Annonce
Ugeavisen Varde

Isbegonia og stedmoder er de to bedste blomster til kirkegården

For tiden klippes der hæk på kirkegårdene, her river Lene Kristensen det afklippede, og stedmorderblomsterne står stadig farvestrålende fint. Foto: Karina Øhlenschlæger

Den sidste have, vi får, er gravstedet, hvor både træer og blomster gror - hvis det er det, vi eller vores efterladte har valgt.

Annonce

Varde: Hvis du har undret dig over, at langt de fleste gravsteder er pyntet med stedmoderblomster og isbegonia henholdsvis i foråret og sommer/efterår, så er der en god forklaring - at de ikke kræver alt for meget pleje.

- Vi tager gran af omkring marts, og derefter planter vi stedmoderblomster. De kan tåle, hvis de får en snært frost, de lægger sig, men de kommer igen, siger Lene Kristensen, der er gartner på Vardes kirkegårde.

Når stedmoderblomsten har gjort sit til at bringe farve på gravene i foråret bytter de plads med isbegonia.

Isbergonia plantes typisk fra starten af juni på Vardes kirkegårde. Foto: Karina Øhlenschlæger
Annonce

God til tørke

At isbegonia er den fortrukne sommerblomst skyldes også dens forhold til det omskiftelige danske sommervejr.

- Det er ikke fordi, vi ikke kan finde på andet, isbegonia er en taknemmelig blomst, den kan tåle tørke, hvis vi får en periode med varme, og de står, til frosten kommer, og vi skal grandække, fortæller Lene Kristensen.

Blomster, der ikke kræver alt for meget vand, er en fordel, for hvis der skal vandes på kirkegåden, er det cirka en dags arbejde for samtlige syv gartnere, fortæller hun.

Grunden til, at blomsterne skal kunne holde til vejeret er, at det skal kunne se ordentligt ud året rundt på kirkegården.

- Det skal være pænt, når de besøgende kommer, siger Lene Kristensen.

Stedmoderblomsterne findes i mange farver, så det bliver langt fra ens, selvom det er den samme blomst, der står rundt på mange grave. Foto: Karina Øhlenschlæger
Annonce

Træer

Nogle grave har også træer, og når man vælger, hvad der skal på en grav, er der er par ting, man bør overveje, mener kirkegårdsgartneren.

- Der er en fredningstid på 30 år, det bør man overveje. Man skal finde størrelsen, det er synd at få plantet noget, der fylder hele graven efter ti år, siger Lene Kristensen.

Acer er ikke et sjældent syn på kirkegården, og når den er opstammet, er der fint plads til gravsten. Foto: Karina Øhlenschlæger
Lene Kristensen er uddannet blosmterdekoratør men har også arbejdet på en planteskole, begge dele har givet hende erfaring, hun kan trække på som kirkegårdsgartner. Foto: Karina Øhlenschlæger
En dejlig himmelblå farve Foto: Karina Øhlenschlæger
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce