Annonce
Ugeavisen Varde

I bankerne får fædre op til 16 ugers barsels med fuld løn

Gertie Baungaard Gorzelak er første kvindelige bankdirektør i 120 år i filialen i Vestergade. Mange af hendes forgængere ville sikkert have protesteret højlydt alene over tanken om barselsorlov til mænd. Arkivfoto Malene Wonsbek
For filialdirektør Gertie Baungaard Gorzelak betyder medarbejdernes private trivsel meget, derfor glæder hun sig over at arbejde i finanssektoren, der prioriterer barselsorlov til far.
Annonce

Varde: Det er bestemt ikke i alle virksomheder, at chefen opfordrer mændene til at tage barselsorlov. I Sydbanks afdeling i Varde er der ingen tvivl. Her har alle fædre mulighed for en barselsperiode op til 16 uger med fuld løn, og det synes filialdirektøren, at de skal benytte sig af.

- I Varde er vi i alt forældre til 34 børn i alderen seks måneder til 33 år. Vi er også bedsteforældre til seks børnebørn. Uanset, hvor gamle vores børn er så, er vi meget opmærksomme på og glade for, at de har behov for os. Derfor er det så vigtigt, at vi har en børnevenlig arbejdsplads. Vi er en flok kolleger – mænd og kvinder - fædre og mødre - som bakker op om hinandens liv og arbejdsliv – og vi ved, at det er vigtigt for hele familien, at også fædre holder barselsorlov, siger filialdirektør Gertie Baungaard Gorzelak.

Bankernes barsel

Der er mange forskellige barselsydelser. På finansområdet er der en standardoverenskomst, hvilket betyder, at der ydes fuld løn i følgende perioder:

- til moderen i fire uger før fødslen (gravitidtesorlov) og 14 uger efter fødslen (barselsorlov)

- til faderen i fire uger i forbindelse med fødslen eller modtagelsen af barnet (fædreorlov)

- 12 uger til moderen og faderen mellem den 15. og 60. uge (forældreorlov)

Annonce

Barsel kræver mod

Filialdirektøren indrømmer dog også, at det kræver mod - både som far og virksomhed - at have en holdning til, at selvfølgelig skal far da have barsel.


Som udgangspunkt synes jeg, at det er en privatsag, hvordan den enkelte familie fordeler barselsperioden. Men jeg tror, at mange kommende fædre bliver glade for, at der bliver ”øremærket” en barselsperiode til fædre.

Gertie Baungaard Gorzelak om den nye lov med barselsorlov til fædre


- I en mandekreds er det endnu ikke helt accepteret eller naturligt, at far holder barsel i en længere periode. Den far, der tager barsel, viser virkelig sine omgivelser og ikke mindst sin egen familie, at han gerne vil være en omsorgsperson, selvom han også har en karriere. Det kræver mod af arbejdspladsen at tilbyde mænd en attraktiv barselsperiode, fordi man jo godt ved, at der er andre kolleger, der skal løbe lidt stærkere. Men jeg ser det som en investering. Hvis familien trives, har jeg også en medarbejder, der trives, understreger Gertie Baungaard Gorzelak.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce