Annonce
Ugeavisen Varde

Jul hjemme hos Charlotte og Christina Bøving: - Julestemningen kommer i glimt

Christina og Charlotte Bøving skal holde deres tredje jul sammen i år. Det kommer til at foregå hjemme på Carolinelund sammen med familie og gode venner. Foto: Christine Aagaard-Kragh
Konfekt, nærvær, julemusik, stearinlys og sovs. Er disse elementer til stede i solide mængder, så er fundamentet for en god jul lagt hjemme hos Charlotte og Christina Bøving på Carolinelund i udkanten af Varde.

RETTET 28.12. Varde: Konfekten, nærværet, julemusikken og stearinlysene er allerede til stede i det Bøvingske hjem fra engang i løbet af november. Og sovsen går Christina gerne i gang med omkring 22. december. Den skal nemlig laves helt fra bunden, og det starter med en fond, der er kogt helt ind efter alle kunstens regler. Det tager sin tid og dufter over hele huset.

Sovsen er, sagt på vestjysk, ret solid, og naturligvis er der også både røde og hvide kartofler til den store øko-kalkun, der udgør julemiddagen hjemme på Carolinelund. Så for lige at få lidt friskt og let ind i måltidet, laver Christina en lækker rødkålssalat også. Så er bunden ligesom lagt, inden risalamanden kommer på bordet.

- Og det er Charlotte, der vinder mandelgaven hvert år. Det er helt rimeligt, eftersom hun spiser fire gange så meget som os andre, griner Christina, som er vild med jul.

Annonce

- Jeg kan godt lide julens kombination af festlighed og andægtighed. Op til jul insisterer jeg på at mødes med så mange af mine venner som muligt, selvom covid-19 naturligt har begrænset det en smule, og når vi når til 23. december, så sænker roen sig, når vi sidder her og spiser risengrød sammen, siger Christina.

Glimmer, nyt og gammelt i skøn forening pynter op hjemme i stuerne hos Bøving-parret. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Man taler om, at lykken kommer glimtvis gennem livet. Sådan synes jeg også, man skal erkende, at det er med julestemningen.

Christina Bøving

Et aktivt valg

Det er tredje gang, de to skal holde jul sammen, og det bliver sammen med Christinas tre børn, Charlottes mor og nogle gode venner og deres børn. Så alt i alt 11 personer, fire hunde og tre katte bliver de juleaften. Og de glæder sig. Til maden, til gaverne, til hyggen, til samværet. Men sådan har det ikke altid været til jul.

- Jeg har haft to hyggelige jule. Det er de to, jeg har haft sammen med Christina. Ellers har jeg ikke været vant til, at julen var noget, der var specielt hyggeligt eller rart, erkender Charlotte blankt.

- Mine forældre blev skilt, da jeg var 14 år, og der faldt alle mine juletraditioner fra hinanden. Da jeg var 17 år, tog jeg til Spanien i julen sammen med en veninde, og det var helt forfærdeligt. Der sad vi på torvet i en spansk by og spiste, også tog vi hjem i poolen. Det var bare slet ikke jul, og lige der besluttede jeg mig for, at jeg fremover ville have en god jul. Hvert år. Så det har jeg insisteret på siden. Også selvom den ikke har været ens hvert år, og at livet har udviklet sig, fortæller Christina.

Både Charlotte og Christina lever efter en filosofi om, at det, man gerne selv vil have, eller det, man synes mangler, må man selv kreere og gå efter. Sådan gælder det også for julen.

- Så alt det, jeg har savnet ved julen gennem mange år, skal vi nu. Jeg er bare så glad for, at jeg har fået en familie. Jeg har en stor glæde ved at kunne give nogle gode gaver, og jeg bliver simpelthen så glad, når ungerne kommer med en gave til mig, de selv har lavet. At se deres stolthed og glæde og vide, at de har brugt deres tid og kræfter på at lave noget til mig, siger Charlotte ganske rørt og får en krammer af Christina.

Der bliver brugt mange stearinlys i den mørke tid hjemme på Carolinelund. Christina og Charlotte elsker hygge og gør meget ud af at være sammen. Både med hinanden og dem, de holder af. Foto: Christine Aagaard-Kragh

Det er tredje år, Charlotte og Christina holder jul sammen. Sidste år var de kun de to, og der gav de den gas med 65 kilometer på cykel, svømning, sauna og champagne, inden de indtog julemiddagen – menuen var den samme, som den bliver i år - og brugte aftenen på at stille hinanden en hel masse spørgsmål, de havde lagt i en bowle i løbet af december måned.

- Det var så hyggeligt og sjovt. Og alle de spørgsmål gav så mange interessante samtaler. Det kunne man virkelig godt gøre i andre sammenhænge, siger Christina.

Christinas friske rødkålssalat

Ingredienser:

400 gram frisk rødkål
2 appelsiner
1 stort bundt bredbladet persille
30 gram hasselnøddekerner eller mandler
2 spsk olivenolie
1 spsk æbleeddike
salt og peber
Evt 1-2 fed presset frisk hvidløg

Fremgangsmåde:

Snit rødkålen fint. Skræl appelsinerne, og skær dem i fileter og derefter små stykker. Gem saften fra når du har skåret dem og hæld det i dressingen. Skyl og tør persillen, og hak den fint.

Læg mandler eller hasselnødder i et ovnfast fad, og rist dem let gyldne i ovnen ved 210° i 5-10 minutter. Eller rist dem let på panden med lidt olie og salt.

Hak de afkølede nødder groft.

Rør olivenolie, æbleeddike og appelsinsaften sammen, krydr med salt og peber. Vend rødkål, den hakkede persille, appelsinfileter og de ristede nødder sammen med dressingen.

Anret rødkålssalaten i en skål og servér som tilbehør til julemiddagen.

Velbekomme og glædelig jul.

Annonce

Glæden ved at give

En anden tradition, parret er lykkes med at skabe, er en årlig julestue, hvor venner og familie bliver samlet til æbleskiver og gløgg. Der skal også gerne bages sammen med børnene i løbet af december og pyntes peberkagehuse. Og så får alle i familien Bøving mindst en julekalender hver.

- Børnene får hver en chokoladejulekalender, ulandskalenderen og en adventskalender. Og vi laver gerne adventskalendere til hinanden. Det er rigtig hyggeligt at gå og finde ud af, hvad man skal give hinanden. Det gælder faktisk både kalenderpakkerne og julegaverne, fortæller Christina og erkender, at de nok går lidt amok, når det kommer til at forkæle hinanden med gaver.

Julesokkerne ved pejsen og smukke dekorationer er vigtige bestanddele af julepynten. Både Charlotte og Christina havde en del julepynt med sig ind i forholdet, og der pyntes løbende op og kommer mere til, jo tættere på juleaften, man kommer. Foto: Christine Aagaard-Kragh

- I år er der dog mest små søde breve i Charlottes julesok – et til hver dag i december - og så har hun fået en lakridskalender. Som sjovt nok allerede havde mange åbne låger i begyndelsen af december, siger Christina.

- Vi elsker begge to at give. Både til hinanden og til vores familie og venner. Det er en gave i sig selv at give, siger Charlotte, som kan have helt svært ved at vente med at give en gave, når hun først har købt den.

- Juleaften er det ungerne, der deler gaver ud, når vi har gået om juletræet, og vi har været rundt i hele huset og synge ”Nu er det jul igen”. Vi skal ind i alle rum, ellers gælder det ikke. De er rigtig gode til at dele gaver ud, ungerne, så det ikke er den samme, der sidder og åbner den ene gave efter den anden, men at alle får en nogenlunde på skift. Vi ser hinanden pakke ud og tager tid til hver enkelt gave, og bagefter hygger vi og spiser konfekt og hører julemusik, siger Charlotte.

- Man taler om, at lykken kommer glimtvis gennem livet. Sådan synes jeg også, man skal erkende, at det er med julestemningen. Det er ikke en, der er der non stop fra 1. november og frem til 25. december. Den titter frem løbende og i glimt. For eksempel når man sidder i bilen, og "Last Christmas" pludselig kommer i radioen. Man skal huske at nyde vejen hen til julen, så det ikke bliver sådan en desperat jagt på en julestemning, man knokler rundt efter frem til juleaften, siger Christina.

- Og så gælder det om at bringe mere til bordet, end man tager. Det gælder i alle relationer. Så bliver det kun godt, siger Charlotte.

Christinas julebryg

Find din fineste karaffel frem.

Skræl en økologisk appelsin eller mandarin og læg skrællen i karaflen.

Ilæg også tre stk. stjerneanis, fem stk. nelliker og tre kanelstænger.

Tilsæt to-tre spiseskefulde rørsukker.

Overhæld med kvalitets-vodka.

Lad julebryggen trække i mindst fem dage og smag den gerne til efter behov.

Lad karaflen stå fremme på et smukt fad.

Nyd den alene eller sammen med en, du holder af.

Julebordet fra sidste år, hvor Charlotte og Christina var alene juleaften. Det ændrede menuen sig ikke af. Det var stadig en kæmpe kalkun og Christinas berømte sovs og rødkålssalat. Privatfoto
Sofus i favnen på Charlotte og Christina. Det er ikke noget dårligt hjem at være kæledyr i... Foto: Christine Aagaard-Kragh

Blå bog

Charlotte og Christina Bøving, læge samt NLP-coach doula, 52 og 54 år, bor på Carolinelund i udkanten af Varde sammen med Christinas to døtre Maya på 15 og Alma på ni år. Derudover har de også Christinas søn Phillip på 31, som for længst er flyttet hjemmefra.

Familien har fire hunde og tre katte, og juleaften i år bliver de 11 mennesker hjemme på Carolinelund.

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

For Mie og Betina er hjemmearbejdspladsen kommet for at blive - også efter corona

Annonce
Annonce
Ugeavisen Varde

Eksperter: Sådan skal du køre i glat føre

Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Kom indenfor i Trine og Flemmings hyggelige hjem: Et hjem i konstant flow - og med plads til alle

Ugeavisen Varde

Landstrygerne inviterer til vintertræningstur

Ugeavisen Varde

Gamle veninder afprøver ældremad: Søs er klar – Mary sætter en ære i at klare sig selv

Ugeavisen Varde

Det er en kold tid …

Ugeavisen Varde

På tur med detektorfolket - drømmen om Danefæ

Ugeavisen Varde

Per Ottosen udstiller malerier i Center for Sundhedsfremme

Ugeavisen Varde

Tandlægeklinik i Varde har travlt - for det er svært at lokke nye tandlæger til

Ugeavisen Varde

Ernæringseksperter: Disse tendenser vil præge kosten i 2022

Ugeavisen Varde

Sygeplejersken Nanna har taget springet fra akutafdelingen til skønhedsklinikken

Ugeavisen Varde

Invester i dit kærlighedsliv

Ugeavisen Varde

Hack dit nervesystem med din vejrtrækning

Ugeavisen Varde

Uventede problemer lurer på årets skiferie

Ugeavisen Varde

Ruth kom til Mejls som husbondafløser og blev der i 30 år

Ugeavisen Varde

Søg nu: Feriehusudlejer spreder sol og millioner til lokale projekter

Ugeavisen Varde

Standser dit hjerte er hjælpen nær: Boligselskabet Filsø investerer i hjertestartere

Ugeavisen Varde

Lokale kunstnere og musikere efterlyses til Tambours Have

Ugeavisen Varde

Danske Bank i Varde skrumper igen

Ugeavisen Varde

Skål for middelmådigheden

Ugeavisen Varde

Der er taget skridt mod nyt liv, efter forretningen pludselig lukkede: Ejer af tomt butikslokale har tidligere udviklet butikker

Ugeavisen Varde

Dette trick får tørt brød til at smage næsten nybagt

Ugeavisen Varde

Sådan går det forsamlingshusene i Varde Kommune: 150.000 kroner uddeles - men ikke alle får glæde af den økonomiske håndsrækning

Annonce