Annonce
Ugeavisen Varde

Kirsten Stage fra Varde takker af efter et arbejdsliv fyldt med børnekrammere

Kirstens liv har været fuld af børn og gode oplevelser. I de 32 år, hun har været leder af Højgårdsparken, har hun vel sagt både goddag for farvel til cirka 800 børn. Her er Kirsten omringet af en dejlig flok - fra venstre er det Kasper, Vera, Ellen, Victoria, Johanna og Liva, som hun sammen med mange andre børn helt sikkert kommer til at savne, når hun den 29. april har sidste arbejdsdag. Foto: Malene Wonsbek
For 32 år siden var 64-årige Kirsten Stage med til at etablere Højgårdsparken. Hun har været leder af institutionen i samtlige år – nu takker hun af, drager med gemalen til hovedstaden til egne børn og børnebørn.

Varde: Midt i 50’erne var hun skråsikker på, at hun ville forlade arbejdsmarkedet, så snart hun havde mulighed for det. Men jo tættere hun kom på efterlønsmuligheden, jo mere ligegyldig blev den. Beslutningen om at sige farvel til et arbejdsliv, som Kirsten Stage med ét ord indrammer som ”fantastisk”, har ikke været let, men den 29. april går hun ud af glasdøren for sidste gang.

- Jeg har ikke tal på, hvor mange børn jeg har været med til at sige goddag og farvel til – men et bud er omkring de 800, siger Kirsten Stage og tæller med et smil lidt på fingrene:

Jeg glæder mig også til at blive pensionist og få endnu mere tid til mine egne tre børn og fem børnebørn. Jeg har nok lidt svært ved at forstå, at jeg er blevet SÅ gammel, for jeg er stadig fuld af energi, siger 64-årige Kirsten Stage. Foto: Malene Wonsbek

- Vi begyndte med 44 børn, så blev vi normeret til 60, så fik vi vuggestue og med tilgang af 15-20 nye børn om året, er det igennem 32 år jo blevet til en hel del. Nu får vi også ”børnebørnene”, tilføjer hun og forklarer:

Højgårdsparken

Højgårdsparken er en aldersintegreret daginstitution. Etableret i 1989 som børnehave til 44 børn - nu må der være op til 60. I 2010 udvidedes Højgårdsparken med en vuggestueafdeling til 20 børn. Der er lige nu 17 ansatte - hvoraf mange har været med i mange år. Højgårdsparken er selvejende med egen bestyrelse og leder, der varetager alle Højgårdsparkens forhold pædagogisk, økonomisk og har ansættelseskompetencen. Højgårdsparken har egne vedtægter og en overenskomst med Varde Kommune. Støtteforeningen Fryd & Gammen, står bag mange traditionsrige aktiviteter.


Vi kan genkende rigtig mange af vores børn. Også dem der gik her for 30 år siden. Når børnene skifter tænder, forandrer det deres ansigt helt vildt, men så er vi jo en lille håndfuld, der har arbejdet sammen siden opstarten, og hvad den ikke kan huske, kan den anden.

Kirsten Stage, efter 32 år som leder af Højgårdsparken


- Når det barn, vi har haft i børnehaven eksempelvis for 20 år siden, i dag kommer med deres børn, så kalder vi dem internt her i huset for vores børnebørn. Det er både vildt og dælme også vildt hyggeligt at have et arbejde, hvor man bliver en del af andres livscyklus. På den måde bliver man også konfronteret med ens egen alder, så det er også et hint til mig om at slippe Højgårdsparken, mens jeg stadig har masser af energi.

Susanne Sørensen, Karin Hansen, Kirsten Stage og Kirsten Bech Pedersen har alle været med fra dag ét - altså i 32 år. Kirsten Bech Pedersen har dog i en periode været væk for at uddanne sig og prøve andre græsgange, men vendte tilbage. De syv, der blev ansat da børnehaven, åbnede mødes i dag privat én gang om året. Foto: Malene Wonsbek

De syv holder sammen

Kirsten Stage blev uddannet børnehavepædagog i 1979. I 1988, da hun var konstitueret leder af børnehaven Østervang, blev hun spurgt, om hun ville være med til at opbygge en ny institution. Den udfordring takkede hun ja til, og siden har hun ikke forladt sit hjertebarn – Højgårdsparken.

Dengang var de syv ansatte – fem pædagoger og to pædagogmedhjælpere. De fire af dem er stadig på lønningslisten 32 år efter opstart, og alle syv ses én gang om året til et privat arrangement.

Kirsten Stage begejstres stadig af børnenes nysgerrighed og spontane glæde, når de som her har fundet en snegl på legepladsen. Her er det Ellen, Josefine, Kasper, Johanna, Magnus og Alma, der er optaget af fundet, der bliver nøje studeret. Foto: Malene Wonsbek

- Vi har et helt særligt sammenhold. Vi har igennem årene haft stor indflydelse på vores arbejdsliv, vi er et stærkt team, der tager hånd om hinanden og værner om det sociale. Kirsten har været en god og principfast leder, der med årene er blevet lidt mere rund, siger Karin Hansen med et smil. Karin er Højgårdsparkens souschef.

Annonce

Flytter til København

Det er underligt for Kirsten Stage at skulle give sin børnehave videre til en ny leder. Omvendt glæder hun sig også til at vende et nyt blad i sit eget liv.

- Min mand, Kurt, gik på efterløn for halvandet år siden. I hele vores liv har omdrejningspunktet været Varde og nærmeste omegn. Nu vil vi prøve noget nyt. Vi har en lejlighed i København, og den flytter vi ind i. I København bor vores tre børn og i alt fem børnebørn. Vi vil afprøve storbylivet og se, om det er noget for os. Vi sælger ikke huset i Varde, før vi med sikkerhed ved, hvor vores fremtid skal ligge, fortæller hun.

Og man kan godt fornemme, at Kirsten Stages følelser lige nu flyver fra den ene side til den anden. Glæden, forventningerne til og nysgerrigheden på det frie liv uden arbejde og tættere på børn og børnebørn duellerer med det tunge hjerte, der tager afsked med en fantastisk arbejdsplads. Alene tanken om aldrig igen at skulle høre ungerne højt råbe ”Heeeej Kiiiirsten” og flyve hende om halsen med en børnekrammer, aldrig at skulle vinke tilbage gennem kontorvinduet, hvor de allermindste har for vane at trygge næsen flad. Det bliver noget af en tilvænning, men beslutningen er truffet, og hun går ud ad døren med både stolthed, glæde og hundredvis af helt særlige minder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce