Annonce
Ugeavisen Varde

Jeg ser dig

Har du også tænkt over hvorfor nogle mennesker er i et forhold med en partner, de ikke er lykkelige sammen med? Eller bliver i et job, de ikke fungerer i?

Gennem mange år som mental- og NLP-coach, har jeg et bud på, hvad årsagen er.

Det er ikke usædvanligt, at utryghed foretrækkes fremfor frygten for ensomhed.

Christina Bøving

Alt for ofte forveksler vi anerkendelse – at blive set - med at blive vurderet/bedømt. Kollegaen siger måske: ”Du er også altid så nærtagende”. Partneren siger: ”Du bruger for mange penge” eller ”smid nu dine sokker i vasketøjskurven og ikke på gulvet”. Udsagnene kan være mange, men fælles for dem er, at det er irettesættelser, som betyder, at et andet menneske har set os. Og når vi føler os set, føles det trygt - også selvom det er pakket ind i voksenskældud. Når vi anerkendes, bidrager det til respektfuld kommunikation og følelsen af at være noget værd. At blive vurderet og dømt er på ingen måde tilstrækkeligt og kommer aldrig til at gøre dig rigtig glad. Men hvorfor bliver vi så?

Annonce

- Der kan være tryghed i utrygheden, siger min hustru Charlotte, blandt andet refereret til sin barn- og ungdom med en psykopatisk far.

Det er ikke usædvanligt, at utryghed foretrækkes fremfor frygten for ensomhed. Instinktivt ved vi, at vi skal danne relationer. Det er vores natur. Alene er vi sårbare. At føle sig set og have en fast relation opleves som afgørende.

Men vær opmærksom. Også relationer kan forveksles. Nemlig med de besnærende og vanedannende interaktioner. Hvor relationer handler om venskaber, intimitet, nærvær og fortrolighed - de følelsesmæssige aspekter af en social kontakt - så kendetegnes interaktion ved at være en udveksling af tjenester – et købmandsskab. ”Hvis du lader mig arbejde længe i weekenden, så skal jeg nok invitere dig på restaurant”. Eller: ”Hvis du lader mig sove længe, så vil jeg gerne elske med dig”. Et andet eksempel på en interaktion, der ikke må forveksles med relation, kan være den buket blomster, du får fra din mand eller kone, efter vedkommende har været på en forretningsrejse – igen. Og gaver i alle former, kan jo være vidunderlige at modtage. Men tænk over hvad du selv har ”betalt” for de gaver. Din tid, din tillid, dit håb?

Dermed ikke sagt, at du ikke må give eller modtage gaver eller tjenester. Det er blot ikke det bærende element i en sund relation. Det er derimod oprigtig interesse og nærvær. Der vil du blive set og anerkendt. Gå aldrig med mindre. Jeg ser dig.


Annonce
Ugeavisen Varde

Musik- og Billedskolen inviterer til sommerkoncerter i det fri

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny kunderådgiver i Andelskassen i Varde

Annonce
Ugeavisen Varde

Ny privatrådgiver i Ringkjøbing Landbobanks afdeling i Tarm

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Cowboy-eventyret på Torvet er slut: Nu er der muligvis nye lejere til pølsevognen i hjertet af Varde

Ugeavisen Varde

Den elektrikeruddannede musicalskuespiller Christoffer Sonnich Møller afløser Liv Stevns som leder af talentskole

Ugeavisen Varde

Mere kunst i Vardes Midtby

Ugeavisen Varde

Træn kroppen og hjertet med hjertevandring

Ugeavisen Varde

Varde Bibliotek kan fejre tredobbelt jubilæum i 2022

Ugeavisen Varde

Anette var 48 da hun fik en hjerneblødning: Mediyoga har hjulpet hende tilbage til det gode liv

Ugeavisen Varde

Naturvejleder fortæller om naturens afslappende påvirkning

Annonce