, at evnen til empati hos unge er faldet med 40 procent over 20 år (citat Annette Prehn) Det er ret alvorligt!

Annonce

Det betyder jo, at børn og unge er blevet 40 procent dårligere til at mærke sig selv og forstå hinanden, læren og vikaren. Når empatien er ikke-tilstede, vil frygt og angst (og mobning og kriminalitet) fylde mere.


Forskning viser nemlig, at kunst og kreativitet får hjernen til at slappe af, rydde op og sætte på plads, hvilket reducerer stress.

Marianne Sigersted


Det, man kan gøre for at øge empatien, er at give tid til at lade børn mærke efter.

Vi kan lade dem mærke og få indsigt i, hvordan det er at holde et andet menneske i sine hænder (K.E.Løgstrup). Lade dem være med til at bære hverdagen på den måde at de deltager i madlavning til flokken, deltager i omsorg for familien eller på skift får ansvar for at lede flokken fra et klasselokale til et andet, på skift hjælpe læreren med at gøre undervisningen rar at være i, hjælpe vikaren tilrette og så videre.

På den måde vil barnet mærke, hvordan det er at være menneske på forskellige poster og dermed få respekt og empati for hinanden, vikaren, familien.

Noget andet, man kan gøre, er, at gøre noget unyttigt hver dag, som Hendes Majestæt sagde i en tale for et par år siden. Være kreativ. Forskning viser nemlig, at kunst og kreativitet får hjernen til at slappe af, rydde op og sætte på plads, hvilket reducerer stress.

Effekten af at beskæftige sig med kreative aktiviteter og kunst er øget livskvalitet, forbedret trivsel, reduktion i angst, øget selvtillid og forbedret social interaktion. (Anita Jensen PhD Aalborg Universitet 2017).

Konklusion: Brug kunst og kreativitet til at styrke din hjerne, dit barns fundament i verden, udvikling af empati blandt mennesker og forebyg mistrivsel som angst, mobning og kriminalitet. På den måde er det virkelig nyttigt at lave noget unyttigt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce