Annonce
Ugeavisen Varde

Iben var på high school i USA: Jeg savner skoleånden

Iben Bendixen med årsbogen, der inderhlder mange gode minder fra de ti måender i USA. Foto: Karina Øhlenschlæger
Efter knap et år i den amerikanske delstat Michigan, har Iben Bendixen fra Varde fået en ny kulturforståelse og en amerikansk familie.
Annonce

Varde: Allerede i 8. klasse begyndte den nu 18-årige Iben Bendixen at snakke om, at hun gerne ville et år på high school i USA - sidste år var hun afsted, da hun holdt en pause mellem 1. og 2. g. på Varde Gymnasium. Det har hun ikke fortrudt.

- Jeg fik hele den high school-oplevelse, man ser og hører om på film, siger hun, der var senior, altså den afsluttende årgang på skolen.

- Man lærer en helt ny kultur at kende, det var en spændende oplevelse, siger hun, der også kunne lære sin familie og venner om Danmark, et land ikke alle havde hørt om i forvejen.

I årsbogen har hver elev muligheden for et selvvalgt citat - Iben havde valgt "Jeg bliver deporteret, hvis jeg kører på plænetraktor" - en joke hun havde med de andre elever, fordi der er strenge relger for, hvad de udvekslingsstuderende må. Blandt andet må de ikke køre. Foto: Karina Øhlenschlæger
Annonce

Yearbook

På skolen var der nogle obligatoriske fag for udvekslingsstuderende, blandt andet engelsk sprog og amerikansk historie. Andre fag valgte hun selv, blandt andet at hun var en del af at lave den bog, der summerer hele skoleåret op i ord og og billeder (Yearbook).

- Det lå samme tid, som matematik, men jeg tænkte, at det var "once in a life time" (kun en gang livet red.). Det var sjovt, og det var en god måde at lære folk at kende, for jeg skulle gå til forskellige event og sportskampe, sige hun, der både interviewede og tog billeder til bogen, som hun også var med til at redigere.

At hun har undværet et års matematik, kan hun godt mærke.

- Men så må jeg bare arbejde lidt mere med det nu, siger hun.

Annonce

Skoleånd

En af de ting, hun svaner mest ved USA er foruden familien skoleånden - den måde man samles for at støtte om op skolen til især sportsstævner. Både ude og hjemme, oftest var det hverdagsaftener.

- Vi vandt regionsmesterskaberne i amerikansk fodbold, så vi skulle spille kampe om statsmesterskabet. Vi var fem busser, der kørte til udekamp. Det frøs, så alle have små varmere på hænder og i skoene, men både bandet og cheerleaderne var der. Selvom det ikke var din sport, så kom folk bare, siger hun og tilføjer, at man i Danmark ikke ved, hvad koldt er. Hun oplevede, at skolen blev lukket i en uge på grund af at det var for koldt til at være ude, og familiens hus mistede strømmen. Der var ned til minus 34 grader.

Eleverne havde sport hver dag, Iben havde valgt track - altså atletik, hvor hun løb 100 og 200 meterløb. De havde stævner en gang i ugen mod andre skoler fra området. Derfor var der ofte kampe, hvor man kunne støtte kammeraterne.

- I stedet for at tage hjem blev vi på skolen for at se en kamp eller hygge, siger hun.

Ibens hat til graduation – translokaion. Det er en tradition, at man dekorerer hatten personligt, hun har skrevet en hilsen til sine værtsforældre. ”Tak for at vise mig verden”. Privatfoto
Annonce

Fra Varde til Cedar Springs

Inden hun tog på udveksling, var Iben sammen med sine forældre til en række informationsmøder i Explorius, der formidler kontakten for udvekslingsstuderende i hele verden.

Derefter udfyldte hun en ansøgning med information om sig selv, samt skrev et brev. Desuden skrev hendes forældre et brev. På baggrund af det, kan de familier, der ønsker en udvekslingsstuderende vælge blandt ansøgerne.

- Mit var lidt anderledes, min koordinator have lagt noget ud om mig på Facebook, og så blev hun kontaktet af dem, der blev min familie, siger Iben Bendixen, der faldt godt til i familien, som foruden forældrene talte fire døtre, der alle er yngre end Iben, en hund, to geder og en minipony i baghaven.

- Det var godt, de fandt mig. Det var et "match made in heaven", siger Iben Bendixen.

Iben have ikke søgt om et bestemt sted, og hun kom til den lille by Cedar Springs, hvor der lidt over 3500 indbyggere.

På græskartur med hele familien Alvarez – omkring denne tid for at år siden. Familien valgte at få en udvekslingsstuderende, fordi deres ældste datter havde talt med flere, og de synes, der var en spændende måde at lære om en anden kultur. Familien fik ikke noget for at have Iben boende. Privatfoto
Annonce

Højtider og kirken

En del af den kultur, hun oplevede, var højtiderne, hvor blandt andet halloween, der er lige om hjørnet, fejres i stor stil, og thanksgiving - der er taksigelsesfesten.

- Thanksgiving er en stor ting. Jeg tror aldrig, jeg har fået så meget mad på en dag, siger Iben Bendixen og fortæller, at på dagen var både fætre, kusiner, onkler og tanter samlet.

Til jul havde hele familien, inklusive hunden, ens pyjamasser på, da de vågnende julemorgen for at åbne gaver. Aftenen forinden havde de været til julemiddag ved bedsteforældrene.

Som en del af familiens liv var Iben også med i kirke hver søndag, her var hun en del af ungdomsgruppen. Kirken var meget anderledes end i Danmark.

- Den første gang kom præsten i hullede shorts, en supermand T-shirt og uden sko. Det gjorde man ikke i Danmark, siger hun, der også var med familien på bibellejr i sommerferien.

- Jeg ville gerne opleve noget nyt, siger hun, der også møde sine skolekammerater i kirken.

BOO! – veninderne lavede skræmmede græskar. Det er Iben yderst til højre – inden hun fik sig en skjorte, der matcher de andre, sier hun med et smil. Privatfoto
Annonce

Gensyn

Til februar holder Iben Bendixen en forlænget vinterferie, hvor hun tager to uger til USA for at gense familien og vennerne.

- Jeg synes, det er en god måde at bruge de penge, jeg fik til min 18 års fødselsdag, siger hun, der glæder sig.

Iben sammen med familien yngste datter Gwenyth, som hun knyttede sig meget til. Privatfoto
Opslaget med volleyball var det første, Iben Bendixen var med til at lave til årsbogen. På siderne står navnene på de elever, der har taget billeder, skrevet og redigeret. Foto: Karina Øhlenschlæger
Sammen med vennerne blev der skåret halloweengræskarlygter. Privatfoto
Yderst til venstre Iben Bendixen på vej til halloweenfest med veninderne. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce