Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme af Linda Uhre: Forældreansvar er også at give slip

At slippe sit forældreansvar kan være svært, det fortæller ugens klummeskribent Linda Uhre Langvad om. Arkivfoto: Chresten Bergh
Annonce

Lige fra den dag de kære børn bliver født tager man et ansvar for en god relation, og bærer det lige så længe man lever. Fra de er helt spæde ligger ansvaret i at yde omsorg, tryghed og nærhed. Senere skærmer man dem også for fare. Det er selvfølgelig nemmere og mere omkostnings frit når børnene er mindre, men ikke mindre vigtig når de bliver større.

Jeg har selv stået i en situation, hvor jeg fik min datters klassekammerater og forældre på nakken. Men jeg har aldrig fortrudt, at jeg stod frem og fortalte at en flok af drengene, som åbenbart ikke havde lært god opførsel hjemmefra, kastede rundt med bøger, stole og borde i klasselokalet, uden tanke på at andre kammerater risikerede at komme alvorligt til skade. Hold nu op hvor blev jeg upopulær. For en stor del af forældrene var opfattelsen, at det skulle vi forældre ikke blande os i. Det har jeg endnu ikke fattet. For mig var det et klart forældreansvar.

Jeg mener, unge mennesker skal have frihed; de skal prøve ting af og forhåbentlig har man langt hen af vejen givet dem vinger til at flyve ud fra reden. Men derfor ikke sagt at de nogle gange flyver højere end vingerne kan bære, og jeg har da også været en rigtig træls mor, der har hentet den 16 årige fugleunge hjem igen. Hun snakkede ikke til mig i flere uger. Men sådan er prisen indimellem, når man tager forældreansvar, og i dag er hun såmænd lykkelig for, at jeg hentede hende hjem.

Nu da de to unger er blevet voksne, har jeg også lært en meget vigtig lektie af dem. At give slip på dem og lade dem tage ansvar for sig selv. Jeg ville jo nok allerhelst, at de forblev lidt afhængige af mig og ikke kunne undvære mig. Jeg følte mig faktisk ret forsmået, da de fløj hjemmefra. En dag stod de der igen og sagde: "Mor, vi elsker dig og vil rigtig gerne være sammen med dig, men så må du altså lære at se os som voksne mennesker, der også har vores selvstændige liv". Tak for lektionen. Jeg indså, at jeg måtte trodse min egen forsmåethed og smertelige savn, blive mit ansvar bevidst og tage imod deres fremstrakte hånd. Forældreansvar kan og skal man aldrig slippe. Relationen er og forbliver forældre ansvar. Også når man skal give slip.

Jeg indså, at jeg måtte trodse min egen forsmåethed og smertelige savn, blive mit ansvar bevidst og tage imod deres fremstrakte hånd.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Seje piger og seje drenge!

Annonce