Annonce
Ugeavisen Varde

Jobcenter: Fleksjob kan være en god løsning

Bente Jensen rådgiver borgere og virksomheder om fleksjob. Foto: Karina Johansen
Som fleksjobber kan man have særlige behov - jobcenteret hjælper gerne både den ansatte og virksomheden, så det ikke står i vejen for et job.
Annonce

Varde Kommune: Der kan både være fysiske og psykiske grunde til, at man bliver fleksjobber.

- Der er ikke to borgere, der er ens. Mange er kommet galt afsted i en arbejdsulykke, så de helbredsmæssigt ikke kan varetage det job, de havde, fortæller Bente Jensen, der er virksomhedskonsulent på Jobcenter Varde, og tilføjer, at problemer med ryggen er en hyppig årsag til fleksjob.

Tunge løft er en af de ting, mange fleksjobbere skal undgå.

- Mange har brug for afvekslende arbejde, der skifter mellem at være gående og stående – nogle endda liggende. Når skånehensyn tilgodeses, vil hverken fleksjobber eller arbejdsgiver mærke forskel i arbejdsevnen, og der vil ikke være mere sygefravær end ved øvrige medarbejdere, snarere tvært imod, siger hun og fortæller, at jobcenteret gerne stiller hjælpemidler til rådighed - kvit og frit.

Blandt dem, der har fleksjob af psykiske årsager, er social fobi, angst og nedsat hukommelse blandt de mest almindelige årsager.

Vi har nogle rigtig gode virksomheder, der hjælper med praktik. De er gode til at åbne op for at skabe fleksjob

Bente Jensen, virksomhedskonsulent, Jobcenter Varde

Annonce

Selvtillid

Når en fleksjobber skal finde et job, hjælper Jobcenter Varde gerne med råd om vejledning, blandt andet med at få skrevet en god ansøgning og cv.

- Det handler om empowerment. De bliver gjort i stand til selv at kunne søge jobbet. Før fandt vi det job, vi synes, der matchede. At få succesen med at have skaffet et job, uden kommunen sidder med til samtale, gør en forskel, siger Bente Jensen.

En af de ting, der overvejes, når en fleksjobber leder efter arbejde, er, hvordan arbejdsopgaverne passer med de skånehensyn, borgere har.

- Hvis man skal have brancheskift, kan det være en god idé at begynde med en praktik, siger Bente Jensen og fremhæver, at en praktik giver mulighed for afklaring i forhold til skånehensyn og indholdet i jobbet.

Annonce

Få timer

Fleksjobbere kan ofte kun arbejde få timer af gangen. Derfor kan nogle typer job, hvor der netop kun er få timer til rådighed, være et godt match med en fleksjobber. De søger ikke væk, hvis der pludselig kommer et andet job med flere timer.

- Nogle af de store fordele er, at virksomheden får dækket nogle af de opgaver, de ikke får lavet i dagligdagen, fordi medarbejderne har ikke tid, siger Bente Jensen og tilføjer:

- Det kan også være fleksjobbere, der pakker varer, rydder op eller snitter grøntsager i et køkken, så alt er klar, når kokken møder.

Fleksjob

I november 2019 var 879 personer i Varde Kommune ansat i fleksjob. Måneden forinden var det 903 personer. Forskellen skyldes blandt andet sæsonudsving.

En fleksjobber får sygedagpenge fra 1. sygedag.

Jobcenteret udlåner eventuelle hjælpemidler, der er nødvendige for at fleksjobberen kan varetage sit job.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce