Annonce
Ugeavisen Varde

Jul betyder mere af det hele

Marianne Sigersted er uddannet sundhedsplejerske, Marte Meo-terapeut samt børne- og familieterapeut. Hun har sin egen klinik i Varde. Find hende på www.rotilatgro.dk.

Julen er fyldt med traditioner, store følelser, forventninger og nedsmeltninger. Vi er mere og flere sammen, end i hverdagen. Når vi er mere sammen, får vi mere af det hele. Flere sjove situationer, flere stjernestunder og flere følelser i udbrud.

Reagerer barnet alt for kraftigt? Det kan være reaktionen på gaven, der bliver pakket op, på at skulle rydde op, sidde ved bordet eller noget helt tredje, som får barnet til at råbe, smække med dørene, slå ud efter en søskende eller trække sig og bliver mut.

I julen er vi mere sammen, og mærker tydeligere de svære reaktioner. Når det har stået på i en længere periode, kan man føle sig som en fiasko. Måske har det stået på så længe, at det præger de voksnes overskud, samtaler, og den gode stemning er forsvundet.

Annonce

Men med små ændringer i samspillet er det let at vende udviklingen og få samtalen i hjemmet til at gøre en kæmpe forskel for den unges tanker om sig selv.

Marianne Sigersted

Når et barn eller en ung reagerer på situationer med at råbe, slå ud eller tale grimt, er det barnets måde at sige: "Hey, jeg har brug for hjælp”. Eller: ”Jeg har det rigtig svært og har brug for noget, som jeg ikke kan udtrykke”.

Det går ikke over af sig selv.

Børn og unge går i alt for lang tid med nogle (relativt simple) uopfyldte behov, som giver dem store udfordringer i hverdagen, og som gror mere og mere fast, jo længere der går. Det skubber til dårligt selvværd, angst, depressioner, diagnoser og skismisser. Når forældre henvender sig hos mig for at få hjælp, er det ofte med sætningerne "vi tænkte, at det bare var en periode”, eller  "vi troede, at det gik over af sig selv”.

Men det går for det meste ikke over. Tværtimod. Barnet/den unge vænner sig til at have det dårligt og retfærdiggør det med tanker som "jeg er nok heller ikke værd at være sammen med”, ”jeg er nok ikke klog nok, god nok, fylder nok for meget” og så videre. 

Men med små ændringer i samspillet er det let at vende udviklingen og få samtalen i hjemmet til at gøre en kæmpe forskel for den unges tanker om sig selv. At føle sig af værdifuld og værdsat. Og når barnet/unge mærker den forandring, sker der mirakler. Stemningen i familien bliver anderledes. Overblik og overskud vender tilbage.

Som forældre har du nu nøglen til den rigtige hjælp. Jo før barnet får hjælp, jo hurtigere kommer overskud og god stemning igen Og jo mindre chance for at mistrivslen sætter sig fast i barnet og i hele familien.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Eksperter: Sådan skal du køre i glat føre

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Landstrygerne inviterer til vintertræningstur

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kom indenfor i Trine og Flemmings hyggelige hjem: Et hjem i konstant flow - og med plads til alle

Ugeavisen Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Ugeavisen Varde

Det er en kold tid …

Ugeavisen Varde

På tur med detektorfolket - drømmen om Danefæ

Ugeavisen Varde

Per Ottosen udstiller malerier i Center for Sundhedsfremme

Ugeavisen Varde

Tandlægeklinik i Varde har travlt - for det er svært at lokke nye tandlæger til

Ugeavisen Varde

Ernæringseksperter: Disse tendenser vil præge kosten i 2022

Ugeavisen Varde

Sygeplejersken Nanna har taget springet fra akutafdelingen til skønhedsklinikken

Ugeavisen Varde

Invester i dit kærlighedsliv

Ugeavisen Varde

Hack dit nervesystem med din vejrtrækning

Ugeavisen Varde

Uventede problemer lurer på årets skiferie

Ugeavisen Varde

Ruth kom til Mejls som husbondafløser og blev der i 30 år

Ugeavisen Varde

Søg nu: Feriehusudlejer spreder sol og millioner til lokale projekter

Ugeavisen Varde

Standser dit hjerte er hjælpen nær: Boligselskabet Filsø investerer i hjertestartere

Ugeavisen Varde

Lokale kunstnere og musikere efterlyses til Tambours Have

Ugeavisen Varde

Danske Bank i Varde skrumper igen

Ugeavisen Varde

Skål for middelmådigheden

Ugeavisen Varde

Sådan går det forsamlingshusene i Varde Kommune: 150.000 kroner uddeles - men ikke alle får glæde af den økonomiske håndsrækning

Ugeavisen Varde

Der er taget skridt mod nyt liv, efter forretningen pludselig lukkede: Ejer af tomt butikslokale har tidligere udviklet butikker

Ugeavisen Varde

Dette trick får tørt brød til at smage næsten nybagt

Ugeavisen Varde

Ét forsamlingshus i Varde Kommune skiller sig ud - men det er der en særlig grund til

Annonce