Annonce
Ugeavisen Varde

Jørgens kæreste eje er rød, megastærk og adgangsbilletten til lokal anerkendelse

Der er bare stil over at være traktorejer. Prestige. - Man er først for alvor en del af lokalsamfundet, når man er traktorejer, siger Jørgen Nielbæk, der sidste år købte denne Massey Ferguson 135. Privatfoto
Om det er traktoren, gør-det-selv videoerne på YouTube eller Mandø, der er Jørgen Nielbæks kæreste eje, var en svær beslutning, men den røde Massey Ferguson har han i hvert fald papir på.
Annonce

Varde: ”Velkommen til øen” sagde dronningen af Mandø, alias brugsuddeler Ellen Christensen til Jørgen Nielbæk og hans hustru Merete. Parret havde godt nok købt den gamle præstegård tilbage i 2017 og været på Mandø og ikke mindst i Dagli’Brugsen masser af gange, men Jørgen vidste lige præcis, hvad den velkomst dækkede over…

På Mandø er man nemlig først for alvor en del af lokalsamfundet, når man er blevet traktorejer…


Jeg er faktisk i udvikling til en handyman

Jørgen Nielbæk


- De første to år gik med at renovere huset. Vi har fået nyt køkken, nyt badeværelse, jeg har lavet træpaneler, trukket rør og ledninger. Det er utroligt, hvad man er i stand til, når bare man finder de rigtige gør-det-selv videoer på YouTube, tilføjer Jørgen Nielbæk med et smil.

Annonce

Lidt skævt er OK

Han indrømmer gerne, at han ud over den økonomiske gevinst ved at spare penge til en håndværker også høster en fysisk gevinst ved at være aktiv, og selv Merete er tilfreds med hans håndværksmæssige ihærdighed.

- Mandø var kærlighed ved første blik. Kærligheden blev gennem årene større og større. Vi har altid haft sommerhus i Bjerregaard, men den har vi solgt. Mandø er vores fremtidige fritidsø, siger 56-årige Jørgen Nielbæk. Foto: Malene Wonsbek

- I vores hus her i Varde er Merete perfektionist med alt, hvad der skal laves, men på Mandø er det anderledes, for som hun siger: ”Huset er 300 år gammelt, så det må gerne være lidt skævt”, forklarer Jørgen Nielbæk, der med købet af den røde Massey Ferguson 135 nu får helt nye muligheder på den lille vadehavsø.

Annonce

En del af et ”os”

Hvis man vil bade, så skal man have en traktor, for så kan man ved ebbe køre til Koresand, der er en stor sandbanke sydvest for Mandø. Mandø er nemlig omgivet af mudret vadehav, men på sandbanken, der er tre gange større end selve øen, er der de fineste strande.

Jørgen Nielbæk

Chefkonsulent i Plan og Vækst, Varde Kommune

56 år, gift, 3 børn, gravhunden Happy

Uddannelse: EMBA (Executive Master of Business Administration), diplomuddannelse i ledelse

Fritidsbeskæftigelse: Mandø-fotograf, Mandø-handyman, udvikling af Mandø

- Ud over at kunne køre til stranden, så kan vi også være med i karavanen Kristi Himmelfartsdag, hvor alle os med traktorer kører de ni kilometer øen rundt på diget. Turen afsluttes med frokost i det fri. Hvis man ikke selv ejer en traktor, kan man godt få tilbudt et sæde hos andre, men det er altså slet ikke det samme. Og nu er vi som traktorejere blevet en del af et ”os”, siger Jørgen Nielbæk.

Annonce

Fra tre til to boliger

Interessen for Mandø opstod i 2012, hvor Jørgen og Merete besluttede sig for at dele deres medbragte madpakke på den sydjyske tidevandsø imellem Rømø og Fanø. En udflugt, de gjorde mindst to gang om året. I 2015 lejede Jørgen i forbindelse med sit arbejde og et naturprojekt den gamle præstegård. Da han atter rejste fra øen, havde han afgivet et bud på den 300 år gamle bygning. Men sælger var ikke interesseret. To år senere afgav han og Merete atter et bud, og det endte med en handel.

Mit kæreste eje:

Min Mandø-traktor

Mandø: 9 kilometer i omkreds, 7,63 kvadratkilometer i samlet areal, 37 fastboende og cirka 100 fritidsøboere. En del af Nationalpark Vesterhavet og optaget på Unescos Verdensarvsliste

Traktor: Rød Massey Ferguson 135, benzin, topfart 40 kilometer i timen.

- Vi har lige solgt vores sommerhus i Bjerregård. At skulle vedligeholde tre boliger er i overkanten. Jeg kunne godt forestille mig en pensionisttilværelse, hvor vi i sommerhalvåret bor på Mandø og om vinteren her i Varde, lyder meldingen fra Jørgen Nielbæk, der som konsulent i Varde Kommune er kendt for sin passionerede tilgang til at udvikle små landsbysamfund. Og udviklingen af Mandø er ligesom traktoren blevet en hjertesag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce