Annonce
Ugeavisen Varde

Ildsjæle i Blåvand redder liv - skaber ro og tryghed

Karsten Niebuhr og Ulf Birch Hansen udgør i dag akuthjælperordningen i Blåvand. De startede i 2018 som hjerteløbere, hvor de fra starten var seks personer med i ordningen. I 2019 var de tre som gik med i akuthjælperordningen under Regionen, mens de øvrige fortsatte som hjerteløbere. Foto: Malene Wonsbek
Der er mange måder at være frivillig på. Det særlige ved Ulf og Karstens indsats er, at de er med til at redde menneskeliv. De er akuthjælpere. Arbejder for Region Syddanmark frivillig og ulønnet. De kaldes ud, når der bliver ringet 112. De arbejder i en radius på fem kilometer fra Blåvand. I 2020 blev de tilkaldt 111 gange.

Varde: Om de er ved at slå græsplænen, rydde op i garagen, spiser aftensmade eller vækkes midt om natten, så er Ulf Birch Hansen (69) og Karsten Niebuhr (68) fra Blåvand klar til at rykke ud for at hjælpe andre. De er de to eneste, der er tilbage i akuthjælperordningen i Blåvand. Et initiativ der blev etableret under Region Syddanmark tilbage i 2019.

Det begyndte faktisk i 2018, hvor seks meldte sig som hjerteløbere.  I 2019 var de tre som gik med i akuthjælperordningen under Regionen, mens de øvrige fortsatte som hjerteløbere.

Ulf og Karsten håber på at få flere med i akutberedskabet, hvor formålet er at give hurtig hjælp, indtil lægebiler, akutbiler, akutlægehelikopter eller ambulance dukker op.

Annonce
Ulf Birch Hansen, 69 år, har boet i Blåvand siden 1975. Har tidligere arbejdet som telegrafist ved Blåvand Radio og TDC. Blev herefter ansat ved Sydtrafik i Blåvand, hvor han kørte bus i cirka 15 år. I dag er pensionist og akuthjælper. Foto: Malene Wonsbek

Hurtig udrykning

- Det var et initiativ, vi talte om i borgerforeningen, fordi vi ligger så langt ude, at det tager forholdsvis lang tid, før den professionelle hjælp når frem. Og eksempelvis i forbindelse med hjertestop er de første minutter afgørende, fortæller Ulf Birch Hansen, der sammen med sin makker Karsten Niebuhr har været kaldt ud til alt fra hjertestop, trafikulykker, brækkede arme og ben, dødsfald, hugormebid og en afrevet negl.


Jeg er akuthjælper fordi, jeg kan se, at vi kan gøre en forskel og hjælper folk, der er i nød. Jeg bliver ved lige så længe, jeg føler mig frisk til det.

Ulf Birch Hansen, pensionist, tidligere telegrafist og buschauffør


- Det med neglen var en tysk turist. Tyskerne ringer 112 på alt. Det gør danskerne slet ikke. Via vores app fra Region Sydjylland får vi en alarm på alle 112-opkald. Det er ikke altid, vi ved, hvad vi kommer ud til. Når vi har meldt os klar på appen, så får vi adressen, springer ind i bilen og kører ud til folk, fortæller Karsten Niebuhr.

Karsten Niebuhr, 68 år, har boet i Blåvand i knap tre år. Har i de seneste 20 år af sit arbejdsliv været ansat ved Lego og har som montør rejst rundt over hele verden. I dag er Karsten pensionist og akuthjælper. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Flere med

Der er cirka 350 fastboende i Blåvand, men i højsæsonen kan der sagtens være 30.000 mennesker i området. I 2020 rykkede akuthjælperne i Blåvand ud til 111 nødopkald.

Karsten og Ulf siger sjældent nej til et udkald. De indrømmer gerne, at det ville være dejligt, hvis der var flere, der ville være med, for så kunne man måske lave en slags lokal vagtordning.

- Man ved jo ikke, hvordan man reagerer, før man har stået i diverse situationer. Jeg kan godt tåle at se både blod, død og forvredne lemmer. Jeg har fundet ud af, at jeg er god til at tage det stille og roligt. Jeg går ikke i panik. Vi har et udvidet førstehjælpskursus, men ellers ingen anden sundhedsfaglig uddannelse. Det vigtigste er ofte at skabe ro midt i kaos, indtil de professionelle når frem, fortæller Ulf og understreger, at folk altid er utrolig taknemmelige for deres indsats.

Hvis Ulf og Karsten ikke står til rådighed, melder de fra via akuthjælper appen. Det sker sjældent. Når alarmcentralen modtager et 112 opkald i deres område, får Ulf og Karsten samtidig en sms. Når de med et enkelt klik melder sig klar, så modtager de informationer om ulykken og de tilskadekommende. De arbejder indenfor en radius på cirka fem kilometer fra Blåvand, hvor de begge bor. Foto: Malene Wonsbek
Annonce

Hjælp til selvhjælp

- Det er rart at vide, at vi gør en forskel. Det er det vigtigste. Både Ulf og jeg er blevet pensionister, så vi har tid til at være akuthjælpere. Det er jo hjælp til selvhjælp og giver alle herude en følelse af tryghed. De fastboende er meget taknemmelige for, at vi holder fast i ordningen, selvom vi lige nu kun er to. Men hvis jeg en dag selv kommer til skade, så er det rart at vide, at der kommer nogen og hjælper mig. Derfor kæmper vi også for at få endnu flere med i beredskabet, siger Karsten, der kun har boet i Blåvand i knap tre år.

Akuttasken er altid pakket med vand, hjertemagnyl, adrenalin til allergiske reaktioner og sukker til diabetespatienter. Desuden har de en taske med frisk ilt.– Vi har ikke så meget i taskerne. Det vigtigste er, at vi skaber ro og yder udvidet førstehjælp, indtil den professionelle hjælp når frem, siger Ulf Birch Hansen, der her viser sin taske. Foto: Malene Wonsbek


At være akuthjælper er blevet en livsstil. Vi skal melde fra på vores app, hvis vi ikke står til rådighed, og det sker sjældent. Folk er meget taknemmelige for vores indsats.

Karsten Niebuhr, pensionist, tidligere rejsemontør for Lego


- Da jeg gik på pension, flyttede vi permanent ud i sommerhuset. Ud over at være akuthjælper, er jeg også med i borgerforeningens bestyrelse. Det er Ulf også. Desuden er vi en flok, der cykler sammen en gange om ugen. Der er Ulf også med, så vi kender hinanden ret godt efterhånden, og det er en fordel, når vi står midt i en ulykkessituation, tilføjer Karsten med et nik.

Når alarmcentralen modtager et 112-opkald i deres område, får Ulf og Karsten samtidig en sms. Som udgangspunkt tager de begge to ud til de opkald, de modtager, for det er rart at være to, når det drejer sig om alvorlige situationer. Foto: Malene Wonsbek

De siger det ikke selv. Kunne ikke drømme om det. Men deres frivillige indsats redder menneskeliv. Skaber tryghed og glæde. Frivillighedens kræfter er på alle niveauer med til at løfte samfundet – i særdeleshed når man bor i et geografisk smørhul, hvor den professionelle hjælp er længe om at nå frem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce