Annonce
Ugeavisen Varde

Gunnvør og Stine var i USA, da corona buldrede afsted: Boede hos Trump-supportere og stod på snowboard med batman

udveksling, stine og gunnvør
Mange tager på efterskole, hvis de trænger til at få lidt luft under vingerne, inden ungdomsuddannelsen kalder. Men at tage ud i verden som udvekslingsstudent er også en mulighed. Den greb hjerteveninderne Gunnvør og Stine og drog af sted til USA for at gå på high school.

Varde: Sammen hver for sig blev en ting i coronatiden. Og hjerteveninderne Stine, 17, og Gunnvør, 16, drog helt bogstaveligt på eventyr sammen, men hver for sig.

De tog nemlig til USA som udvekslingsstudenter begge to. Stine til White Cloud, Michigan, og Gunnvør til Belton, Texas, og begge med sommerfugle i maven og drømmen om at opleve high school, en anden kultur og møde nye mennesker med en anden baggrund.

Man skal tage på udveksling for at lære en anden kultur og nye mennesker, som man ikke ville møde herhjemme, at kende.

Stine Baagø Kristensen

Drømmen om USA var noget, de to veninder var begyndt at tale om et års tid før.

Annonce

- Jeg havde været i USA på ferie med familien, og jeg ville gerne rejse mere derovre og opleve mere. Og så var vi begge to fascinerede af den her kultur omkring high school og den livsstil, der er forbundet med at gå der i forhold til gymnasiet herhjemme. Derovre er man også meget mere sammen i fritiden omkring selve skolen, og der er mange traditioner. For eksempel de store fester som homecoming og prom, men også at man mødes til fodboldkamp på skolen en fast dag i ugen, og det, man går til, foregår oftest i forbindelse med skolen også, fortæller Stine, mens Gunnvør nikker og supplerer:

- Vi havde begge to set meget ”High School Musical” og ”Mean girls”, som er serier, der skildrer high school-livet. Så derfor var USA og det at prøve at gå på high school noget, der trak. Og da min mor begyndte at tale med mig, om jeg måske havde lyst til at komme ud udveksling, så gik det fra noget, man drømte om, til noget mere konkret, siger Gunnvør, hvis mor var på udveksling i Tyskland i 1985. En tid, hvor det at komme ud som udvekslingsstudent eller at tage på sprogskole i sin sommerferie var noget af det hotteste.

Stine og Gunnvør har været bedste veninder siden 7. klasse. Det holder ved, selvom de ikke længere går på samme skole, men de deler alligevel deres drømme, hverdag og eventyr med hinanden. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Store forskelle

At tage på udveksling til USA i coronaskoleåret betød dels, at det blev en lidt amputeret oplevelse i forhold til planlagt. For eksempel skulle pigerne være startet med en såkaldt soft landing camp med en uge sammen med andre nye udvekslingsstudenter i New York, inden de hver især rejste ud til deres nye værtsfamilier på det store kontinent. Men det blev aflyst på grund af nedlukning og corona, og Stine og Gunnvør tog direkte ud til deres familier.
Og hvor high school-livet på mange området var meget sammenligneligt, selvom der var 2000 kilometer mellem dem, så var der kæmpe forskelle på andre områder. Ikke mindst i forhold til corona, der tilsyneladende ikke rigtig smittede i Texas, men som gjorde det i Michigan.

En af de fedeste oplevelser, Stine havde i USA, var, da hun var med til at løbe cross country og ikke alene var med til at kvalificere sit skolehold til at komme med i statsmesterskaberne, men også blev den 100. hurtigste pige i sin stat med en tid på 21:40 for 5,2 kilometer. Privatfoto

- Vi var i lockdown i perioder, hvor vi ikke kunne komme i skole, gå til sport, komme i biografen eller gå på restaurant. Men alle butikker holdt dog åbent hele tiden, så det var stadig mere afslappet i forhold til hjemme i Danmark. Men alligevel meget mere forsigtigt end nede hos Gunnvør, fortæller Stine, der var i Michigan hos en demokratisk familie.

- Det var helt anderledes, der hvor jeg var. Der var ingenting, der var lukket. Vi skulle have maske på, når vi bevægede os rundt på skolen, men det var også det. Alt holdt åbent, og der var gang i de sædvanlige aktiviteter, fortæller Gunnvør, hvis værtsfamilie var Trump-supportere.

Så rent politisk var der også himmelvid forskel på de to veninders oplevelser, der netop faldt sammen med det amerikanske præsidentvalg i efteråret 2020 – og ikke mindst de historiske optøjer på The Capitol i forbindelse med en debat om valgresultatet, som den afgående præsident Trump havde svært ved at anerkende og kom med beskyldninger om valgfusk og "en stjålet sejr."

Stine stod en del på snowboard i USA. Her har hun mødt Batman på ski på Caper Fea sammen med sin værtsfar og værtslillebror. Privatfoto

- Det var lidt vildt at opleve, at nogle af dem, der boede lige i nærheden af min værtsfamilie, tog med bus til Washington for at være med til de optøjer. Og min værtsfar var meget pro Trump, hvilket jeg jo havde svært ved at forstå. For han var jo samtidig sød og cool, og jeg kan virkelig godt lide ham. Det var en stor kontrast at opleve, at man kan være megauenig med et menneske og alligevel godt kunne lide vedkommende. Det har jeg tænkt meget over, siger Gunnvør, som generelt holdt sig ude af politiske og religiøse diskussioner.

Gunnvør havde en af sine største oplevelser, da der var den store fest, The Prom, på skolen i slutningen af skoleåret. - Det var den bedste aften i mit liv, siger Gunnvør. Privatfoto

Blå bog

Stine Baagø Kristensen, 17 år. Bor i Alslev med sin familie, forældrene Karen og Ivan og lillebroren Mads. Går i 1.g på Varde Gymnasium. Tilbragte skoleåret 20/21 på White Cloud High School i White Cloud, Michigan, USA. Stine rejste med firmaet Explorius, og ophold inklusive rejseudgifter minus lommepenge var cirka 100.000 kroner.

Gunnvør Høgnadottir Eriksen, 16 år. Bor i Varde med sin familie, forældrene Randi og Høgni, søsteren Marjun og brødrene Andrias og Bogi. Går i 1. g på Varde Handelsgymnasium. Tilbragte skoleåret 20/21 på Belton High School i Belton, Texas, USA. Gunnvør rejste med firmaet My Education, og ophold inklusive rejseudgifter minus lommepenge stod i cirka 85.000 kroner.

Det samme gjorde Stine, for som begge piger siger, så var det ikke for at diskutere eller stille spørgsmålstegn ved andres måde at leve på, at de tog af sted.

- Men hvis jeg skulle bo i USA engang, så ville jeg helt klart åbne munden noget mere. For eksempel i forhold til pigers ret til at bestemme, hvad de har på i skole. Vi har lige haft den her crop top-diskussion herhjemme. Der, hvor jeg gik i skole, måtte man slet ikke have den slags på. Man måtte ikke engang have bare arme eller kort nederdel eller shorts. Så blev man indberettet, sendt op til rektor og bedt om at dække sig til. Pigerne måtte ikke engang have cowboybukser med huller i, men det måtte drengene godt. De måtte også godt have bare arme. Der var bare kæmpe forskel på kønnene der, og det ville jeg ikke acceptere, hvis jeg skulle bo der, eller hvis jeg selv fik børn derovre. Så ville jeg tage kampen op, siger Stine, som beskriver den by, hun boede i, som ret fattig.

- Vi var ikke i lockdown på grund af corona i Texas, som man var mange andre steder. Men vi var i lockdown i en uge, fordi der pludselig kom sne for første gang, i, jeg ved ikke, hvor mange år. Og de kunne slet ikke finde ud af at agere i sne, så der lukkede alt ned.

Gunnvør Høgnadottir Eriksen

- Det var også noget af det, der gjorde indtryk. At der var børn, der gik i beskidt tøj, fordi de ikke havde andet. Og at skolen serverede gratis mad, fordi der ellers var mange, der ikke havde råd. Der var mange virkelig tynde mennesker, og mange der tog stoffer. Min værtsfamilie lod mig ikke gå ud selv, fordi de ville passe på mig, og det skulle jeg lige vænne mig til, fortæller hun.

Gunnvør til den sidste footballgame, hun overværede i USA. Her sammen med veninden Vittoria. Privatfoto
Annonce

Perspektiv på tingene

For Gunnvør var en af de store omvæltninger, at hun pludselig stod i en etnisk helt anden hverdag.

- Min værtsfamilie var mexicanere, og der var nok 70 procent i den by, jeg boede i, som havde anden etnisk baggrund end hvid. Så helt anderledes end i Varde, må man sige, og vildt fedt at opleve. Noget, jeg har taget med mig, er at alle var meget høflige og opmærksomme. Sagde ”sir” og ”mam” og ”thank you”, og så bandede de heller ikke, som vi gør herhjemme. Men det der med at være høflig, det prøver jeg at tage med mig. Ikke helt på samme måde som derovre, men på en mere dansk måde. Det koster ingenting, og det skaber faktisk en rigtig god stemning, siger Gunnvør, hvis største oplevelse på turen var at deltage i The Prom – den store, traditionsrige fest, der holdes i slutningen af skoleåret hvert år, og hvor det er de fine kjoler og jakkesæt, der bliver fundet frem.

- Det gik jeg til gengæld glip af, for det var en af de ting, der var aflyst på grund af corona, der hvor jeg var, siger Stine, som til gengæld tænker tilbage på bowlingaftener med vennerne og kælketure med sin værtsfamilie som nogle af de fedeste ting ved sit udvekslingsår.
Det har været en oplevelse for livet og helt klart noget, der har sat nogle ting i perspektiv, at drage ud i verden på den måde, er de to veninder enige om.

Firma oplever stigende interesse for udveksling

I modsætning til efterskoleophold er der ingen tilskudsmuligheder til et udvekslingsophold længere. Det blev afskaffet af Thorning-regeringen.

- Vi oplevede ikke nogen stor nedgang i interessen for at komme på udveksling i den forbindelse, men i disse år oplever vi en øget interesse for det. Vi fornemmer også, at folk er tidligt ude og således planlægger flere år i forvejen. Vi har også mange yngre søskende, der gerne vil af sted, fordi deres større søskende har haft en god oplevelse, siger Marianne Vittarp Holt, der har ansvaret for high school-programmerne hos My Education, som er et dansk ejet bureau, der har eksisteret siden 1996.

Det koster fra cirka 80.000 kroner og opefter at komme på udveksling. Dertil kommer lommepenge. Det er en stor post i budgettet for mange familier. Marianne Vittarp Holt råder til at man kan lede efter nogle legater gennem fx fagforeninger, kommunen, banker, advokater og så videre.

- Men vi oplever også, at mange de unge mennesker selv står for lommepengene eller ligefrem betaler en del af opholdet via deres fritidsjob, siger Marianne Vittarp Holt, hvis mellemnavn stammer fra det vestjyske. Hendes bedstefar var således malermester Vittarp i Spigerborggade i Varde.

- Verden er lille, griner hun, griner Marianne, som elsker at sende unge mennesker ud i den lille, store verden.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Farvel til Varde: Heidi flytter sin kjolebutik til Esbjerg, så snart lokalerne er klar

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Sølv- og guldmedalje til vardensere i ungdoms-DM i cykelcross

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Sådan fremstiller du en ekstraordinært god gløgg til alle

Ugeavisen Varde

Millioner til nyt flygtningemuseum: Stor donation giver innovativ og nytænkende udstilling

Ugeavisen Varde

Fredslyset fra Betlehem kommer til Varde

Ugeavisen Varde

Advokat vil mane myte i jorden: Vi hjælper fra årsskiftet almindelige borgere uden at opkræve salær

Ugeavisen Varde

19-årig Varde-pige blev dansk mester i boksning

Ugeavisen Varde

Jul på Barbados, en brugt rød pigecykel og Mette Frederiksen til bords: Helge Engelbrecht svarer på julespørgsmål

Ugeavisen Varde

Tre tips og én myte: Sådan forlænger du vaskemaskinens levetid

Ugeavisen Varde

Din drikkedunk er en bakteriebombe: Sådan skal du behandle den

Ugeavisen Varde

Tre hjemmerørte pålægssalater tager kegler på julebordet

Ugeavisen Varde

Nu siger cheferne tak: Medarbejderne sikrede rekordomsætning, og er klar til belønningen

Ugeavisen Varde

Mod er en muskel, der skal trænes…

Ugeavisen Varde

Dansk Slager Parade vender tilbage til Varde

Ugeavisen Varde

Nostalgi og teater i HATS

Ugeavisen Varde

Nye gourmetslagtere fra Syddansk Erhvervsskole Vejle

Ugeavisen Varde

Samstyrkens centerleder stopper efter 17 år: Vil huskes for sin robusthed og evne til at skubbe til rammerne

Ugeavisen Varde

Tove fra Varde vil holde jul for alle: Nu har de fundet nye lokaler, så de bedre kan ramme målgruppen

Ugeavisen Varde

Mød politihjemmeværnet ved Kvickly

Ugeavisen Varde

Dykkerklubben i fantastiske nye lokaler

Ugeavisen Varde

Hvem af politikerne fik hvilken post? Komplet oversigt her

Ugeavisen Varde

Corona har smittet positivt af på boligmarkedet i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Outrup-kører på 15 år kan blive Danmarks nye speedwaystjerne: Klub kalder ham kæmpetalent med enorme muligheder og belønner ham nu med flerårig kontrakt

Annonce