Annonce
Ugeavisen Varde

Ideer til en gør-det-selv-sommer: Alle kan doodle - prøv selv

- Mange opdager, at tiden bare forsvinder, når de doodler. Det er en perfekt feriebeskæftigelse for både store og små, fortæller Marianne Kirkegaard, der igennem flere år har undervist i doodling. Foto: Malene Wonsbek
Doodling er bare et smart ord for at lave kruseduller. Marianne Kirkegaard fra Ølgod opfordrer alle – voksne som børn til at doodle. Det er både sjovt og overraskende let.
Annonce

Ølgod: Man kan gøre det ude eller inde. Når det regner eller solen skinner. Nogle foretrækker at doodle alene. Andre synes, det er sjovest, når man er flere. Doodling kræver kun en permanent tusch og en sten og et stykke papir, så har man alt, hvad man skal bruge.

Permanent tusch

Marianne Kirkegaard arbejder med permanente sprittusch. Hun synes ikke, det er nødvendigt at lakere stenene, for farven holder i flere år, også selvom stenene ligger udenfor. Tuscherne kan fås i mange farver.

Der er også rigtige stenmalere, der arbejder med Posca-tuscher. Det er tuschpenne, der indeholder vandbaseret maling. De kan være lidt sværere at arbejde med, fordi farven kan løbe lidt ud.

Tuscherne kan købes i hobbyforretninger eller hos boghandlere – Posca-tuscherne kan også købes i mange maleforretninger.

- Det første mange siger er ”Jeg kan ikke tegne. Jeg har ikke tegnet, siden jeg var barn”. Doodling kan alle finde ud af. Børn og voksne. Det handler bare om at tegne en simpel krusedulle, en trekant eller en cirkel, der gentages, fortæller Marianne Kirkegaard.

Annonce

Hemmeligheden

Hemmeligheden ved doodling er, at når man gentager det samme mønster og laver små variationer, så bliver helheden helt særlig – især hvis man doodler på sten.


Mange opdager, at tiden bare forsvinder, når de doodler. Det er en perfekt feriebeskæftigelse for både store og små,

Marianne Kirkegaard


Marianne Kirkegaard er uddannet beskæftigelsesvejleder. Hun har tilbragt to år på Vejle Kunsthåndværkerskole og beskæftiget sig med kreativ udvikling hele livet. Hun mestrer alt fra at montere en stor væv, til tunesisk hækling, blæse glas, male på lærred, sy patchwork, raku brænde og doodle på sten. I dag er hun leder af keramikafdelingen ved Samstyrken i Ølgod.

Doodling og Zentangling

Doodling (engelsk udtryk) betyder at sidde stille og tegne kruseduller og tilfældige mønstre, mens man er optaget af noget andet. Måske taler man i telefon, modtager undervisning, deltager i et foredrag eller lignende. (Kilde: www.denstoredanskelex.dk)

Med helt simple tricks kan man løfte doodling, så tegningerne får et mere kunstnerisk udtryk. Dette kaldes ofte for Zentangling.

Lav en søgning på nettet på doodling og zentangling – der er masser af inspiration at hente.

- Ta’ en tur til stranden og find en håndfuld sten. Strandsten er bløde og glatte, fordi vind og vejr har slebet dem. Marksten er ofte mere rå og ujævne, siger Marian der på disse sider guider ugeavisens læsere til en glad doodlingsucces.

Annonce

Sådan gør du

1. Den ene sten er bygget op af trekanter, den anden af cirkler. Når det samme mønster gentages, har man pludselig lavet et lille kunstværk. Marianne anbefaler, at man maler med en tynd, permanent sprittusch. Foto: Malene Wonsbek
2. Inden man går i gang med at male på sten, er det en god idé lige at tegne mønstret er par gange på papir. På sten kan man ikke viske ud, hvis man tegner forkert, så lad roen sænke sig, inden du går i gang. Foto: Malene Wonsbek
3. Hold arbejdet på bordet, så du får støtte og en meget mere rolig hånd, når du maler. Foto: Malene Wonsbek
4. Husk også at male stenens kanter og eventuel også bagsiden. Foto: Malene Wonsbek
5. Leg med at farve nogle trekanter eller cirkler, det giver et andet udtryk. Foto: Malene Wonsbek
6. Simple mønstre med stor effekt. Foto: Malene Wonsbek
7. Øv dig på papiret og find selv på nye kruseduller. Inddel eksempelvis stenen i felter. Foto: Malene Wonsbek
8. Er man i sommerhus er fisk og skibe populære motiver. Bemærk den store forskel, hvis man vælger at male alt rundt om motivet. Foto: Malene Wonsbek
9. Når man først kan grundteknikken, så er det bare med at sætte fantasien fri. Støvsug internettet for inspiration ved at søge på ”doodling” eller ”zentangling”. Foto: Malene Wonsbek
10. En samling kunstværker af mange forskellige sten. Foto: Malene Wonsbek
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce