Annonce
Ugeavisen Varde

Jesper har cyklet 2290 kilometer på 12 dage: - Et liv er ikke forbi, fordi man har stomi

Jesper Brorson har været ramt af meget modgang, men det har ikke slået ham ud af kurs. Han har kæmpet sig tilbage gang på gang, og han løber både marathons og cykler ekstremløb. Foto: Martin Jørgensen
For nyligt har den aktive ejendomsmægler fra Varde gennemført et ekstremt cykelløb tværs gennem Europa, hvor han nedlagde 27371 højdemeter. Det blev til i alt 96,5 timer på sadlen, og det var på mange måder en kæmpe oplevelse for den ukuelige vestjyde.

Varde: Jesper Brorson har en viljestyrke, som på mange måder er beundringsværdig. Det er svært at påstå andet med det, han har bedrevet, på trods af den modgang, han er stødt på.

I oktober 2019 fik han fjernet en indkapslet kræftknude på 2,5 kilo. Operationen kostede hans blære, så urinen nu kommer ud i en pose på maven. Den kostede også hans blindtarm og prostata.

Det har den konsekvens, at han nu også er impotent og går med stomipose. Oveni hatten har han også haft brok, der krævede en operation, hvor han var indlagt i 12 dage.

Annonce

- Det har været hårdt, for man kan bare ingenting, når man er indlagt og hårdt ramt af sygdom. Men nu er jeg kommet tilbage, og jeg begyndte lige så stille at træne mig selv op, så jeg kunne komme i god form igen, fortæller Jesper Brorson fra kontoret i Varde, hvor han er ejendomsmægler hos Nybolig.

Først startede han med at gå og løbe kort distancer for at vænne kroppen til den øgede belastning. Med tiden øgede han distancen yderligere og pressede sig selv mere og mere i kampen efter at komme tilbage i god form. For det at være aktiv ligger så dybt i ham.

Race Across Europe

På 12 etaper skal du sammen deltagere fra hele landet cykle gennem Europas mest berygtede og legendariske områder. Den 2.300 km lange rute fra Vejle til Nice er inspireret af store cykelløb som blandt andet Amstel Gold Race, Liege Bastogne Liege, Tour De France og Giro d’Italia.

Etaperne gennemføres i meget forskelligt terræn, alt lige fra fra danske og tyske landeveje til de savtakkede Ardennerne, frodige vinmarker i Alsace, bjergtagende natur i Schweiz, Piemontes mange snoede bjergveje, legendariske bjerge i Alperne og ikke mindst Den Franske Riviera. Etapernes længde og hårdhed svarer til de udfordringer som professionelle ryttere møder i en Grand Tour – tempoet vil dog være et helt andet.

En dag faldt han over en cykeludfordring. En tur til Nice på 12 dage. 2300 kilometer. 28000 højdemeter.

De fleste bliver forpustede bare over at læse de tal, men ikke Jesper Brorson.

- Jeg tænkte, at det kunne jeg da sagtens gøre. Så jeg startede med at træne her i marts i år , hvor jeg fik en personlig træner i Bo Kampstrup, der tilrettelagde et program for mig. Han troede ikke helt på mig, fordi jeg var så sent ude, men jeg havde brug for at bevise over for mig selv, at det kunne jeg godt, siger han og slår i samme ombæring fast:

- Det har været vigtigt for mig at vise mig selv og andre, at et liv med stomi er ikke forbi.

Wingman og stomi

Det skulle senere vise sig, at også denne udfordring klarede han med bravour.

Herefter fulgte nemlig 12 fantastiske dage, som han selv beskriver det. Hårde dage, men også store oplevelser i otte forskellige lande i et kuperet landskab.

Undervejs har han opdateret sit netværk om turen på Facebook med diverse dagbøger fra udfordringen, der blev taget op i fællesskab med en større gruppe af danskere, der sammen drog afsted.

Alle etaper tog mellem otte og ti timer, hvor Jesper Brorson fandt et par ryttere, som han kunne køre med, der var på hans niveau.

- Jeg fandt hurtig en wingman i en mand, der hedder Lars Krabbe, og vi var gode til at hjælpe hinanden undervejs på turen. Det er godt at have en, man kan støtte sig til.

Jesper Brorson kom vidt omkring på sin tur i et - til tider - meget kuperet landskab. Privatfoto
Annonce

Folk skal vide det

Selvom Jesper Brorson har været ramt af diverse sygdomme, så har han ikke ondt af sig selv.

Det havde han heller ikke på sadlen tværs gennem Europa igennem lande som Tyskland, Holland og Frankrig. Han så det ikke som en hæmsko, at han, som den eneste, eksempelvis har stomipose.

- De andre var faktisk helt misundelige på mig, for jeg kunne bare lige trække lidt tilbage og tømme posen i stedet for at stå af cyklen for at gå på toilet, siger Jesper Brorson med et smil.

Han var meget åben over for sine cykelkammerater fra starten, så de vidste besked og ikke sad og undrede sig over, hvorfor han trak tilbage.

