Annonce
Ugeavisen Varde

Gertie B. Gorzelak er første kvindelige leder af banken siden 1872

- På sigt kunne jeg godt tænke mig at blive professionel bestyrelsesmedlem i virksomheder, men lige nu har jeg rigeligt at se til som filialdirektør i Sydbank, siger 51-årige Gertie Baungaard Gorzelak, der her er flankeret af historiske billeder af fortidens bankdirektører. Foto: Malene Wonsbek
Filialdirektøren for Sydbank i Varde, Gertie Baungaard Gorzelak, har i sit arbejdsliv som erhvervsrådgiver stort set været ene kvinde blandt mange mænd. Hendes syn på ligestilling er klokkeklar: Kvinder skal ikke tilbydes ledende stillinger og bestyrelsesposter alene for at bringe balance i kønsregnskabet.
Annonce

Varde: Hun befinder sig særdeles godt i sædet for enden af det otte meter lange, blanklakerede ædeltræsbord i det historiske mødelokale på bankadressen Vestergade 4 i Varde (det nuværende Sydbank).

Gertie Baungaard Gorzelak skriver sig ind i bankens 148 års historie ved at være den første kvindelige leder i dette hus. De historiske sort-hvide portrætter vidner om en storhedstid med betydningsfulde bankdirektører og ditto fuldmægtige. Alle mænd. Alle i sorte jakkesæt. Med sin sart-rosa striktrøje lyser den energifyldte filialdirektør op i dette maskuline univers, i bankens nostalgiske mødelokale på anden sal.

De job, jeg har fået, har jeg aldrig søgt. Dem, jeg har søgt, har jeg aldrig fået.

Gertie Baungaard Gorzelak, filialdirektør Sydbank Varde

Annonce

Dårlige ledere

- Jeg kan godt blive lidt metaltræt af ligestillingsdebatten. Jeg synes, det er et skråplan, når man indfører kønskvoter i virksomheder og bestyrelser. Ligestilling handler om, at lederne bliver bedre til at se og udvikle potentialet i deres medarbejdere, uanset om de er mænd eller kvinder, siger Gertie og forklarer:

- Årsagen, til at der i dag er så få kvinder i ledende stillinger, er resultatet af historisk dårlig ledelse. Historisk ledelse der primært har været varetaget af mænd. Jeg har været heldig. Jeg har haft mandlige chefer, der har skubbet mig i den rigtige retning, ellers havde jeg aldrig siddet her i dag, indrømmer Gertie, der livet igennem og stadig i dag kæmper med en helt særlig udfordring. Hun er genert.

Annonce

Udfordret af generthed

Gertie Baungaard Gorzelak stiller sig gerne på talerstolen, når hun er inviteret, og i mange sammenhænge vil hun også gerne være midtpunkt. Genertheden slår først igennem, når hun er ny i en forsamling, hvor hun ikke kender nogen, og ingen kender hende.

- Da jeg i 2017 tiltrådte jobbet som filialdirektør her i Sydbank, måtte jeg lige hanke op i mig selv og min generthed. Før jeg tog i håndtaget, gentog jeg i mit stille sind den sætning, som min første chef gav mig med i livet "Husk, du har lige så meget ret til at være her som alle vi andre", fortæller Gertie.

Hun var dengang 23 år og ny erhvervsrådgiver i Bikuben. Sammen med sin chef, erhvervsdirektør Per Andersen, var hun gæst ved en reception, hvor der udelukkende var mænd.

- Jeg syntes, det var hæsligt. Jeg stod alene i et hjørne, da min chef kom over til mig og hviskede den sætning, der har fulgt mig lige siden, fortæller hun.

Gertie Baungaard Gorzelak

51 år, gift, tre børn

1987: Student Esbjerg Statsskole

1987-03: Elev og senere erhvervsrådgiver i sparekassen Bikuben, Esbjerg

2003-08: Erhvervsrådgiver Jyske Bank, Esbjerg

2008-17: Souschef Skjern Bank, Esbjerg

2017: Filialdirektør Sydbank, Varde

Diplomuddannelser i ledelse samt organisation og strategi

Board Covernance (red. Certificeret bestyrelsesuddannelse)

Annonce

Kærlighed

Lige så længe Gertie kan huske, har hun haft ambitioner om at læse jura og blive dommer. Det står sågar i hendes konfirmationssang. Studentereksamen fra Statsskolen i Esbjerg blev da også bestået med et snit, der bestemt ikke begrænsede hende. Det blev kærligheden og mødet med Lars, der som 16-årig fik hende til at skifte retning.

- Jeg valgte at blive i Esbjerg sammen med Lars, der var i fuld gang med sin uddannelse og derfor ikke kunne flytte. Jeg besluttede at udskyde mit jurastudie i to år, for så var Lars færdig med sit, og så kunne jeg begynde på mit. Nærmest som tidsfordriv søgte jeg stillingen som bankelev i Bikuben i Esbjerg, fortæller Gertie, der nu har været i pengeinstitutbranchen i 33 år. Og samlivet med Lars kører på 35. år.

Varde Bank

Varde Bank blev etableret i 1872, og i 1994 blev den en del af Sydbank.
Annonce

Mor var politiker

Gerties mor var politiker, hun sad i byråd, regionsråd og amtsråd i flere end 25 år. Det prægede alle i familien, barndomshjem, opdragelse og opvækst.

- Jeg er det midterste barn. Jeg har to brødre. Vi er opdraget til ordentlighed og til at tage ansvar, men det vigtigste, jeg har fået med mig, er en vished om, at jeg er dygtig, og at jeg kan, hvad jeg vil. Jeg husker, at vi i køkkenet havde vi en kæmpe opslagstavle på tre gange 1,5 meter. Her hængte min mor artikler op, som vi børn skulle læse. De handlede om dannelse og samfundsudvikling. Emner, der flittigt blev debatteret ved middagsbordet. Opslagstavlen hænger der endnu. Min mor, der nu er 80 år, bliver ved med at sende mig relevante artikler. Faktisk fik jeg én for to dage siden, der handler om, at kun 10 procent af kvinderne i Vestjylland har lederjobs, fortæller Gertie med et smil.

Der er truffet mange vigtige beslutninger ved dette langbord, der står i det nostalgiske mødelokale på anden sal. – Jeg har det rigtig godt med at sidde for bordenden og nyder at afprøve mine egenskaber som leder, siger filialdirektøren. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Forvekslinger

Den 51-årige filialdirektør er i øvrigt også eksemplet på, at familie og karriere sagtens kan forenes. Da Gertie i 1999 blev mor for første gang, besluttede hun sig for, at hun kun ville arbejde på deltid. Hun blev også chef på deltid. Først da hun i 2017 tiltrådte jobbet som filialdirektør i Sydbank accepterede hun en fuldtidsstilling.

- Da jeg fik tilbudt stillingen som filialdirektør, kunne jeg ikke sige nej. Jeg havde vild lyst til at prøve mig selv af som leder og kulturbærer. At være den der sad for bordenden. Ikke for at blive chef, men for at blive leder. Bankbranchen har været, og er stadig, udfordret på mange fronter. Jeg er en teamspiller. Jeg får energi af at få tingene til at lykkes i et fællesskab, hvor det er mig, der afstikker kursen. Min opgave er at drive en nærværende bank i en digital tid. Og når jeg på min første dag i Sydbank atter blev overvældet af min gamle generthed, så skyldes det, at jeg så gerne vil være en del af holdet. Jeg vil så gerne lykkes som leder og skabe en god arbejdsplads for mig og mine ansatte, indrømmer Gertie, der stortrives i Sydbank.

Med sine 161,50 centimeter - uden sko - er filialdirektøren fra Varde ikke én, der rager op i mængden, så når hun sammen med sin næsten to meter høje, mandlige souschef er til møder eller kundebesøg, sker forvekslingen.

- De tager for givet, at HAN er filialdirektøren. Den er sikker hver gang. Det griner vi meget af, så længere er vi altså ikke nået med ligestilling anno 2020, tilføjer hun med et smil

Gertie har indkaldt til en kort briefing med erhvervsrådgiverne Lars Balle Olsen (tv) Lene Dahlbom og Kurt Lykke Jørgensen. Foto: Malene Wonsbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce