Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme af Linda Uhre Langvad: Sladder kan have flere sider

Klummeskribent på Ugeavisen Varde, Linda Uhre Langvad, afdelingsleder Samstyrken: -Min pointe er, at sladder ikke altid er noget skidt. Sladder er en del af det daglige sociale liv, alle deltager i sladderen, og det kan være hyggeligt. Arkivfoto: Chresten Bergh

Jeg er egentlig ikke så sladder forskrækket, jeg indrømmer blankt, at jeg sladrer. Jeg gør det, når jeg samles med familie og venner, og vi snakker om folk fra gamle dage, eksempelvis dem vi kendte fra vejen eller skolen. Vi sladrer om, hvor de mon er i dag, og hvad har de drevet det til. Det er som regel meget sjovt. En god gang harmløs sladder er hyggelig, og kan skabe sammenhold.

Også på min arbejdsplads bliver der sladret, og her er det ofte for at skabe sammenhæng og mening med noget, vi ikke helt er klar over meningen bag. Vi sladrer os altså ind i en forståelse.

Min pointe er, at sladder ikke altid er noget skidt. Sladder er en del af det daglige sociale liv, alle deltager i sladderen, og det kan være hyggeligt.

Annonce

Lige indtil at én skruer lige lovligt op for underholdningsværdien, som i høj grad overstiger sandheden om den person/eller den ting, som der sladres om. For sladder kan også være ødelæggende – hvis eksempelvis den er møntet på at lave dårlig omtale af en person. I medierne ser vi det hele tiden – kendtes undertøj bliver konstant vasket og smidt til skue for alle og enhver.


Også på min arbejdsplads bliver der sladret, og her er det ofte for at skabe sammenhæng og mening med noget, vi ikke helt er klar over meningen bag. Vi sladrer os altså ind i en forståelse.


En sådan form for sladder kan vi alle blive offer for. Og nogle gange kan den virkelig gøre ondt. Men nogle gange kan den også være så grotesk, at man i stedet for at græde kommer til at grine. Dette skete, da en bekendt indvilligede mig i noget sladder om mig. Hun sagde, at hun altid havde hilst på mig, også selv om der ikke var nogen andre, der kunne li mig…

Nå da da!

Og her gik jeg i lykkelig uvidenhed og troede, at jeg var nogenlunde vellidt, og da slet ikke så interessant, at alle havde taget stilling til, at de ikke kunne li mig. Og faktisk havde jeg heller ikke observeret, at jeg, åbenbart, gik og hilste på folk, der ikke hilste igen. Så den lille sladderhistorie fik vi moret os en hel del over. Men på samme tid satte den også nogle tanker i gang om, at når vi sladrer, skal vi være opmærksomme på at god sladder skal være harmløs og afmålt, og kun deles når man er sikker på, den ikke får en negativ og ødelæggende virkning, for den person der sladres om.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Ugeavisen Varde

Maren sagde sit faste lærerjob op for at blive kunstner på fuld tid: - Jeg kniber mig selv i armen – er det virkelig sandt?

Ugeavisen Varde

Ro på

Annonce