Annonce
Ugeavisen Varde

Kina gør det dyrere at komme af med dit affald til genbrug

De kommende år skal vi til at sortere væsentligt mere affald til genbrug. Og det koster at gøre verden mere grøn. Foto: Henrik Reintoft
Din Forsyning hæver priserne på affald med 6,8 procent, mens spildevandet bliver 13,7 procent dyrere at komme af med. Til gengæld falder prisen på fjernvarme, så den samlede ekstraregning om året stiger med 674 kroner til 24.1414 kroner for en standardfamilie.
Annonce

Varde Kommune: Hvad har Kina med prisen på at komme af med dit affald at gøre?

En hel del faktisk og nu en væsentlig årsag til, at borgerne i Varde Kommune kommer til at betale mere for at komme af med affaldet næste år. 26 tømninger af en 240 liters spand stiger med 6,8 procent eller 194 kroner til 3.029 kroner.

- Den helt store årsag til takststigningen på affaldet er, at det koster mere, når vi skal af med det, siger projektchef Henrik Blicher fra Din Forsyning.

Annonce

Drukner i genbrug

Din Forsyning sender borgernes affald og genbrug videre til det fælleskommunale AFLD, hvor plan- og teknikformand Preben Friis-Hauge (V) også er formand.


Vi må erkende, at den grønne omstilling koster. Men vi vinder på den lange bane.

Formand Preben Friis- Hauge (V), AFLD


Han fortæller, at priserne på sorteret genbrugsmateriale, som eksempelvis plast, lige nu falder. Markedet er ved at drukne i genbrug. Derved kan AFLD ikke få så meget for borgernes genbrugsaffald. Og der er kun en til at betale – borgerne.

Årsagen er, at Kina har forbudt landets genbrugsvirksomheder at importere så meget affald som tidligere. Kina vil ikke være verdens skraldemand. Men meget af affaldet er ellers fremstillet i Kina og eksporteret til Europa.

For øjeblikket er vi ved at drukne i genbrug, hvilket får priserne til af falde. Og derved stiger prisen for at komme af med dit affald. Her et foto fra AFLD´s store anlæg ved Fasterholt ved Herning. Foto: Henrik Reintoft

Preben Friis-Hauge indstiller borgerne på, at prisen for at komme af med affald vil stige i fremtiden.

- Vi må erkende, at den grønne omstilling koster. Men vi vinder på den lange bane, siger Preben Friis-Hauge.

For når priserne falder på genbrug, vil incitamentet være større for virksomhederne til at bruge det i produktionen. De kommende år skal vi til at sortere mere og bedre og kan se frem til en tredje affaldsbeholder ved husstanden.

- Vi skal være ærlige. Det koster penge at hente den, siger Preben Friis-Hauge.

Annonce

Dyrere toiletbesøg

En ting er vores forbrug, noget andet er, når vi forretter vores nødtørft. For en standardfamilie med et forbrug på 130 kubikmeter vand stiger prisen for at komme af med spildevandet med 13,7 procent eller 639 kroner til 5.323 kroner. Med til historien hører, at prisen i fjor faldt cirka syv procent.

Henrik Blicher oplyser, at den store prisstigning har sin rod til i ting: Klima, alder og miljø.

- Vi har et stort behov for at investere i vores ledninger. Prisen vil ligge på samme niveau nogle år, siger Henrik Blicher.

Klima er for eksempel at forhindre overløb med kloakvand i forbindelse med store regnskyl. Miljø er de igangværende separatkloakeringer i blandt andet Sig og Horne.

Prisen på fjernvarme falder en smule, så den samlede ekstraregning om året stiger med 674 kroner til 24.1414 kroner for en standardfamilie.

Priser i 2021

  • Din Forsyning har opgjort næste års takster for en standardfamilie med et vandforbrug på 130 kubikmeter og et varmeforbrug på 18,1 megawatttimer. 2020 priser i parentes.
  • Vand: 2.886 kroner (2.889)
  • Spildevand: 5.323 kroner (4.682)
  • Varme: 12.904 kroner (13.097)
  • Affald: 3.029 kroner (2.835)
  • I alt 24.141 kroner (23.503)
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Lav sund mad med Mette

Ugeavisen Varde

Spinat ud af ørerne

Ugeavisen Varde

Love matters

Annonce