Annonce
Ugeavisen Varde

Hun kan godt give 500 kroner for et postkort

Irene Henriksens postkortsamling udstilles i Varde Miniby. Foto: Yvonn Tittel
Lige nu hænger 48 af Irene Henriksens postkort på udstilling i Varde Miniby. Hun har 500-600 postkort alene fra Varde – og så alle de andre, hun også samler på ved siden af.
Annonce

Varde: På bordet foran Irene Henriksen ligger et postkort med ”Dansk Smørforsyning” i Varde på billedet. Butikken lå i Kræmmergade omkring år 1908.

På samme tid lå ”Messen”, der også hed ”Manufakturforretningen Jens S Jessen”, på Torvet på hjørnet af Vestergade, hvor der senere blev bank, og hvor Tiger i dag har til huse.

- Jeg er jo meget videbegærlig. Når jeg ser sådan et postkort, så forsøger jeg at finde ud af alle ting om det, siger Irene Henriksen.

Dansk Smørforsyning lå i Kræmmergade omkring år 1908. Foto: Yvonn Tttel

Hun har samlet i 15 år. Hun har 500-600 postkort fra Varde, men hun samler også på små breve, på postkort, der fortæller om dansk posthistorie, postkort med Storm P.-motiver og postkort med Christel-motiver.

Udstilling

Denne sommer har Varde Miniby fået lov til at udstille nogle af Irene Henriksens gamle postkort, hvor man på mange af dem får et indblik i hverdagslivet i gamle dage.

I Varde Miniby vises et udsnit af de ældste postkort.

Varde Miniby har åbent alle dage fra klokken 10-17.

- På byttedage i frimærkeforbundet kan du finde guld. Ellers køber og sælger jeg på forbundets auktionsside. De kan koste alt fra 30 kroner til 500-600 kroner. Men det er få, der er så dyre, siger hun.

Annonce

Ingen ved, hvor mange der er

- Jeg kan jo ikke vide, hvor mange postkort, der er lavet fra Varde. Det er ikke registreret, og der var jo flere forlag, Men nu har jeg samlet i 15 år, så hvis jeg ser et kort, jeg aldrig har set før, og det er et motiv fra Varde, så tænker jeg, det er sjældent.

Messen på Torvet i Varde var en manufakturforhandler. Foto: Yvonn Tttel

Som nu det hun har fra uldspinderiet C.B. Kjær, der lå i Nørregade, hvor arbejderne står ranke som tinsoldater bag hver sin maskine. Eller det med Hotel Damkier, hvor der i dag er politi, på hjørnet af Nørregade og Storegade.

- Tænk sig, at der var otte hoteller i Varde dengang. Hvor kunne det være fantastisk, hvis vi kunne få lidt af alt det liv og alle de små butikker tilbage, siger hun.

Autoforretningen her lå hvor Vestergade fortsætter ned midtbyen. Foto: Yvonn Tittel

Foreløbig kan vi andre studere fortidens leben på hendes postkort, der er udstillet i Varde Miniby frem til den 10. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce