Annonce
Ugeavisen Varde

Gode råd fra arkitekt Kim Fogh Svendsen, DNA Arkitekter, Varde

Et eksempel på et moderne byggeri tænkt ind i både naturen, familiens ønsker og behov. Skitse: DNA arkitekter.
Annonce

1. Typehus eller arkitekttegnet?

Hvis man har et budget til et familiehus på cirka 2,5 millioner kroner, så skal man vælge at købe et typehus. Grundplanen er gennemprøvede modeller og glimrende løsninger, der fungerer godt.

Typehuse er dog ikke unikke. De er ikke skabt til stedet og tilpasset lysforholdene - det er en arkitekttegnet bolig.

2. Tænk lys ind i din bolig og i udearealerne.

Fra nord får man et diffust lys, et blødt lys. Fra syd/vest er lyset skarpt. Det kan udnyttes. Både udenfor og inde i huset kan man lave en helt særlig lyseffekt med et "solur". I haven kan den rette konstruktion af en pergola glide ind som en harmonisk helhed i husets arkitektur. Pergola er en overdækket havegang opbygget af stolper og pinde. Skygger fra stolperne flytter sig i takt med solens bevægelse.

Et lille vindue på 30x70 centimeter kan være det mest effektfulde vindue i et helt hus. Lysindfaldet virker som et solur, der sender en kegle af lys rundt i rummet.

3. Invester i en god akustik

Akustik er en luksus, der kan høres, men ikke ses. Både i små og store boliger er akustikken særdeles vigtig. Akustikken er den måde, hvorpå lyden i et rum forplantes og kastes tilbage. Lyde, der runger i hele huset på grund af dårlig akustik, er ikke behageligt. Lofter med materialet troldtex giver en fabelagtig lyd. Der er er også inspirerende eksempler på lofter, der beklædes med en såkaldt lyddug.

4. Boligtrend: Få dig en et tjenerkøkken.

Tjenerkøkkenet er nytænkning af det gamle viktualierum. Et lukket rum på fire-seks kvadratmeter, typisk uden vinduer, med reoler fra gulv til loft til konserves, sylteglas, ekstra porcelæn, skåle og anden til opbevaring. I tjenerkøkkenet er der et langt arbejdsbord. Her står saftpresseren og røremaskinen altid fremme lige klar til brug. Her er der plads til at tilberede en forret til gæsterne, bage boller eller andre praktiske gøremål, som flyttes fra det "pæne" køkken til tjenerkøkkenet. Man kan med fordel adskille de to rum med en rulledør, der glider ind i væggen. Denne løsning betyder også, at man ikke behøver at have så mange skabe- og skuffeelementer i køkkenet.

5. Vær bevidst: Energiglas giver mindre lys og færre farver

3-lags glasruder holder på varmen, men de stjæler dagslyset med helt op til 40 procent. I nybyggeri er der et energimæssigt lovkrav om, at kun 25 procent af boligen må bestå af vinduer. Man kan få energiglas i forskellige kvaliteter, tommelfingerreglen er; jo billigere ruder, jo mindre dagslys. Hvis sydvendte vinduer eksempelvis forsynes med et solfilter, reduceres ikke alene dagslyset, men visse farver forsvinder helt. Tænk i mindre (og mere lysstærke) vinduer og alternative afskærmninger mod varmen.

Samme hus blot fra en anden vinkel. Skitse: DNA Arkitekter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce