Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme af Janie Lykke Steffens: Gid 2021 må blive fyldt med Ja-hatte og Pippi-citater

Janie Lykke Steffens, klummeskribent Varde Ugeavis
Annonce

En samtale med et ungt menneske for nogen tid siden var præget af sætninger som ”det kan jeg ikke finde ud af”, ”jeg er for dum” og ”det er jeg ikke god nok til” og mere i samme boldgade. Forfærdet over den desillusionerede selvopfattelse den unge dame havde af sig selv, fik det mig til at tænke på, hvordan det dog kunne gå så galt.

Når de små poder siger de første ord, tager de første skridt og ellers i deres spæde start af livet tilegner sig små og store kundskaber, er der jo ingen begrænsninger for, med hvor stor iver vi kan tiljuble dem. Vi skubber på udviklingen med anerkendelse og begejstring. Senere i opvæksten bliver samfundets normer toneangivende for, at kanterne pudses af og ”man” indordner sig, så vi passer ind i de roller, som os nogle gange bliver tildelt – bevidst eller ej.

Undervejs her et sted er den skønne ungmø blevet klemt. Adspurgt om hun kendte Aksel Sandemoses jantelov, svarede hun nej. Præsenteret for nogle af budene stod erkendelsen klar i hendes øjne, hun trak på skuldrene, og sagde: ”Velkommen til mit liv”. Dagens lektie til hende blev en opfordring om at tænke over, hvad hun syntes, der skulle stå i hendes ”lov”. Hun blev skubbet ud af døren med en imaginær Pippi på skulderen, der skulle hviske hende i øret: ”Det har jeg ikke prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert”. Tvivlende kiggede hun på mig og rystede en smule på hovedet. Men nu tror jeg, hun har fundet ja-hatten.


Hun blev skubbet ud af døren med en imaginær Pippi på skulderen, der skulle hviske hende i øret: ”Det har jeg ikke prøvet før, så det klarer jeg helt sikkert”.

Janie Lykke Steffens


Som tiden er gået, er der sket forandringer. Ryggen er blevet rankere, blikket mere direkte, og smilet bredere. Udstrålingen er stærkere dag for dag, og selvtilliden ikke sådan at knægte. Et af værktøjerne er et mantra, som hun selv har forfattet, og hver dag siger højt: ”Ny dag, nye målsætninger”. Hver dag bryder hun et af jantelovens bud på sin egen måde. Og ja, som i alle andre sammenhænge kommer der også grus i maskineriet og knubs undervejs, men hun er på vej mod horisonten.

Hver gang jeg oplever, hun rykker sig og bliver stærkere og mere selvstændig, er det for mig en gave. Tænk at få lov at være vidne til en sådan udvikling. Jeg er taknemmelig.

Må 2021 blive fyldt med Ja-hatte, Pippi-citater og troen på, at vi hver især kan noget helt specielt!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Lav sund mad med Mette

Ugeavisen Varde

Spinat ud af ørerne

Ugeavisen Varde

Love matters

Annonce