- Jeg har det bedst med, at folk ved det. Jeg er på ingen måde flov over det, og jeg er meget åben omkring det i stedet for at gå og skjule det. Sådan virker det bedst for mig.

Jesper Brorson kæmpede en brav kamp på cykelturen til Nice, men han kom igennem. Også selvom det kostede mange kræfter, som det ses på billedet. Privatfoto
Annonce

Kneb en tåre

Rytterne på turen kom med forskellige cykelfærdigheder, og Jesper Brorson fortæller selv, at han var blandt de, der holdt bagtroppen.

- Jeg var en af dem, der havde trænet mindst, fordi jeg kom så sent i gang, som jeg gjorde. Og det var da på mange måder helt vildt hårdt. Men i sidste ende var det det hele værd, og jeg kneb da en lille tåre, da vi trillede ind over målstregen. Det plejer jeg ellers ikke at gøre, men det var stort for mig, siger Jesper Brorson, der særligt husker én af etaperne, hvor han ikke fik fyldt maddepoterne ordentligt op fra morgenstunden.

Jeg var en af dem, der havde trænet mindst, fordi jeg kom så sent i gang, som jeg gjorde. Og det var da på mange måder helt vildt hårdt. Men i sidste ende var det det hele værd, og jeg kneb da en lille tåre, da vi trillede ind over målstregen. Det plejer jeg ellers ikke at gøre, men det var stort for mig

Jesper Brorson

Det resulterede i, at han var lige ved at gå sukkerkold på ruten. En strækning, der for alvor trak tænder ud, men så må man bare bide det i sig og fortsætte, fortæller han.

Episoden beskriver meget godt, hvilket menneske, Jesper er. En fighter.

Der har været masser af modstand, men gang på gang kommer han tilbage.

- Jeg tror bare altid, at jeg forsøger at få det bedste ud af tilværelsen.

For Jesper er en stor del af den tilværelse at være aktiv. Det giver ham noget helt særligt, når han kæmper sig ned gennem Europa på jernhesten eller løber et marathon i Berlin, som han gennemførte for nyligt.

Allerede nu gået han da også med tanker om at prøve sig selv og sin krop af igen. Nye ture i bjergene.

- Det er bare at komme afsted. Jeg vil ikke lade sygdom være en hæmsko for mig. Jeg er virkelig blevet glad for at køre op ad, og det vil jeg helt sikkert gøre mere af i fremtiden.

Undervejs var der flot natur for Jesper og resten af gruppen, som de kunne nyde, mens de tæskede afsted på cyklen. Privatfoto
Til dagligt er Jesper Brorson ejendomsmægler hos Nybolig. Arkivfoto: Jesper Steensbeck


Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

4. november: Den gode tone - er det en menneskeret eller censur

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Kornsnogen Pippi er kæledægge hjemme hos familien Hansen

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

De spreder hygge: Vestjyder fortæller for hinanden i udgave nummer 30

Ugeavisen Varde

Hendes mor var til gys og gru - nu fører Linnea halloweentraditionerne videre i familien

Ugeavisen Varde

Lokal forening skabte opmærksomhed om nichesport: Fik byrådspolitikerne til at krydse klinger

Ugeavisen Varde

Halloween-hus i Oksbøl: Det tager familier en halv time at gå forbi den hjemsøgte forhave

Ugeavisen Varde

Louis Nielsen holder åbningsfest til Late Night

Ugeavisen Varde

Kirsten og Anna vil hjælpe børn i hele Varde Kommune: Men de mangler frivillige hjælpere, der vil gøre en forskel

Ugeavisen Varde

Konfirmationskjoler og inspirationsmesse i Smedeværkstedet

Ugeavisen Varde

Små halloweenkunstnere har pyntet butikkerne

Ugeavisen Varde

Kæmpe halloween-arrangement i Varde Sommerland: Tag familien med ud i mørket og bliv skræmt for livet

Ugeavisen Varde

Kæmpe Outrup-græskar er blandt landets største: Sådan bar folkene bag sig ad

Ugeavisen Varde

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

Ugeavisen Varde

Nu står det nye lægehus i Varde Syd klar til brug: Nu kan du få tid ved lægen, samme dag, du ringer

Ugeavisen Varde

Halloween bliver fejret i Varde: Politikerløb, livemusik og sene åbningstider

Ugeavisen Varde

Nybolig Nr. Nebel får lokalt ansigt som ny leder

Ugeavisen Varde

Lad os styrke og værne om vores ungdom

Ugeavisen Varde

Der er besparelsespotentiale i Varde Kommune

Ugeavisen Varde

Vi skal genoplive livet på plejehjemmene

Ugeavisen Varde

Lad os investere mere i oldekoller og andre bofællesskaber for seniorer

Ugeavisen Varde

Findes den politiske vilje til at ændre markant for bedre pleje og arbejdsforhold?

Ugeavisen Varde

Jeg vil have Vestkystvejen udvidet ud til Outrup

Ugeavisen Varde

Borgere med handicap - og deres familier - skal ikke kæmpe for at få hjælp

Annonce