Annonce
Ugeavisen Varde

Har måske truffet ulovlig beslutning: Politikere kan blive tvunget til at lukke stordagpleje

Fremtiden på Laboratorievej 6 er usikker for stordagplejen og Kompashuset, der er et tilbud for yngre demente. Varde Kommune ved slet ikke, om det er lovligt at bevare stordagplejen. Det ved Freja på to år heldigvis ikke noget om. Hun var onsdag en tur i sandkassen med dagplejer Jette Kristiansen. Foto: Jacob Schultz
Stordagplejen Vimmerby blev reddet med budgetforliget i september. Eller: Det troede politikerne. Nu viser det sig, at lovgivning og fagforeningsaftaler kan spænde ben for den beslutning.
Annonce

Varde: Det er egentlig besluttet, at stordagplejen Vimmerby i Varde skal fortsætte efter 31. december, som oprindeligt var stordagplejens slutdato. Men så simpel har sagen vist sig ikke at være alligevel.

Forvaltningen har nemlig præsenteret politikerne i Udvalget for Børn og Læring for tre udfordringer, og nu har politikerne bedt om et klart svar på spørgsmålet: Er det overhovedet muligt at fortsætte med en stordagpleje?

- Der er lidt mange knaster i det her i virkeligheden. Det er for så vidt en udmærket ide at have en stordagpleje, men det er ikke ukompliceret at få det til at køre videre, siger Peder Foldager (V), der er formand for børn og læring.

En stordagpleje er, når tre dagplejere bliver ansat til sammen at passe op til ti børn. Det er altså en mellemting mellem en dagpleje og en vuggestue.

Annonce

Børnetallet går ned

To af udfordringerne bunder i det samme problem: Det lave fødselstal i Varde by i 2020.

Det betyder nemlig, at der næste år skal passes færre børn i Varde, og det vil alt andet lige betyde, at færre skal passe børn.

Det kan snart være slut med legesager og børnepludren på Laboratorievej. Måske er det slet ikke lovligt at gøre tilbuddet permanent. Foto: Jacob Schultz

Ét problem er, at det i lovgivningen står, at en stordagpleje er et midlertidigt tilbud. Peder Foldager mener, at man godt kan forsvare at fortsætte en stordagpleje, hvis der mangler andre pasningstilbud. Spørgsmålet er, om det er lovligt at fortsætte en stordagpleje, hvis der er andre muligheder.

Stordagpleje i Varde

  1. I 2008 og 2009 var der en stordagpleje på Laboratorievej i Varde, fordi der manglede dagplejere. Den hed Kolbøtten.
  2. I 2017 var der igen mangel på dagplejere, så stordagplejen genåbnede samme sted, denne gang under navnet Vimmerby. I første omgang skulle den eksistere frem til 30. juni 2018, og det blev senere forlænget til 31. december 2020.
  3. I sommeren 2020 går det op for forældre til børn i Vimmerby, at stordagplejen skal lukke med årets udgang. Det kommer bag på dem, og de protesterer.
  4. Socialdemokratiet tager sagen op og får igennem ved budgetforhandlingerne, at Vimmerby skal fortsætte efter årsskiftet.
  5. Nu viser det sig altså, at det kan være ulovligt.

En andet problem er, at der er lavet en aftale med dagplejernes fagforening, FOA, hvor der står, at "eventuelle nedskæringer pga. faldende børnetal foretages i stordagplejen". Det kan altså være et brud på aftalen med FOA fortsat at have en stordagpleje, når børnetallet falder.

Dagplejer Helle Franz greb onsdag kosten for at hjælpe de halvandet til to år gamle dagplejebørn med at få styr på de visne blade. Foto: Jacob Schultz

Det tredje problem er et helt andet. Det er, at politikerne godt nok har besluttet fortsat at have en stordagpleje, men de har ikke afsat penge til det.

Annonce

Afklaring i november

Peder Foldager erkender, at der skal arbejdes hurtigt nu. Det er nemlig 1. januar, at stordagplejen Vimmerby skal lukke, hvis det ikke lykkes at finde en varig løsning.

Han fortæller, at Udvalget for Børn og Læring holder to udvalgsmøder i november, og det bliver på et af de møder, at der kommer en afklaring.


Det er for så vidt en udmærket ide at have en stordagpleje, men det er ikke ukompliceret at få det til at køre videre.

Peder Foldager (V), formand for børn og læring
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce