Annonce
Ugeavisen Varde

Klumme af Pernille Østergaard Sørensen: Vi gør det allesammen så godt, vi kan – eller hvad?

Klummeskribent Pernille Østergaard Sørensen skriver om en plakat, der  hænger over hendes vaskemaskine, og hver dag minder hende om, at det er okay, at ikke bare hun, men også andre, ikke altid gør det så godt, som vi kan! Arkivfoto: Annett Bruuhn

I december måned søgte jeg febrilsk nettet tyndt for inspiration til årets julegaveønsker. Mellem billeder af Anders Aggers kærlighedsbog og et hundegitter til bilen dukkede Mødrehjælpens nyeste støtteplakat op. Den forestiller en kvinde, der hænger nyvaskede, lyserøde strømper til tørre med et saligt smil på læben. Kigger man nærmere efter, så forstår man, at kvindens strømper ikke altid har været lyserøde. Der hænger nemlig en postkasserød strømpe blandt dem på tørresnoren og over kvinden står ordene ”Vi gør det allesammen så godt vi kan”.

Plakaten fangede min interesse, fordi illustratoren, Line Jensen, som har tegnet den, for tiden er et af mine helt store forbilleder. Alligevel sad jeg dér foran skærmen med modstridende følelser. For gør alle virkelig det? Det bedste, de kan? Og fortjener så halvplat og smånaivt et budskab overhovedet vægplads i mit hjem?

Det seneste års tid har budt på vanvittige historier om alt fra toiletpapirshamstrere og skandaløse MeToo-sager til konspirationsteoretiske coronafornægtere og ikke mindst stormning af Capitol Hill i USA. Samtidigt har internetkrigere troligt hamret tastaturerne i flammer over børneprogrammet ”John Dillermand”, mødre på barsel udskældes, fordi de sender børn i børnehave under nedlukningen, og en væmmelig bølge af social kontrol er skyllet ind over os fra utænkelige hjørner.

Mennesket rummer både gode og knap så flatterende sider, og vi agerer mere eller mindre uheldigt og ønskværdigt afhængigt af utroligt mange parametre. Personligt overskud, humør, følelser, sindstilstand og ikke mindst hvordan vi oplever, at andre mennesker forstår og behandler os, har alt sammen indflydelse på vores adfærd og handlinger. Det er også forskelligt, hvornår vi oplever andres handlinger som meningsløse eller forståelige. Simpel grådighed kan få mennesker til at hamstre toiletpapir, men det kan frygt og afmagt også. Hvordan vi dømmer andre afhænger i høj grad af, hvor gode vi er til at (forsøge at) sætte os i den andens sted, uanset om vi er enige eller uenige med vedkommendes synspunkter eller handlinger. Det er noget, jeg personligt gerne vil forbedre mig på at kunne.


Simpel grådighed kan få mennesker til at hamstre toiletpapir, men det kan frygt og afmagt også.


Mod alle odds endte plakaten på min ønskeliste, og juleaften fik jeg hele to eksemplarer! Den ene skal hænge over min vaskemaskine og minde mig om, at det er okay, at ikke bare jeg, men også andre, ikke altid gør det så godt, som vi kan! Jeg håber, den anden plakat, som blev videresolgt, kan gøre det samme dér, hvor den skal hænge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce