Annonce
Ugeavisen Varde

Jannek, Nuka og Varde Affaldshelte hapser affaldet

Hvor mange kilometer Jannek og Nuka går om ugen, har de ikke tal på. Ofte bruger han tre af ugens dage til affaldsindsamling i Varde Kommune. Foto: Malene Wonsbek
Jannek Elver har flere mærkesager og mange ideer. Nogle handler om bæredygtighed og ren natur. Han er tovholder i facebookgruppen Varde Affaldshelte, hvor frivillige samler affald i hele Varde Kommune.

Ansager: Der er hapsere i Varde, i Blåvand, i Skovlund, Krusbjerg, Billum, Rousthøje, Outrup, Ølgod, Ansager og Janderup. Hapsere man kan få, hvis man har lyst til at være aktiv medlem i Varde Affaldshelte. Hapser - det kalder Jannek Elver den gribetang, der betyder, at du hverken skal bøje dig ned eller røre ved det affald, du samler op. For 50-årige Jannek er det at hapse affald blevet en livsstil og en rutine, der holder ham personligt i flow og beriger hverdagen med en tilfredsstillelse af, at han gør noget godt, både for sig selv og for miljøet.

Matheus Nørskov Raatræ er affaldshelt og allerede super skarp til at bruge hapseren. PR-foto
To af Vardes affaldshelte Carl Bertram (tv) og Dennis Kristiansen har efter en runde på Varde banegård fået poserne fulde af affald. Privatfoto


Der findes mange forskellige indsamlings kampagner som Varde Affaldshelte støtter op omkring med deltagelse og udstyr – jo flere hænder jo bedre.

Jannek Elver, initiativtager til Varde Affaldshelte


Annonce

Jannek er initiativtager til og tovholder på Facebookgruppen Varde Affaldshelte. Han gik helst og samlede affald i al stilhed, men han håber at få flere affaldshelte med, også gerne virksomheder eller andre der vil støtte, så derfor har han sagt ja til denne artikel.

50-årige Jannek er førtidspensionist, men han holder sig i flow ved at samle affald, og han håber, at andre vil lade sig inspirere til at komme ud i naturen, få frisk luft og indsamle, fordi det giver mening og god motion. Nuka, der er hans trofaste følgesvend, har nu også fået en affaldsvest. Foto: Malene Wonsbek

Stille affaldsmission

Jannek er uddannet indenfor mediebranchen, har tidligere arbejdet som teambuilding instruktør, pædagogmedhjælper og inden for tv-, teater- og koncertbranchen. Derudover har han i de seneste 15 år været frivillig støtteperson for en dreng med autisme. I dag er han førtidspensionist, og efter en påkørsel har han kroniske smerter og søvnforstyrrelser. I mange år har han tillige kæmpet med ADHD og bipolar lidelse, der betyder, at han har super gode perioder og dårlige dage.

Han bor alene med sin hund Nuka i en bolig ved Ansager. Det er i dette område, at han for præcist et år siden målrettet selv begyndte at samle affald og stiftede Varde Affaldshelte.

Maria Elise Kjær Frandsen fra Varde affaldshelte stod den 16. april for en fælles indsamling ved Nysø. Der var flot fremmøde, og indsamlingen gav som i Skovlund 1 krone per kilo til Danmarks Naturfredningsforening. Privatfoto

- Min morfar og mormor, som havde butik i Varde, samlede altid affald op. Både foran deres forretning i midtbyen, og når de gik en tur. Selv da de kom på plejehjem, og når vi gik ture sammen, samlede vi affald, men hvad der lå dengang, kan på ingen måde sammenlignes med, hvad der ligger i dag. Jeg vil gætte på, at jeg i det seneste år har medvirket til indsamlingen af 1,5 tons affald. Jeg har ofte en pose med, når jeg går ture med min hund, fortæller Jannek, der begyndte sin stille affaldsmission med at købe en affaldstang, eller en hapser som han kalder den.

Den første tang holdt i tre uger, så var den ødelagt. Siden har han fundet en leverandør, der leverer hapsere i en kvalitet, der holder, og som vestjyde har han forhandlet sig til en god pris i den gode sags tjeneste.

Hapseren er et effektivt redskab i kampen med at indsamle affald. Jannek har fået en god pris på kvalitetsstærke hapsere, som bliver sponseret af diverse bidragsydere og foræret til dem, der melder sig som aktive affaldshelte. På fire dage samlede Jannek 13 sække affald i Mølbyrundkørslen mod Skovlund. Privatfoto
Annonce

Samarbejdsaftaler

Når Jannek finder en sponsor, så bestiller han både hapser og gul vest med sponsor- og affaldslogo. Foreløbig har han fået Kvickly i Varde, Meny i Blåvand, SuperBrugsen i Ølgod, Min købmand i Skovlund og Varde Handel med i sponsorordningen. I dag er der vel godt 30 aktive affaldshelte i kommunen, der samler affald, og Jannek vil gerne have flere med i sit netværk.

I august sidste år valgte Frederik Arberg og Jannek Elver at rydde Hafnia grunden i Blåvand for affald. I medierne blev Naturstyrelsen mødt med stor kritik, fordi de ikke ville sætte skraldespande op. Frederik og Jannek brugte en søndag på at befri grunden for skrald. Privatfoto

Han ønsker desuden at skabe ekstra opmærksomhed omkring kommunens virksomheder og få dem til at tage et affaldsansvar, især de der har et samarbejde med chauffører, der bruger mange timer på landevejene.

- Flensted Food Group i Skovlund har blandt andet i forbindelse med en lokal større affaldsindsamling kørt en kampagne for deres ansatte. hvor de gjorde opmærksom på, at mange børn var ude at samle affald, og med et budskab om at henkastning af affald naturligvis ikke er acceptabelt, jeg håber andre vil følge deres eksempel, siger Jannek.

Annonce

Få øje på ren natur

For Jannek Elver har livet med fast affaldsindsamling nu fået et andet indhold og perspektiv. Han kan se, at den indsats, han yder, nytter og forandrer til det bedre. Ikke bare for miljøet men også for ham personligt. Med denne artikel håber han på også at kunne inspirere andre til at deltage.


Jeg håber, at endnu flere virksomheder vil støtte med udstyr og veste eller andet, så vi kan få flere frivillige ud i grøftekanter og i naturen i hele Varde Kommune.

Jannek Elver, initiativtager til Varde Affaldshelte


- Jeg har særlige strækninger, som jeg har gået flere gange om måneden i et helt år. Tidligere lå der meget affald. Nu er her kun den rene natur, det er til at overskue og holde ved lige. Forskning bakker op om en teori om, at jo mindre affald der ligger, jo mindre smider folk, for hvis naturen er ren, tænker folk sig om en ekstra gang, før de smider noget, siger Jannek og tilføjer:

- Jeg surmuler ikke over, at folk kaster affald i naturen. Jeg går ligesom ind i en zone og finder et flow, når jeg samler. Mit mål er, at naturen bliver fri for affald, som blandt andet kan være til fare for dyrene, fordi det ender i deres maver.

Elever fra Skovlund Friskole indsamlede 300 kilo affald. Privatfoto
Børnene på Skovlund Friskole samlede affald. Cirka 20 sække blev det til. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce