Annonce
Ugeavisen Varde

Hollandsk børnefamilie fandt lykken i Stilbjerg

Familien Vinke bor selv i huset, hvor de også har lejligheder til udlejning. ? Vi drømmer om, at vi begge kan leve af at drive pension og mini-camping. Der er vi ikke endnu, men forretningen går godt, siger Esther Vinke, der sammen med sin mand, Ramon, glæder sig over parrets nye liv i Danmark. Foto: Malene Wonsbek

Mere tid til hinanden. Fred, ro, natur og en mindre hektisk hverdag, det var drømmen, der for to år siden fik familien Vinke fra Holland til forlade jobs, familie og venner i Holland. Nu bor de nord for Varde.

Annonce

Stilbjerg: Hvis man har været vant til at have den trafikerede A2-motorvej som den ene nabo og én af Europas største lufthavne, Amsterdam Airport Schiphol, som den anden, så kan stilheden på landejendommen to kilometer nord for Varde måske ligefrem virke larmende.

Men det var det, de søgte. Familien Vinke. Stilheden og mere kvalitetstid. Stilhed er ét, at sidde stille noget helt andet, for det kan de slet ikke.

40-årige Esther og 46-årige Ramon er iværksættere, der tænker i både muligheder og drømme, og dem kommer man som bekendt ikke sovende til.

- I seks år har min søster og svoger boet i Øse, og vi besøgte dem vel tre gange om året. Vi var alle fem glade for Danmark og området her, og i flere år legede vi med tanken om at kunne indrette en sundhedsgård til folk med fysiske og psykiske udfordringer, fortæller Esther, der smager på ordene og slår hollandske krøller på vokalerne, når hun på flot dansk fortæller om familiens modige beslutning.

Vi har mange planer for vores lille sted, men det må komme stille og roligt.

Esther Vinke, medejer Stilbjerg B&B

Stilbjerg B&B

Yderligere information og billeder på www.stilbjerg-bedandbreakfast.com

Det vigtigste for os som familie var at få mere tid til hinanden. Vi har ikke fået mere tid til hinanden, men vi er alligevel mere sammen, fordi vi har gæster i hus og have, siger Ramon Vinke. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Alt lykkedes

- Vores hverdag i Holland hang ikke sammen. Esther arbejdede som handicaphjælper i dagtimerne, aften og nat, og jeg, der er uddannet kok, i dagtimerne. Da vi på begge vore arbejdspladser i Holland oplevede, at forholdene blev mere og mere utilfredsstillende, besluttede vi at sadle om, fortæller Ramon, der i dag er ansat som kok på Hotel Outrup. Parret arbejder meget og har stadig vildt travlt, men det er på en helt anden måde end tidligere.

Selv parrets tre børn Mart (15), Esra (13) og Suus (12), var straks med på idéen om at flytte til Danmark, og så gik familien i gang med at lede efter både bolig og job. Der gik dog to år, før de fandt, hvad de søgte.

- En dag ringede min søster, at nu have hun fundet huset. Ejerne af Stilbjerg Bed & Breakfast ønskede at sælge. Og så kom vi i omdrejninger. Vi fik vores eget hus i Santpoort solgt på seks dage, Jyske Bank i Varde ville låne os penge til huskøbet, og den 16. august 2016 fik vi nøglerne, fortæller Esther Vinke, der overordnet står for driften af overnatningsstedet, der tæller fire lejligheder, tre dobbeltværelser og otte campingpladser til både telte, campingvogne og campere

En glad hollandsk familie på terrassen i en 2018-sommer, der går over i historien som en af de varmeste. Privatfoto
Annonce

En anden livsstil

- For os er det en livsstil. Vi har jo gæster hele året rundt. Vi arbejder mindst lige så meget, som vi gjorde i Holland, men det er noget helt andet, når man arbejder for sig selv. Vi er glade for, at vi tog springet og flyttede til Danmark. Drømmen er, at vi kommer til at kunne leve af stedet begge, forklarer Ramon, der sammen med sin kone også drømmer om at kunne lave lidt mere mad til gæsterne eller indrette et kaffehus på landet med hjemmebag og udsøgte kaffebønner.

At parrets tre børn også trives, er næsten det bedste af det hele.

- Mart, Esra og Suus går på Brorsonskolen, og de trives. De har været vanvittigt hurtige til at lære dansk og omstille sig til de nye forhold. Efter tre måneder talte Suus ikke bare dansk, hun talte jysk, tilføjer Esther og griner.

- Til sommer bugner haven af blomster og farver. Her i vintertiden er der hyggelys og ekstra mad til fuglene, siger Esther Vinke. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Mere privatliv

Lige nu er der ikke så mange turister. De fleste lejligheder er udlejet til gæster, der arbejder i området. Men med portalen "booking.com", er overnatningsstedet i Stilbjerg for alvor blevet eksponeret i den store verden.

- Vi har haft gæster fra både Japan, Portugal og Californien. Det har betydet vildt meget for omsætningen, at vi er kommet med i bookingportalen. Vi er blevet meget mere synlige, derfor har vi allerede nu tanker om at bygge fire udlejningshytter. Ansøgningerne er sendt afsted, men godkendelser tager tid, så vi regner ikke med, at hytterne står færdige til den kommende turistsæson, forklarer Esther Vinke, der i vintermånederne supplerer indtægten ved at være telefonsælger for et firma, der tilbyder kosttilskud.

- Vi har indrettet de 3,8 hektar omkring huset med mange små uderum, hvor gæsterne kan spise deres mad ved borde og bænke. Tre steder har vi bålpladser, og én gang om ugen tilbyder vi fællesspisning. Så laver vi et mega langt bord og dækker op til dem, der har bestilt mad. Det er en helt særlig ferieoplevelse, som vores gæster er vilde med, så den gentager vi helt sikkert til næste sommer, siger Ramon, der dog indrømmer, at familien i perioder også trænger til at være sig selv.

- I foråret anlægger vi en privat have, kun til os. Selv om det er voldsom hyggeligt med de mange gæster, og det er dem, vi skal leve af, så behøver vi ikke være værter fra morgen til aften. Vi skal jo også have tid sammen som familie, det var jo ligesom det, der var hele ideen med at flytte til Danmark, tilføjer hun med et smil.

Over vinteren er alle lejligheder lejet ud i længere tid. Typisk til hollandske landmænd, der arbejder på gårdene i oplandet. Til sommer er haven atter fyldt med turister. Foto: Malene Wonsbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce